THEPOWERGAME
Ψηλά στην ατζέντα του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, υποψηφίου για τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. του ΣΕΒ, είναι η αναμόρφωση της εργασιακής νομοθεσίας, ο ανασχεδιασμός του παραγωγικού μοντέλου, η εστίαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις startups αλλά και οι ευρωπαϊκές προκλήσεις.
Η Ευρώπη έχει ένα μοναδικό κοινωνικό μοντέλο, αλλά πρέπει αυτό το μοντέλο να είναι και βιώσιμο, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο που θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με την ανταγωνιστικότητα. Σε δημοσιογραφικό γεύμα που παρέθεσε σήμερα, αναφέρθηκε στο υψηλό εργοστασιακό κόστος, το κόστος μεταφορών και πρώτων υλών, που καθιστούν την Ευρώπη ολοένα πιο ακριβή για τη βιομηχανία. Ταυτόχρονα στην Ελλάδα, αν και έχουν έρθει επενδύσεις, υπάρχουν ακόμη αντικίνητρα για την ανάπτυξη της βιομηχανίας.
«Η βιομηχανία δικαιούται το υπουργείο της», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρόπουλος αναφερόμενος σε δυνητικά κίνητρα.
Ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας ανέδειξε στοιχεία διαφοροποίησης του προγράμματός του συγκριτικά μα αυτό της συνυποψήφιας του, Ιουλίας Τσέτη. Επίσης, έχοντας συσσωρεύσει υπερδεκαετή εμπειρία στον τομέα των εργασιακών θεμάτων έχει μεγάλη ατζέντα, αλλά σχεδιάζει να δώσει έμφαση, εφόσον εκλεγεί, στον τομέα της εκπαίδευσης.
Στο πλαίσιο αυτό περιέγραψε τις εξελίξεις με τον νέο Λογαριασμό για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ). Ο νέος λογαριασμός (θα φέρει το όνομα ΑΛΕΚ) και θα έχει τον ίδιο στόχο, να διαθέτει πόρους για την εκπαίδευση εργαζομενων σε τεχνικά επαγγέλματα. Ο κ. Θεοδωρόπουλος σημείωσε ότι οι πόροι του παλαιού λογαριασμού «χάθηκαν». Σήμερα, υπάρχει ένα απόθεμα περίπου 1 δισ. ευρώ, αλλά υπόκειται σε διαδικασία εκκαθάρισης. Ο νέος λογαριασμός θα ενεργοποιηθεί μόνο με τα υπόλοιπα του 2023.
Ο κ. Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα, καθώς παρακολουθεί τον λογαριασμό εδώ και μερικές δεκαετίες, όταν δημιουργήθηκε με εισφορές από εργοδότες και εργαζόμενους-πόροι που αξιοποιούνταν για τη εκπαίδευση των εργαζομένων κατόπιν διαχείρισης από τον ΟΑΕΔ. Όπως περιέγραψε, όταν συσσωρευθήκαν περί τα 300 εκατ. ευρώ η κυβέρνηση άρχισε να πιέζει για εκταμίευση πόρων από τον λογαριασμό για έκτακτες ανάγκες όπως πχ για πληγέντες παραγωγούς κ.α.
Το 2022 αποφασίστηκε οι πόροι να περάσουν στη διαχείριση των κοινωνικών εταίρων. «Ενάμισι χρόνο προσπαθούσαμε να φτιάξουμε τον οργανισμό», πρόσθεσε ο κ. Θεοδωροπουλος σημειώνοντας ότι ενισχύεται με περίπου 80-90 εκατ ευρώ το χρόνο.
Σήμερα, έχει αποφασιστεί πως θα λειτουργήσει ο οργανισμός και μάλιστα με περιορισμένο κόστος, κάτω από 2%. Υπεγράφη σχετική συμφωνία μεταξύ όλων των κοινωνικών εταίρων. «Πρόκειται για πόρους που εισφέρουν εργαζόμενοι και εργοδότες από την τσέπη τους. Την ίδια ώρα το ανθρώπινο δυναμικό στη χώρα χρειάζεται μετεκπαίδευση. Αυτός είναι η λόγος της υποψηφιότητας μου», τόνισε ο κ. Θεοδωροπουλος, μεταξύ άλλων….
Διαβάστε επίσης
ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ: Ανοίγει η πλατφόρμα για δάνεια 2,2 δισ. στις ΜμΕ
Intracom: Εξαγοράζει την Ευρώπη Ασφαλιστική για 46,55 εκατ.
“Πονοκέφαλος” για τον εξορυκτικό κλάδο η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού