THEPOWERGAME
Οι δυόμισι μήνες που μεσολαβούν μέχρι τη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ στις 19 Ιουνίου θα κρίνουν αν για πρώτη φορά στην ιστορία του συνδέσμου θα βρεθεί στη θέση του προέδρου μια γυναίκα. Η σημερινή γενική γραμματέας του ΣΕΒ και διευθύνουσα σύμβουλος του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων ΤΣΕΤΗ (ΟΦΕΤ), Ιουλία Τσέτη, επισημοποίησε χθες πως θα διεκδικήσει την προεδρία στις επικείμενες εκλογές. Όμως ενδιαφέρον για τη θέση του προέδρου φαίνεται πως έχει ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και επίσης επιτυχημένος βιομήχανος, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, της Bespoke.
Η παράδοση θέλει τον ΣΕΒ να συγκροτεί ένα ψηφοδέλτιο στις εκλογές για την προεδρία, ακόμα κι αν υπάρχουν πολλοί διεκδικητές μέσα από διεργασίες και συζητήσεις μηνών. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει καταγράφει ψηφοφορία για την προεδρία του ΣΕΒ με δύο ψηφοδέλτια. Οι παρεμβάσεις των παλαιοτέρων, των πρώην προέδρων (το «Συμβούλιο των Γερόντων») και άλλων προσωπικοτήτων οδηγούσαν πάντα σε κοινό ψηφοδέλτιο. Για την ακρίβεια, υπήρξαν και «πέτρινα χρόνια», κατά τα οποία χρειάστηκε προσπάθεια ώστε να βρεθεί ακόμα και ο ένας υποψήφιος για τη θέση του προέδρου!
Στις σχεδόν δέκα εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι τις 19 Ιουνίου θα υπάρξει εκ νέου προσπάθεια για ενιαίο ψηφοδέλτιο. Ο σημερινός πρόεδρος του συνδέσμου, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, φαίνεται πως δεν επιθυμεί μία ακόμα θητεία. Εκτός και αν κληθεί να παραμείνει ως ενδιάμεση λύση αν δεν βρεθεί κοινός παρονομαστής μεταξύ των υποψηφίων. Πρόκειται σαφώς για σενάρια που θα δοκιμαστούν το επόμενο δίμηνο.
Η κ. Τσέτη εκπροσωπεί έναν από τους δυναμικότερους και εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας. Και το καλύτερο παράδειγμα για το τι μπορεί να γίνει όταν η Πολιτεία και η βιομηχανία καθίσουν σε ένα κοινό τραπέζι για να σχεδιάσουν το μέλλον ενός κλάδου. Ο κ. Παπαλεξόπουλος, αν και προέρχεται από μια οικογένεια με υπεραιωνόβια παρουσία στη βαριά βιομηχανία, στήριξε τα τελευταία χρόνια πρωτοβουλίες στον χώρο της καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων, στην κατάρτιση και άλλους τομείς.
Οποίος πάρει τη σκυτάλη του προέδρου θα βρει έναν πιο μοντέρνο ΣΕΒ, έναν σύνδεσμο που ακουμπάει και παρεμβαίνει σε ακόμα περισσότερους τομείς. Οι αλλαγές στον ισχυρότερο εργοδοτικό σύνδεσμο της χώρας, που ξεκίνησαν επί Δημήτρη Δασκαλόπουλου, συνάντησαν τα τελευταία χρόνια και σοβαρές αντιδράσεις από κάποιους παραδοσιακούς βιομηχάνους, από τοπικούς παράγοντες κ.ά. Όμως ο ΣΕΒ τελικά άντεξε και σύντομα μπορεί να τον δούμε να σπάει μια ακόμα παράδοση!