THEPOWERGAME
Μέσω μιας στρατηγικής συνεργασίας, η Costa Navarino επενδύει στην ανάπτυξη του οινικού τουρισμού στη Μεσσηνία. Όπως ανακοινώθηκε, η ΤΕΜΕΣ και η Premia Properties συμφώνησαν να δημιουργήσουν μέσω μιας νέας επένδυσης ύψους 10 εκατ. ευρώ ένα πρότυπο και σύγχρονο οινοποιείο, με σεβασμό στην οινική παράδοση της περιοχής και στο περιβάλλον. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οινοποιείο αναμένεται να λειτουργήσει εντός της επόμενης διετίας.
Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει η PREMIA Properties, μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, να αποκτήσει το 50% της εταιρείας NAVARINO VINEYARDS A.E., η οποία μέχρι σήμερα είναι 100% θυγατρική της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. Το οινοποιείο και τους αμπελώνες που βρίσκονται στο Μουζάκι Τριφυλίας (σε απόσταση 20 λεπτών από την Costa Navarino) θα ενοικιάσει μια νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί με βασικό μέτοχο τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ Α.Ε. και συμμετοχή της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. με 25%, η οποία θα αναλάβει την παραγωγή και εμπορία των παραγόμενων κρασιών.
«Η εμπειρία της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ, μέλος του Ομίλου Sterner Stenhus, η οποία εξαγόρασε και διέσωσε πριν από δύο χρόνια την BOUTARI Wineries, αναμένεται να αναβαθμίσει την ποιότητα των κρασιών του αμπελώνα της Costa Navarino, τα οποία έχουν προοπτικές να γίνουν πολύ καλά», εκτιμούν πηγές της αγοράς.
Οινικός τουρισμός
Το νέο οινοποιείο θα δημιουργηθεί σύμφωνα με παγκόσμια πρότυπα μοντέρνων οινοπαραγωγικών κτημάτων, με παραγωγική δυναμικότητα που θα ξεπερνά αρχικά τις 300 χιλ. φιάλες τον χρόνο, ενώ ο χώρος του θα είναι ανοιχτός στους επισκέπτες. Έτσι, η Costa Navarino επενδύει περαιτέρω στον οινικό τουρισμό, καθώς πρόκειται για μια εμπειρία που προσφέρει ούτως ή άλλως στους επισκέπτες της, με επίσκεψη στους αμπελώνες, συμμετοχή στον τρύγο σε όσους το επιθυμούν, αλλά και γευστική δοκιμή κρασιών. Μάλιστα, το περασμένο φθινόπωρο διοργανώθηκε στη Navarino Agora το Messinia Teroirs Wine Festival, δίνοντας την ευκαιρία στους τοπικούς παραγωγούς και οινοποιούς να αναδείξουν τα πολλά πρόσωπα του μεσσηνιακού αμπελώνα.
Οι ιστορικοί ιδιόκτητοι αμπελώνες Navarinο Vineyards, ηλικίας έως και άνω των 50 ετών, βρίσκονται στο Μουζάκι Τριφυλίας, σε υψόμετρο 400-600μ. και καλύπτουν έκταση 600 περίπου στρεμμάτων. Στις εκτάσεις των Navarinο Vineyards έγινε διατήρηση και ανασύσταση των αμπελώνων με διεθνείς ποικιλίες, όπως Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Syrah και Merlot, που υπάρχουν στην Τριφυλία ήδη από τη δεκαετία του ’80. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε αναμπέλωση τμημάτων με ελληνικές ποικιλίες, όπως Αγιωργίτικο, Μαυροδάφνη, Ασύρτικο, Κυδωνίτσα και Μαλαγουζιά, για τον εμπλουτισμό της οινικής παραγωγής.
Σημαντική συμβολή σε αυτήν τη διαδικασία είχε το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, με πρωτογενή έρευνα για την οινική ιστορία της περιοχής, το terroir και τις τοπικές ποικιλίες. Το πρόγραμμα Messinia Terroirs έχει ως βασικό στόχο να δώσει νέα ώθηση στον οινικό κλάδο της Μεσσηνίας, να αναβιώσει την αίγλη του παρελθόντος και να αναδείξει όχι μόνο τη συναρπαστική ποικιλομορφία και μοναδικότητα του μεσσηνιακού αμπελώνα, αλλά και την πολυδιάστατη φυσιογνωμία του τόπου.
Η «αμπελόεσσα» Μεσσηνία στήριξε από τα αρχαία χρόνια την οικονομία της στην παραγωγή κρασιού και την καλλιέργεια της αμπέλου και της σταφίδας. Στις αρχές του 20ού αιώνα μεγάλες ελληνικές οινοποιητικές μονάδες δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή της Γιάλοβας και προς το τέλος της δεκαετίας του 1920 η Μεσσηνία βρισκόταν ανάμεσα στους τρεις κυριότερους οινοπαραγωγούς νομούς της χώρας. Το 1954 800 Μεσσήνιοι αμπελουργοί ενώνουν τις δυνάμεις τους και ιδρύουν τον Αγροτικό – Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Μεσσηνίας «Ο Νέστωρ», με σκοπό τη συλλογή, τυποποίηση και διάθεση της σταφυλικής παραγωγής όλου του νομού Μεσσηνίας. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1980, οι αμπελουργοί εμπλουτίζουν τον τοπικό αμπελώνα με διεθνείς ποικιλίες, καθιερώνοντας στην Ελλάδα το Chardonnay και το Cabernet Sauvignon της Τριφυλίας, το οποίο ξεχωρίζει διεθνώς για την κορυφαία του ποιότητα.