THEPOWERGAME
Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα αποτελούν μάλλον παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό σε κατάσταση πλήρους εγκατάλειψης, ξηλώνοντας γραμμές παραγωγής, την ώρα που στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία χρηματοδοτείται η παραγωγή πυρομαχικών. Αν και τα ΕΑΣ αποτελούν μία από τις λίγες μονάδες παραγωγής πυρομαχικών στην Ευρώπη, αντί να εντείνουν τις εργασίες και να αρπάξουν την ευκαιρία, βρίσκονται εν υπνώσει.
Η Ευρώπη την ίδια στιγμή έχει υποσχεθεί στην Ουκρανία 1 εκατομμύριο βλήματα μέχρι την άνοιξη και πασχίζει να το καταφέρει, παρά τη γενναιόδωρη χρηματοδότηση που διαθέτει, καθώς τα υπάρχοντα εργοστάσια δεν επαρκούν για αντίστοιχη παραγωγή. Οι προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν τα ΕΑΣ υπάρχουν, καθώς στο πλαίσιο του προγράμματος ASAP, ο αρμόδιος Επίτροπος, Τιερί Μπρετόν (που το επιβλέπει), τα επισκέφθηκε και μίλησε για δυνατότητα άμεσης χρηματοδότησής τους με 80 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, η εταιρεία συμμετέχει στην παραγωγή βλημάτων 155 χιλιοστών, μαζί με το έργο που έχει αναλάβει για γομωμένες κεφαλές του πυραύλου IrisT στον Υμηττό και στο Λαύριο, κάτι που την κάνει απολύτως απαραίτητη στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.
Χωρίς παραγωγή και με χρέη
Παρά τις θετικές ευρωπαϊκές εξελίξεις, στα ΕΑΣ, όπως έγινε γνωστό, αποφασίστηκε η μεταφορά των μηχανημάτων του εργοστασίου του Υμηττού στο εργοστάσιο της Μάνδρας, όπου διαθέτει χώρο μόνο για το 30% εξ αυτών. Το υπόλοιπο; Απλώς θα ξηλωθεί και θα αποθηκευτεί τουλάχιστον προσωρινά.
Παρά τη σημασία που έχουν τα ΕΑΣ και για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, μέχρι στιγμής παραμένουν σε δεύτερη σειρά προτεραιότητας, πίσω από την ΕΑΒ, η οποία ήδη πέρασε στην ευθύνη και εποπτεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Αντίθετα, τα ΕΑΣ παρέμειναν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και, όπως έχει δηλώσει ο Νίκος Δένδιας, πρώτα θα βάλει σε τάξη την ΕΑΒ. Την ίδια στιγμή, όμως, περιγράφοντας την κατάσταση, είχε ανακοινώσει ότι κήρυξε έκπτωτα τα ΕΑΣ για παραγγελία πυρομαχικών, η οποία είχε δοθεί το 2006, και ενώ είχε δοθεί σωρεία παρατάσεων, τώρα ζητήθηκε και άλλη παράταση.
Οι δύο προτάσεις
Οι πληροφορίες λοιπόν αναφέρουν ότι εδώ και καιρό υπάρχουν δύο αντικρουόμενες απόψεις. Από τη μία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για εκκαθάριση εν λειτουργία και μάλιστα με ενδεχόμενο διαμοιρασμό των τεσσάρων εργοστασίων σε διαφορετικούς επενδυτές ιδιώτες. Ενέργεια που προσομοιάζει αρκετά με την περίπτωση της ΛΑΡΚΟ.
Η δεύτερη άποψη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προωθείται από το Μέγαρο Μαξίμου, με υποστηρικτές τον Σταύρο Παπασταύρου και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Θάνο Ντόκο, η οποία προβλέπει τη δημιουργία ουσιαστικά μιας κοινοπραξίας με ξένο επενδυτή, με την πλειοψηφία να παραμένει στο Ελληνικό Δημόσιο.
Μάλιστα, έπειτα από πρόσκληση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, έχουν ήδη ενδιαφερθεί και καταθέσει προτάσεις μια τσεχική και μια αμερικανική εταιρεία και αναμένεται σύντομα να μάθουμε τι αποφασίστηκε. Ουσιαστικά, ο ξένος συνέταιρος θα κληθεί να μπει στα ΕΑΣ, να βάλει μια τάξη και να τρέξει την εταιρεία με στόχο να της δώσει ζωή και να επαναφέρει την παραγωγή.
Η απόφαση θα είναι πολιτική και αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα με μεγάλη αγωνία, καθώς αναμφισβήτητα οι ευκαιρίες των ΕΑΣ, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, είναι μεγάλες.