THEPOWERGAME
Εγκρίθηκε η αύξηση κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που είχε προτείνει η διοίκηση ώστε να στηριχθεί η θυγατρική ΑΚΤΩΡ στις κατασκευές. Στην ψηφοφορία οι μέτοχοι στήριξαν την πρόταση της διοίκησης σε ποσοστό κοντά στο 68,24% ενώ καταψήφισε η Greenhill των εφοπλιστών Δημ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη καθώς και η Pemanoaro μέσω της οποίας κατείχε μετοχές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ η οικογένεια Καλλιτσάντση.
Η αύξηση κεφαλαίου για την άντληση 120,5 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί με τιμή διάθεσης κάθε νέας μετοχής τα 0,90 ευρώ και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, με σχέση ανταλλαγής 1,25 νέες μετοχές για κάθε δύο παλαιές μετοχές.
Για την ανάγκη έγκρισης της αύξησης είχε μιλήσει εκτενώς ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Αρης Ξενόφος. Αλλά και ο δικηγόρος Γ. Σωτηρόπουλος, που εκπροσώπησε την ολλανδική Reggeborgh, είχε τονίσει πως «η στιγμή είναι ιστορική όχι μόνο για την εταιρεία, αλλά και για τους μετόχους. Θα ψηφίσουν όχι απλά για το μέλλον του ΕΛΛΑΚΤΩΡ αλλά για το αύριο. Για το τι θα γίνει αύριο Παρασκευή 23 Απριλίου. Οι ευθύνες είναι ιστορικές. Οι ζημιές της ΑΚΤΩΡ πλήττουν την εικόνα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η αύξηση είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του ομίλου. Η Reggeborgh καλεί όλους τους μετόχους και την Greenhill να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου».
Ο εκπρόσωπος της Greenhill (των εφοπλιστών Δημ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη) κ. Ιακ. Βενιέρης υποστήριξε πως «μια διοίκηση που δεν εμπιστευόμαστε για τη διαχείριση των χρημάτων που έχουμε δώσει ήδη δεν την εμπιστευόμαστε ούτε για τη διαχείριση νέων χρημάτων». Πρόσθεσε πως στην γενική συνέλευση της 27ης Ιανουαρίου οι εφοπλιστές καταψήφισαν την αύξηση επειδή δεν είχαν συγκεκριμένο σχέδιο και πως το ίδιο συμβαίνει και σήμερα. «Ζητάτε χρήματα χωρίς να ξέρουμε που και πως θα πάνε». Ο κ. Βενιέρης αναρωτήθηκε «τι θα γίνει αν δεν εγκριθεί η αύξηση κεφαλαίου. Πάμε στα βράχια; Θα πάμε σε ειδική διαχείριση; Τι γίνεται με τα 800 εκατ. απαιτήσεων από τρίτους;». Τέλος τόνισε πως εφόσον “η αύξηση εγκριθεί νόμιμα” οι δύο εφοπλιστές “θα συμμετέχουν και με την άσκηση των δικαιωμάτων που διαθέτουν και με τυχόν αδιάθετα”.
Ο κ. Σωτ. Μπρέγιαννος που εκπροσωπούσε την μέτοχο Pemanoaro, αναρωτήθηκε γιατί δεν πωλείται ο τομέας ενέργειας και με τα χρήματα να εξοφληθεί το ομολογιακό δάνειο των 600 εκατ. ευρώ το οποίο δένει σήμερα χειροπόδαρα την διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Όπως είπε «η εξυγίανση του ομίλου δεν θα επέλθει με τον τρόπο που την επιδιώκετε. Θα χρειαστεί νέα αύξηση κεφαλαίου μετά από έξι μήνες και αυτό θα είναι δυσάρεστο για τους μετόχους. Αν γίνουν δεκτές θα οδηγήσουν στην απόλυτη απαξίωση της περιουσίας των μικρομετόχων. Υποκαθιστούν τη δημόσια πρόταση εξαγοράς των μετόχων».
Ο εκπρόσωπος της Pemanoaro τόνισε πως «η ΑΚΤΩΡ δεν μπορεί σήμερα να συμμετάσχει έργα είναι ότι στερείται εγγυητικών επιστολών. Να πείσετε τις τράπεζες πως όσες επιστρέφονται, τόσες να εκδίδονται. Οση αύξηση κεφαλαίου να κάνετε τα κεφάλαια οδηγούνται σε απύθμενο πηγάδι. Αν η ΑΚΤΩΡ δεν έχει εγγυητικές επιστολές να εκτελέσει έργα ή να εισπράξει προκαταβολές θα πληρώνετε υποχρεώσεις. Δεν θα μπορεί να υλοποιήσει το ανεκτέλεστο των 1,8 δισ. ευρώ».
