THEPOWERGAME
Χωρίς συμφωνία με τους ομολογιούχους βρίσκεται ακόμη η διοίκηση της Intralot σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους της εταιρείας. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η διοίκηση του ομίλου στις οικονομικές καταστάσεις του 2020, η εταιρεία έχει συμφωνήσει στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους με το 82,76% των ομολογιούχων κατόχων ομολογιών λήξεως Σεπτεμβρίου 2021, αλλά το όριο για να υπάρξει η σχετική συμφωνία είναι στο 90%.
Σε περίπτωση που δεν συμφωνήσει και το υπολειπόμενο 7,24% των κατόχων ομολογιών λήξεως 2021, η εταιρεία μπορεί να προσφύγει στα βρετανικά δικαστήρια προκειμένου να επιτευχθεί δικαστικά μια συμφωνία. Ωστόσο, φαίνεται ότι η διοίκηση της Intralot δεν το επιθυμεί, καθώς μια τέτοια απόφαση, θα συνιστούσε πιστωτικό γεγονός.
Intralot: Η επιδιωκόμενη συμφωνία
«Μετά το πέρας της Λήξης της Προθεσμίας που είχε τεθεί στη Σύμβαση Lock-Up (σ.σ. έτσι ονομάζεται η επιδιωκόμενη συμφωνία με τους ομολογιούχους), έχουν υπογράψει ή προσχωρήσει στη Συμφωνία Lock-Up νομικά ή φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ποσοστό 82,76% επί της συνολικής ονομαστικής αξίας των Ομολογιών 2021», αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της επιχείρησης.
«Η Εταιρία», συνεχίζει, «θεωρεί πως η έκβαση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση της προτεινόμενης συναλλαγής. Με το υφιστάμενο υψηλό επίπεδο υποστήριξης της Συμφωνίας Lock-up από τους κατόχους των Ομολογιών 2021, η Εταιρία είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να υλοποιήσει την Ανταλλαγή Ομολογιών του 2021 μέσω μιας συναινετικής διαδικασίας. Για το λόγο αυτό έχει προχωρήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών σε διαπραγματεύσεις με το Ad Hoc Group για την επίτευξη μίας εναλλακτικής συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει στα μέρη την αναδιάρθρωση των ομολογιών αυτών χωρίς την προσφυγή στο scheme of arrangement (σ.σ. δικαστική προσφυγή)».
Η διοίκηση της Intralot αναφέρει ακόμη ότι μια τέτοια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2021. Υπενθυμίζεται ότι το χρέος της εταιρείας ξεπερνά τα 750 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 250 εκατ. ευρώ πρέπει να πληρωθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Το μη εξασφαλισμένο αυτό ομολογιακό δάνειο προτείνεται να ανταλλαγεί με νέο, ύψους 205 εκατ. ευρώ που λήγει το Σεπτέμβριο του 2025. Επομένως, η εταιρεία ζητεί το κούρεμα του δανείου κατά 45 εκατ. ευρώ και αποπληρωμή του τέσσερα χρόνια αργότερα.
Παράλληλα προτείνεται η μετατροπή του επίσης μη εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ, λήξεως Σεπτεμβρίου 2024 με μετοχές της θυγατρικής εταιρείας Intralot Inc. Συγκεκριμένα η εταιρεία προτείνει τη διάθεση μέχρι του ποσοστού 49% της Intralot Inc., της θυγατρικής εταιρείας στις ΗΠΑ, με αντάλλαγμα ομολογίες ύψους έως 178 εκατ. ευρώ. Ήδη στη συμφωνία αυτή έχουν προσχωρήσει κάτοχοι ομολογιών 68 εκατ. ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 18,7% των μετοχών της Inralot.
Ανοικτό το ενδεχόμενο δικαστικής προσφυγής
Πάντως σε κάθε περίπτωση η εταιρεία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο της δικαστικής προσφυγής. «Σε κάθε περίπτωση», αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις, «μια τέτοια προσφυγή προς δικαστικό συμβιβασμό (scheme of arrangement) παραμένει ως μία επιπρόσθετη δυνατή επιλογή. Ο δικαστικός συμβιβασμός Αγγλικού δικαίου (scheme of arrangement) είναι μία διαδικασία που προβλέπεται από τον Εταιρικό Νόμο 2006 (Companies Act 2006) και επιτρέπει σε μία εταιρία να έρθει σε συμβιβασμό με τους πιστωτές της (ή κάποια κατηγορία πιστωτών) με στόχο την αναδιάρθρωση του συνόλου ή μέρους του χρέους της και την εξυγίανσή της. Για το scheme of arrangement αρκεί η συναίνεση πιστωτών που κατέχουν τουλάχιστον το 75% του χρέους μίας εταιρίας και η σχετική συμφωνία επικυρώνεται από το αρμόδιο δικαστήριο».
Σε δεινή θέση ο όμιλος Intralot
Ο όμιλος Intralot, παρά την βελτίωση των μεγεθών στις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά, συνεχίζει να υποχωρεί σχεδόν σε όλες τις άλλες αγορές που έχει δραστηριότητες. Επίσης, έχει περιέλθει σε δεινή θέση καθώς τα ίδια κεφάλαια ύψους 7,8 εκατ. ευρώ της μητρικής εταιρείας, έχουν περιέλθει σε λιγότερο από το ήμισυ του μετοχικού της κεφαλαίου ύψους 47,1 εκατ. ευρώ.
Χρήζει επομένως αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία. Ωστόσο όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις «το διοικητικό συμβούλιο της Εταιρίας αναμένεται να παρουσιάσει εντός της προβλεπόμενης, από τον Ν.4548/2018 άρθρο 119 παρ.4, προθεσμίας, όλα τα απαραίτητα μέτρα προς αποκατάσταση της επάρκειας των ιδίων κεφαλαίων».