THEPOWERGAME
Όχι ένα, αλλά πολλά είναι τα φάουλ της διοίκησης της Viva Wallet, η οποία στη σύγκρουσή της με την JP Morgan φέρεται να προχωρεί σε σπασμωδικές κινήσεις. Και δεν είναι μόνον η άρνησή της να δεχθεί τον διορισμό μελών του Διοικητικού Συμβουλίου από την πλευρά του μετόχου μειοψηφίας, αλλά και η ατζέντα της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που δημοσιοποίησε χθες, με βασικό στόχο την άντληση κεφαλαίων ύψους 500 εκατ. ευρώ, ως μια νέα σπασμωδική κίνηση πρέπει να εκληφθεί.
Από τη διατύπωση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης της Γενικής Συνέλευσης φαίνεται ξεκάθαρα ότι το περιεχόμενο έχει αποφασιστεί μονομερώς από την πλευρά του επιχειρηματία Χάρη Καρώνη, κατόχου του 51,5% τη εταιρείας Viva Wallet. Δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του κατόχου του 48,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, δηλαδή της JP Morgan.
Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στο 9o θέμα της Ημερήσιας Διάταξης της Γενικής Συνέλευσης, όπου η πλευρά Καρώνη αποδίδει δημοσίως ευθύνες στην πλευρά της JP Morgan για καθυστέρηση στην υλοποίηση του business plan της εταιρείας. Στο 9o θέμα της ατζέντας της Γενικής Συνέλευσης γίνεται αναφορά στην «Έγκριση και των δύο μετόχων για την επικαιροποίηση του Επιχειρηματικού Σχεδίου, όπως τροποποιήθηκε μετά τις καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από την JPM».
Παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν πρωτόγνωρη τη διατύπωση αυτήν σε επίσημο έγγραφο εταιρείας. Ακόμη και αν έτσι ήταν στην πραγματικότητα, δηλαδή όντως η JP Morgan καθυστέρησε την επικαιροποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου της Viva Wallet, η διατύπωση αυτή απέχει από τη συνήθη πρακτική των επιχειρήσεων.
Το ίδιο ισχύει και με την υπόθεση του προτεινόμενου από την JP Morgan διορισμού του νομικού Ευστάθιου Ποταμίτη στο διοικητικό συμβούλιο τόσο της Viva Wallet όσο και σε άλλες εταιρείες του ομίλου Viva. Η πλευρά Καρώνη ζητεί από τον μέτοχο μειοψηφίας να ορίσει ένα άλλο μέλος, καθώς ο κ. Ποταμίτης δεν ικανοποιεί τα κριτήρια ανεξαρτησίας που θέτει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Πολλοί αμφισβητούν την αιτίαση αυτήν, σημειώνοντας ότι ο Στάθης Ποταμίτης, μέλος των Δικηγορικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης και Νέας Υόρκης και επικεφαλής της νομικής φίρμας Ποταμίτης-Βεκρής, θεωρείται από τους πιο έμπειρους και έγκριτους νομικούς της χώρας. Ο ίδιος και η νομική του φίρμα, που είναι μία από τις μεγαλύτερες της χώρας, έχουν εκπροσωπήσει νομικά τόσο το ελληνικό κράτος όσο και μεγάλους οργανισμούς και επιχειρήσεις, σε μεγάλες εγχώριες και διεθνείς συμβάσεις.
Αλλά, ακόμη και αν υπάρχει ασυμβίβαστο στον διορισμό του κ. Ποταμίτη, δεν λύνεται με τον τρόπο που το φέρνει η διοίκηση της Viva στην έκτακτη ΓΣ. Μάλιστα, προτείνεται ο «διορισμός ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους, κατοίκου Ηνωμένου Βασιλείου στη Viva Wallet.com Limited, που θα προταθεί από την JPM, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διαφορετικότητα και τις προσδοκίες της Εποπτικής Αρχής FCA, στη θέση του ήδη προταθέντος κ. Ευστάθιου Ποταμίτη, λόγω μη εκπλήρωσης των κριτηρίων ανεξαρτησίας σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό νομικό πλαίσιο και την Πράξη 224/1/21.12.2023 της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος».
Το τρίτο «φάουλ» της πλευράς Καρώνη είναι η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Viva Wallet κατά 400 εκατ. ευρώ. H αύξηση αυτή προσδιορίζεται να γίνει με κεφαλαιοποίηση της εταιρείας τα 3 δισ. ευρώ. Δηλαδή, ο νέος μέτοχος που θα αναλάβει τις νέες μετοχές (όποιος κι αν είναι αυτός) θα διαθέσει 400 εκατ. ευρώ για το 13% των μετοχών της εταιρείας.
Ο προσδιορισμός της αξίας γίνεται εκ του πονηρού και όλοι εικάζουν ότι στο επίπεδο αυτό η πλευρά της JP Morgan έχει κάποια υποχρέωση (call option) εξαγοράς του υπολοίπου των μετοχών της Viva Wallet. Επομένως, αν βρεθεί κάποιος μέτοχος να μπει στην αύξηση αυτήν και την καλύψει, τότε αυτομάτως η JP Morgan θα πρέπει να ασκήσει το call option που έχει.
Ο «καβγάς» στη Viva Wallet μεταξύ των δύο μετόχων ξεκίνησε μετά την άρνηση της JP Morgan να δανείσει 100 εκατ. ευρώ στη Viva Wallet. Το θέμα αυτό αποτελεί μέρος των αποφάσεων που θα κληθούν να λάβουν οι μέτοχοι της εταιρείας, στις 22 Μαρτίου, που θα διεξαχθεί η έκτακτη ΓΣ της Viva Wallet. Σύμφωνα με την ημερήσια ατζέντα της έκτακτης ΓΣ των μετόχων, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις τράπεζες (πέραν της JP Morgan) που επιθυμούν να δανείσουν τη Viva Wallet.
Πάντως, οι κινήσεις της διοίκησης της Viva Wallet έχουν προκαλέσει την παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία φέρεται να έχει ζητήσει εξηγήσεις για τα θέματα της επικείμενης έκτακτης ΓΣ των μετόχων της εταιρείας και ειδικά για τα θέματα που αφορούν τις εξελίξεις της Vivabank (πρώην Paxia Bank). Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν επιβεβαιώνει και ούτε διαψεύδει τις φήμες, αλλά απλά αναφέρει ότι έχει το δικαίωμα να το πράξει, δηλαδή να ζητήσει εξηγήσεις.