Πεντάωρη μάχη
Επί σχεδόν πέντε ώρες διασταύρωναν τα ξίφη τους οι εκπρόσωποι της Reggeborgh, της Greenhill που ανήκει στους εφοπλιστές Δημ. Μπάκο και της Pemanoaro του κ. Αναστ. Καλλιτσάντση, στη γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ με θέμα την αντικατάσταση του σημερινού διοικητικού συμβουλίου, αλλά και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ώστε να στηριχθεί η θυγατρική ΑΚΤΩΡ.
Το κλίμα υπέρ της διοίκησης και της Reggeborgh που την στηρίζει είχε φανεί από νωρίς. Στην ψηφοφορία για το πρώτο θέμα της γενικής συνέλευσης που αφορούσε την αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου, η πρόταση των κ.κ. Μπάκου και Καϋμενάκη καταψηφίστηκε. Υπέρ της αντικατάστασης Δ.Σ. ψήφισε το 31,76% των μετόχων και κατά της πρότασης το 66,70%. Σχεδόν με τα ίδια ποσοστά καταψηφίστηκε και το τρίτο θέμα που αφορούσε την αντικατάσταση της Επιτροπής Ελέγχου.
Η πλευρά των δύο εφοπλιστών είχε θέσει 35 ερωτήματα που αφορούσαν θέματα σύγκρουσης συμφερόντων του προέδρου της Ελλάκτωρ Γ. Μυλωνογιάννη, του διευθύνοντος συμβούλου Άρη Ξενόφου, αλλά και των κ.κ. Κ. Τούμπουρου, Χρ. Παναγιωτόπουλου.
Στο στόχαστρο βρέθηκε και ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας καθώς, μεταξύ άλλων ζητήθηκε να δημοσιοποιηθεί και η συμφωνία με την Reggeborgh για τη μεταβίβαση μετοχών σε μελλοντικό χρόνο που περιέχει, όπως υποστηρίχθηκε όρο για την πώληση της ΗΛΕΚΤΩΡ στον κ. Μπόμπολα.
Οι εκπρόσωποι της Greenhill και της Pemanoaro δικηγόροι Ι. Βενιέρης και Σωτ. Μπρέγιαννος επικεντρώθηκαν και στη μη συμμετοχή της Ελλάκτωρ στο διαγωνισμό για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, αλλά και στην συμμετοχή (έχει πλέον περιοριστεί κάτω του 5%) της Reggeborgh στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Μίλησαν για «ρεσάλτο» και για προσπάθεια του ολλανδικού ομίλου να κυριαρχήσει στην αγορά κατασκευών.
Ο κ. Βενιέρης υποστήριξε, επίσης, πως η Greenhill ουδεμία σχέση έχει με την προηγούμενη διοίκηση της ΕΛΛ και τον κ. Καλλιτσάντση, αν και στενότατος συνεργάτης της είναι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ Αλ. Εξάρχου.
Ο δικηγόρος Γιώργος Σωτηρόπουλος, που εκπροσώπησε την Reggeborgh στη γενική συνέλευση, υποστήριξε πως το αίτημα της Greenhill για σύγκλιση γενικής συνέλευσης «είναι παντελώς ατεκμηρίωτο και εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική των κ.κ. Μπάκου Καϋμενάκη και Αναστ. Καλλιτσάντση που αδιαφορούν για την εταιρεία με σκοπό εξυπηρέτηση ατομικών συμφερόντων».
Πρόσθεσε πως η πλευρά των εφοπλιστών προτείνει για το νέο διοικητικό συμβούλιο «και πρόσωπα της προηγούμενης διοίκησης που καταψηφίστηκαν και αποδοκιμάστηκαν πανηγυρικά» στη γενική συνέλευση της 27ης Ιανουαρίου όταν εξελέγη το σημερινό Δ.Σ.
Κατά τον κ. Σωτηρόπουλο, η πλευρά Μπάκου και Αναστ. Καλλιτσάντση επιχείρησε να μπλοκάρει τη συμμετοχή της Reggeborgh στη συνέλευση με το επιχείρημα πως παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού.
Όμως, τόσο η Γ.Δ. Ανταγωνισμού της Ε.Ε. όσο και η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν προχώρησαν σε κανένα μέτρο.
«Όσα ακούσατε περί υποτιθέμενης παρέμβασης της ελληνικής επιτροπής Ανταγωνισμού δεν αφορούν την Reggeborgh που δεν έχει κληθεί, Αφορούν κανονιστική παρέμβαση στον κλάδο με βάση το άρθρο 11 της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού».