THEPOWERGAME
Με το σχόλιο «αλλαγή σε υψηλή ταχύτητα», η Wood & Company ανεβάζει στα 17,4 ευρώ, από 10,2 ευρώ, την τιμή-στόχο για τη ΔΕΗ, αναμένοντας για το διάστημα 2024-2026 EBITDA 2,3 δισ. ευρώ. Σε αυτήν τη βάση διατηρεί τη σύσταση «buy» για τη ΔΕΗ και αναθεωρεί προς τα πάνω την τιμή-στόχο στα 17,4 ευρώ ανά μετοχή ή 46% ανοδικά.
Όπως αναφέρει στο report της η χρηματιστηριακή, τα κέρδη της ΔΕΗ μεσοπρόθεσμα υποστηρίζονται από πολλούς παράγοντες, όπως:
- η ανάκτηση των εσόδων διανομής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία,
- η αποτελεσματική διαχείριση του εγχώριου ολοκληρωμένου περιθωρίου κέρδους, με επίκεντρο τη διατήρηση ισχυρών περιθωρίων λιανικής, σε ένα περιβάλλον πτώσης των τιμών ενέργειας, και τη διατήρηση πελατών σε τομείς υψηλής προτεραιότητας και
- η σταδιακή κατάργηση της παραγωγής λιγνίτη, με την υψηλή βάση σταθερού κόστους και τα χαμηλά ή αρνητικά περιθώρια. Η επενδυτική περίπτωση της ΔΕΗ παραμένει βασισμένη στην ανάπτυξη νέας δυναμικότητας των ΑΠΕ, με τον κίνδυνο κόστους και εκτέλεσης και τη χαμηλότερη δυναμικότητα από τις αντίστοιχες για αμοιβή σε μετρητά.
Κατά τους αναλυτές της Wood, η ΔΕΗ θα παρουσιάσει το 2026 λειτουργικά κέρδη προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων 761 εκατ. ευρώ και EBITDA 2,275 δισ. ευρώ. Ο κύκλος κεφαλαιοποίησης της ΔΕΗ υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη θα είναι κάπως επιβαρυμένη, αν και, βάσει των αριθμών, οι αναλυτές της Wood βλέπουν αύξηση EBITDA το 2024 κατά 13% από το 2023, με συνεισφορά ολόκληρου από τις δραστηριότητες της Ρουμανίας (1,5 δισ. ευρώ) και περίπου 15% αύξηση τη διετία 2025-2026.
Η συμβολή των ΑΠΕ
Κατά τη Wood, ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) συμβάλλει κατά το ήμισυ στη σταδιακή αύξηση του EBITDA έως το 2026. Το ελληνικό ολοκληρωμένο τμήμα (προμήθεια και παραγωγή ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών, αλλά και της Κωτσόβολος, της εμπορίας και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και του κλάδου των οπτικών ινών), στο μοντέλο της Wood παραμένει το μεγαλύτερο (περίπου 40% των EBITDA του ομίλου κατά την περίοδο 2023-26), αλλά οι οικονομολόγοι της χρηματιστηριακής βλέπουν τις ΑΠΕ από φωτοβολταϊκά και αιολικά να αυξάνονται και να παράγουν το ήμισυ της σταδιακής αύξησης EBITDA έως το 2026.