THEPOWERGAME
H Pandora, η μεγαλύτερη εταιρεία κοσμημάτων στον κόσμο με έδρα τη Δανία, δεν θα χρησιμοποιεί πια φυσικά διαμάντια και θα τα αντικαταστήσει με τεχνητά σε μια ευρύτερη απόπειρα να αποσυνδεθεί η εταιρεία από αμφιλεγόμενες πρακτικές για το περιβάλλον και την εργασία που συνδέονται με τον κλάδο εξόρυξης. Εκστρατείες για την προέλευση των διαμαντιών βρίσκουν όλο και μεγαλύτερη απήχηση στο καταναλωτικό κοινό. Έχει καλλιεργηθεί, ως εκ τούτου, μια προτίμηση για τα διαμάντια που κατασκευάζονται στα εργαστήρια για λόγους ηθικής και βιωσιμότητας. Αναπόφευκτα, οι εταιρείες ανταποκρίνονται στα αιτήματα αυτά.
Στόχος η αύξηση των πωλήσεων
Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pandora, Αλεξάντερ Λάσικ, στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, η απόφαση αυτή ελήφθη «διότι είναι το σωστό». Μάλιστα ο Λάσικ προσβλέπει σε αύξηση των πωλήσεων από τα τεχνητά διαμάντια καθώς οι τιμές θα είναι ελκυστικότερες στον καταναλωτή. Το κόστος ενός τεχνητού διαμαντιού είναι χαμηλότερο κατά το ένα τρίτο από το φυσικό, αναφέρουν ειδήμονες. Το διάσημο κοσμηματοπωλείο Tiffany’s στη Νέα Υόρκη ξεκίνησε πέρσι να παρέχει πληροφορίες για την «ταυτότητα» κάθε διαμαντιού, δηλαδή όλη τη διαδρομή του από το ορυχείο μέχρι το σημείο πώλησης.
Pandora: Βήματα προς τη βιωσιμότητα
Η Pandora, όμως, κάνει και άλλα βήματα προς τη βιωσιμότητα. Τα τεχνητά διαμάντια που ενσωματώνονται στα κοσμήματά της έχουν παραχθεί στο 60% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά μέσον όρο. Απώτερος στόχος είναι να προμηθεύεται διαμάντια που είναι το 100% αποτέλεσμα ανανεώσιμων πηγών. Επιπροσθέτως η εταιρεία είχε ανακοινώσει έναν χρόνο πριν πως δεν θα χρησιμοποιεί χρυσό και άργυρο από τη νέα παραγωγή ορυχείων, στοχεύοντας στην αποκλειστική χρήση ανανεώσιμων πολύτιμων μετάλλων από το 2025 ώστε είναι πλήρως ουδέτερη στις εκπομπές ρύπων εντός τετραετίας. Η πρώτη συλλογή κοσμημάτων με τεχνητά διαμάντια θα κυκλοφορήσει στη Βρετανία εντός του τρέχοντος έτους και σε άλλες αγορές το 2022.
Η παραγωγή φυσικών διαμαντιών
Αν και η παραγωγή φυσικών διαμαντιών, τα οποία προέρχονται από ορυχεία, έχει μειωθεί στη Ρωσία, τον Καναδά, την Μποτσουάνα και την Αυστραλία, απέχουν από το αντικατασταθούν πλήρως από τα τεχνητά διαμάντια που κατασκευάζονται στα εργαστήρια. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Κέντρου Διαμαντιών στην Αμβέρσα (AWDC) και της συμβουλευτικής εταιρείας Bain & Company, η παραγωγή φυσικών διαμαντιών έφθασε πέρσι τα 111 εκατ. καράτια από το υψηλό των 152 εκατ. που είχε καταγραφεί το 2017. Από την άλλη πλευρά, η παραγωγή τεχνητών διαμαντιών ναι μεν αυξήθηκε πέρσι στα έξι με επτά εκατομμύρια καράτια, δεν καλύπτει όμως την πλειονότητα της προσφοράς. Βέβαια, η πανδημία έχει συμβάλει στη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής στα ακατέργαστα διαμάντια, η οποία πέρσι συρρικνώθηκε κατά 29% με τις τιμές να υποχωρούν κατά 11%. Η De Beers, η οποία αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο του παγκόσμιου κλάδου των φυσικών διαμαντιών, ανακοίνωσε πως η παραγωγή της μειώθηκε πέρσι κατά 18%.