THEPOWERGAME
Η ιταλική Prysmian, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής καλωδίων στον κόσμο, υπέγραψε τρεις συμβάσεις με την Amprion αξίας 5 δισεκατομμυρίων ευρώ (5,4 δισ. δολαρίων), στις τελευταίες συμφωνίες στο πλαίσιο μιας μεγάλης επέκτασης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας.
Η Prysmian δήλωσε ότι οι τρεις συμφωνίες – για δύο υπεράκτια συστήματα σύνδεσης με το δίκτυο και ένα έργο υπόγειου καλωδίου – αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη συμφωνία-πακέτο που έχει συνάψει ποτέ σε αξία και σε χιλιόμετρα.
Αποτελούν μέρος του σχεδίου της Γερμανίας να εγκαταστήσει 70 γιγαβάτ (GW) υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2045 και θα υποστηρίξουν τη μεταφορά της ενέργειας που παράγεται στη Βόρεια Θάλασσα στους καταναλωτές στις δυτικές και νότιες περιοχές της χώρας, αναφέρεται στην κοινή δήλωση.
Η Amprion, ένας από τους τέσσερις διαχειριστές δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης της Γερμανίας, ανήκει κατά 25,1% στην RWE, τον μεγαλύτερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε κοινοπραξία που περιλαμβάνει τις Munich Re, Swiss Life και Talanx.
Όπως και οι ομοειδείς της, η Amprion σχεδιάζει σημαντικές επενδύσεις στην επέκταση του δικτύου της Γερμανίας, ώστε να διασφαλίσει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στην έντονη αύξηση των εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η Amprion έχει προβλέψει δαπάνες ύψους περίπου 22 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2027.
Οι συμφωνίες με την Prysmian περιλαμβάνουν 3.400 χιλιόμετρα χερσαίων καλωδίων και 1.000 χιλιόμετρα σε υποβρύχια καλώδια.
Οι μετοχές της εταιρείας σημείωναν άνοδο 5,3% στα 43,19 ευρώ ανά τεμάχιο στις 0935 GMT μετά την ανακοίνωση.
«Τα τρία συμβόλαια με την Amprion αποτελούν σημαντικό ορόσημο για την Prysmian, καθώς υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά τη συνεργασία εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο εταιρειών», δήλωσε ο Hakan Ozmen, EVP Prysmian Transmission Division.
Ο Hendrik Neumann, CTO της Amprion, δήλωσε ότι η συμφωνία της με την Prysmian είναι «απαραίτητη» για την επίτευξη των στόχων υπεράκτιας επέκτασης του ομίλου και αποτελεί κλειδί για τα τρία σημαντικά έργα ενεργειακής μετάβασης.