THEPOWERGAME
Στα 38 χρόνια που δραστηριοποιείται στον κλάδο των νέων τεχνολογιών ο Σπύρος Βυζάντιος πέρασε πολλές κρίσεις και δυσκολίες αλλά όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων τις ξεπέρασε.
Από το 1983 που ίδρυσε την Byte αποδεικνύει πως γνωρίζει πως να παράγει τεχνολογία αλλά και να κερδίζει. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίος ο δρόμος τριπλασιασμού κερδοφορίας που η εταιρεία ακολούθησε παρά την πανδημία και τα δεδομένα προβλήματα που η covid δημιούργησε. Συγκεκριμένα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 31,669 εκατ. ευρώ έναντι 29,716 εκατ. ευρώ το 2019, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 6,6%. Τα μικτά κέρδη του ομίλου ανήλθαν στο ύψος των 6,050 εκατ. ευρώ από 4,490 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, αυξημένα κατά 34,7%. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 74,3% και ανήλθαν σε 3,456 εκατ. ευρώ έναντι 1,983 εκατ. ευρώ το 2019. Τα κέρδη προ φόρων του ομίλου τριπλασιάστηκαν και διαμορφώθηκαν σε 1,915 εκατ. ευρώ από 0,667 εκατ. ευρώ το 2019.
Η Byte υπήρξε αποτέλεσμα της ανάγκης εκμοντερνισμού της χώρας. Η Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’80 όφειλε να ακολουθήσει τα διεθνή αναπτυξιακά πρότυπα και να εξελιχθεί σε μια ευρωπαϊκή χώρα ως απόρροια της εισόδου της στην τότε ΕΟΚ. Γρήγορα μια ομάδα δραστήριων ανθρώπων ανακάλυψε τις προκλήσεις της πληροφορικής. Ήταν η εποχή του Θόδωρου Φέσσα, των Πάνου Γερμανού και Γιώργου Γεράρδου στο retail, του Δριμιώτη, της Computer Logic, του Ζερβού, του Χατζηνίκου και άλλων. Ο Σπύρος Βυζάντιος υπήρξε κι αυτός μέλος αυτής της ομάδας νέων επιχειρηματιών, που κοίταξαν το μέλλον κατάματα. Θα αναλάβει την αντιπροσώπευση της ΙΒΜ αλλά και της Lotus και σύντομα η εταιρεία θα ξεκινήσει μια διαρκώς ανοδική πορεία. Άνθρωπος που παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στην τεχνολογία σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ίδιος θα κινηθεί προς την κατεύθυνση επέκτασης των δραστηριοτήτων του σε όλη την Ελλάδα. Το 1990 θα επεκταθεί λοιπόν προς τη Θεσσαλονίκη ενώ σταδιακά θα διαβάσει σωστά τις ανάγκες του Κράτους σε λύσεις καινοτομίας και θα στραφεί στους δημόσιους διαγωνισμούς αρχικά με δουλειές στην ΕΥΔΑΠ, το υπουργείο Παιδείας κ.ά. Θα είναι από τους κερδισμένους του Γ ΚΠΣ ενώ το 2000 θα είναι έτος καμπής καθώς θα εισαχθούν οι μετοχές της Byte στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Γρήγορα θα επεκταθεί και προς την Κύπρο ενώ θα τοποθετηθεί στην εταιρεία Metrosoft Πληροφορική, θα κάνει κοινοπραξία με την Algosystem και στην Κύπρο θα έχει την εταιρεία Netbyte.
Με έδρα 4.000 τ.μ. στην οδό Καλιρροής, εκεί στα σύνορα Καλλιθέας Νέου Κόσμου που μαζεύτηκαν οι περισσότερες εταιρείες πληροφορικής, ο Σπύρος Βυζάντιος θα αναλάβει δράση και στον Σύνδεσμο Εταιρειών Πληροφορικής Ελλάδος, εκπροσωπώντας τον στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής δοκιμασίας της χώρας με επιτυχία και μεγάλη επάρκεια.