THEPOWERGAME
Να απαλλαγεί ολοκληρωτικά από την επένδυσή του στη Ρουμανία πασχίζει ο ΟΤΕ. Παράλληλα, φαίνεται ότι υπήρξαν προβλήματα στην αρχική συμφωνία που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Νοέμβριο μεταξύ του ΟΤΕ και του Ρουμάνου επιχειρηματία Andrian Tomsa (Άντριαν Τόμσα).
Πλέον οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της Telekom Romania Mobile (TKRM) από τον ΟΤΕ συνεχίζονται με νέο επενδυτικό όχημα την Digi Communications, έναν ρουμανικής προέλευσης τεχνολογικό όμιλο που έχει δραστηριότητες σε Ρουμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ουγγαρία και Βέλγιο. Οι μετοχές του διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου.
Είναι άγνωστο γιατί δεν κατέληξε ο ΟΤΕ σε συμφωνία για την πώληση της TKRM στην Quantum Projects, όπου τον έλεγχο έχει ο Ρουμάνος επιχειρηματίας Άντριαν Τόμσα. Όλα δείχνουν ότι η διαφορά ήταν οικονομικής φύσεως, καθώς δεν υπήρχαν ζητήματα ανταγωνισμού. Η TKRM είναι μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, ενώ η Quantum Projects μια εταιρεία συνδρομητικής τηλεόρασης.
Πάντως, ο Ρουμάνος επιχειρηματίας Άντριαν Τόμσα έχει και στην Digi Communications συμμετοχή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, είναι μειοψηφική. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πιο δύσκολος ένας «γάμος» μεταξύ TKRM και Digi Communications, καθώς και οι δύο εταιρείες έχουν δραστηριότητες στην κινητή τηλεφωνία.
Η Digi Communications αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της ότι η TKRM θα παραμείνει ανεξάρτητη εταιρεία. Εντούτοις, είναι σίγουρο ότι οι παίκτες κινητής τηλεφωνίας στη Ρουμανία θα μειωθούν από τέσσερις σε τρεις. Σήμερα στη ρουμανική αγορά κινητής τηλεφωνίας δραστηριοποιούνται, εκτός από την TKRM και την Digi Mobil, η Vodafone Romania και η Orange. H τελευταία υπενθυμίζεται ότι το 2022 εξαγόρασε τις δραστηριότητες της Telekom Romania (TKR) στη σταθερή.
Η μείωση του αριθμού των παικτών κινητής από τέσσερις σε τρεις στη Ρουμανία εκτιμάται ότι δεν θα αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο για τους δύο ενδιαφερόμενους. Αυτό συμβαίνει επειδή τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και οι τοπικές αρχές ανταγωνισμού πλέον έχουν αλλάξει θεώρηση σχετικά με τις «συγκεντρώσεις» παικτών στις εθνικές αγορές των τηλεπικοινωνιών, εξαιτίας του κατακερματισμού της ευρωπαϊκής αγοράς σε σχέση με άλλες αγορές, π.χ. ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα κ.λπ.
Πάντως, όπως σημειώνουν τα ρουμανικά μέσα, η συμφωνία της TKRM με την Digi Communications θα είναι πιο δύσκολη σε όρους ανταγωνισμού απ’ ό,τι θα ήταν μια συμφωνία μεταξύ TKRM και Quantum Projects.
Η TKRM ανέφερε έσοδα 261 εκατ. ευρώ και καθαρές ζημίες 16 εκατ. ευρώ το 2023. H εταιρεία στο τέλος του 2022 είχε συσσωρευμένες ζημίες ύψους 302 εκατ. ευρώ, ενώ στο παρελθόν είχαν ξεπεράσει ακόμη και το μισό δισ. ευρώ. Συνιστά επομένως «χαίνουσα» πληγή για τον ΟΤΕ και πλέον, ειδικά μετά και την πώληση της TKR, επιδιώκει ν’ απαλλαγεί από την εταιρεία αυτήν το συντομότερο δυνατόν. Όπως αναφέρει το Romania-Insider, η TKRM έχει αναφέρει καθαρές ζημίες τα εννέα από τα τελευταία δέκα χρόνια.
Συνολικά στη Ρουμανία υπάρχουν περίπου 24 εκατομμύρια ενεργές κάρτες SIM κινητής τηλεφωνίας, εκ των οποίων η TKRM έχει πλέον 3,66 εκατομμύρια ενεργές SIM. Το μερίδιο της στην αγορά επομένως έχει μειωθεί δραστικά κι έχει διαμορφωθεί σε 15%.
Δείτε εδώ την ενημέρωση της Digi Communications προς την αρμόδια οικονομική αρχή της Ρουμανίας για τη σύναψη του προσυμφώνου με τον ΟΤΕ.
Διαβάστε επίσης:
Bulgari: Η πολυτελέστερη συλλογή στην επέτειο των 140 χρόνων
Κάννες: Τα ρολόγια που εντυπωσίασαν στο “κόκκινο χαλί”
BloombergNEF: Σχεδόν 215 τρισ. θα κοστίσει στον πλανήτη το καθαρό μηδέν μέχρι το 2050