THEPOWERGAME
Σήμερα πρόκειται παρουσιαστεί στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Κώστα Σκρέκα το σχέδιο μετασχηματισμού του ομίλου, από τον πρόεδρο των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) Γιάννη Παπαθανασίου, τον διευθύνοντα σύμβουλο Ανδρέα Σιάμισιη και τον γενικό διευθυντή στρατηγικού σχεδιασμού Γιώργο Αλεξόπουλο.
Αναλυτικά στοιχεία δεν έχουν μέχρι στιγμής δημοσιοποιηθεί από τη διοίκηση, αλλά από τις ανακοινώσεις των σωματείων στα ΕΛΠΕ προκύπτει πως επίκεντρο του σχεδιασμού είναι η δημιουργία μια νέας εταιρείας συμμετοχών (holding) κάτω από την οποία θα ενταχθούν οι σημερινές δραστηριότητες μέσω ξεχωριστών θυγατρικών. Το σχέδιο θα τεθεί προς έγκριση από τους μετόχους σε έκτακτη γενική συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Μαΐου.
Προβλέπει πως κάτω από την ομπρέλα της εταιρείας συμμετοχών, που θα έχει ακριβώς την ίδια μετοχική σύνθεση με αυτήν που έχουν σήμερα τα Ελληνικά Πετρέλαια (όμιλος Λάτση 45,47%, ΤΑΙΠΕΔ 35,477% και λοιποί μέτοχοι), θα υπάρχουν ξεχωριστές θυγατρικές ανά δραστηριότητα, όπως τα διυλιστήρια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), η παραγωγή ενέργειας (ήδη υφίσταται η Elpedison), η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, κ.α.
Τα σωματεία εργαζομένων στον όμιλο αντιδρούν καθώς η νέα holding θα λειτουργεί με νέο καταστατικό και διαδικασίες. Σημειώνεται πως σήμερα το δημόσιο, με βάση τη συμφωνία μετόχων του 2003 με τον όμιλο Λάτση, ορίζει την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Από κοινού αποφασίζονται, όμως, τα εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ.
Η αλλαγή στη δομή του ομίλου των ΕΛΠΕ έρχεται σε μια περίοδο που η διοίκηση επιχειρεί να επιταχύνει το βηματισμό προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και τα νέα «πράσινα» καύσιμα, αλλά και να περιορίσει την έκθεση σε δραστηριότητες όπως η έρευνα και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Εδώ και εβδομάδες κυκλοφορεί πως τα ΕΛΠΕ θα επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο τα δικαιώματα για την έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα χερσαία «οικόπεδα» στις περιοχές «Άρτα – Πρέβεζα» και «Βορειοδυτική Πελοπόννησος».
Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Αλεξόπουλος είχε δηλώσει σε συνέδριο πως στόχος της διοίκησης των ΕΛΠΕ είναι να διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ κοντά στα 600 MW μεσοπρόθεσμα και τουλάχιστον διπλάσια ισχύ μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Παράλληλα αναπτύσσει δίκτυο φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε ολόκληρη την Ελλάδα.