THEPOWERGAME
Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τη δημιουργία του «Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων – Digital Transformation & Digital Skills Center» από την αμερικανική Cisco, στη Θεσσαλονίκη, τα πράγματα δεν έχουν εξελιχθεί και τόσο καλά.
Κι αυτό επειδή, σύμφωνα με το voria.gr, το ταμείο του δήμου χρεώθηκε συνολικά 147.300 ευρώ, για λογαριασμό της Cisco. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου του κέντρου, από τον Ιούνιο του 2020 έως και τις αρχές του 2024, οπότε και ανέλαβε η διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη. Όπως εξηγεί το σχετικό δημοσίευμα, ενώ τα λειτουργικά έξοδα του κτιρίου έπρεπε, με βάση το μνημόνιο συνεργασίας (που υπεγράφη από τον αμερικανικό κολοσσό, τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον Δήμο Θεσσαλονίκης), να πληρώνει η Cisco, κάτι τέτοιο δεν έγινε πότε. Έτσι, τους λογαριασμούς κατέληξε να πληρώνει ο δήμος, δηλαδή οι Θεσσαλονικείς φορολογούμενοι.
Οι υποχρεώσεις της αμερικανικής πολυεθνικής απέναντι στον δήμο αποτυπώνονταν ξεκάθαρα στο μνημόνιο. «Η DT&S θα είναι υπεύθυνη να ανακαινίσει το κτίριο, να εγκαταστήσει τον απαραίτητο εξοπλισμό, να συντηρήσει το κτίριο και τον προαύλιο χώρο για τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας και να καλύπτει το κόστος για τη χρήση (ηλεκτρική ενέργεια, ύδρευση, θέρμανση, συνδέσεις τηλεπικοινωνίας και οποιοδήποτε άλλο βοηθητικό πρόγραμμα που απαιτείται για την καλή λειτουργία του κτιρίου)», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο μνημόνιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση Ζέρβα δεν απαίτησε από τη Cisco τα χρήματα, ενώ ο Δήμος πλήρωνε κανονικά τους λογαριασμούς στους παρόχους.
Αντιμέτωπη με αυτή την κατάσταση βρέθηκε η νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια του ελέγχου στα ταμεία. Μόλις ενημερώθηκε ο δήμαρχος, Στέλιος Αγγελούδης, έδωσε εντολή να ξεκαθαριστεί η υπόθεση και να αποσταλεί σχετική επιστολή στη Cisco, μέσω της οποίας ο δήμος καλεί την εταιρεία να αποπληρώσει το χρέος της.
Το ζήτημα του χρέους εγείρει, όπως είναι φυσικό, κι άλλα ερωτήματα για το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων, καθώς πρόκειται για μία τεράστια επένδυση που υποσχέθηκε νέες άμεσες θέσεις εργασίας στην πόλη, τις οποίες ωστόσο δεν έφερε, αφού οι εργαζόμενοι σε αυτό είναι ελάχιστοι.
Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στη σελίδα του Κέντρου την τετραετία της λειτουργίας του πραγματοποιήθηκαν 16.000 επισκέψεις, 295 εκδηλώσεις, ενώ εκπαιδεύτηκαν σε προγράμματα ψηφιακών δεξιοτήτων συνολικά 379 άτομα και «έτρεξαν» 20 καινοτόμα έργα.
Διαβάστε ακόμα:
Νάπολη: Ο γαστρονομικός παράδεισος του ιταλικού Νότου
Παρατείνονται “Εξοικονομώ επιχειρώ” και “Αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις”
Βαρέα οχήματα: Τι φέρνει η νέα οδηγία της ΕΕ για τις εκπομπές CO2