THEPOWERGAME
Δυναμική ανάπτυξη θα έχει το 2024 η Grid Telecom, η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, που τέσσερα χρόνια από την ίδρυσή της έχει εδραιωθεί ως ένας υπολογίσιμος παίκτης στην ελληνική και περιφερειακή αγορά τηλεπικοινωνιών.
Η ανάπτυξή της θα γίνει τόσο με την περαιτέρω επέκταση του δικτύου υπερυψηλής χωρητικότητας στην Ελλάδα όσο και με την υλοποίηση σημαντικών διεθνών έργων.
H εταιρεία αναμένει σημαντική αύξηση μεγεθών και το 2023, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ, όπως φαίνεται από τα δημοσιευμένα στοιχεία της του 2022, είναι ιδιαίτερα αποδοτική, με κύκλο εργασιών 2,1 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 481,7 εκατ. ευρώ.
Η Grid Telecom παρέχει τις ακόλουθες χονδρικές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες:
- υπηρεσίες υπερυψηλής χωρητικότητας μέσω ενός σύγχρονου DWDM δικτύου,
- υπηρεσίες μίσθωσης οπτικής ίνας (dark fiber) για την ανάπτυξη ιδιόκτητων τηλεπικοινωνιακών δικτύων,
- υπηρεσίες συνεγκατάστασης σε Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) του ΑΔΜΗΕ.
Στόχος για το 2024 είναι να αναπτύξει στους 50 κόμβους το Next Generation DWDM δίκτυο, από 35 το 2023, προσφέροντας σε περισσότερους υπηρεσίες υπερυψηλής χωρητικότητας.
Το Next Generation DWDM δίκτυο προσφέρει μοναδικά πλεονεκτήματα στην εγχώρια αγορά, όπως υπερύψηλή χωρητικότητα 100 Gigabit, με τον χαμηλότερο δυνατό χρόνο απόκρισης, ανταγωνιστικές τιμές, καθώς και τις υψηλότερες προδιαγραφές παροχής υπηρεσιών. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο δίκτυο μεταφοράς δεδομένων, που υποστηρίζει υπερυψηλές ταχύτητες 100 Gigabit (100G) και προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση για την παροχή υπηρεσιών προστατευμένης χωρητικότητας, μέσω αλλεπάλληλων οπτικών συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων.
Ώθηση από την Grid Telecom στα Data Centers
Mε τη συνδρομή της Grid Telecom, δίνεται ουσιαστική ώθηση και στην ταχέως αναπτυσσόμενη εγχώρια αγορά των data centers, με πολλαπλά οφέλη για την εθνική οικονομία, δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για την εξέλιξη της χώρας σε έναν από τους σημαντικότερους ψηφιακούς κόμβους της Μεσογείου τα επόμενα χρόνια.
Όπως έχει αναφέρει πρόσφατα ο επικεφαλής της εταιρείας, Γιώργος Ψυρρής, η άνθηση που παρουσιάζεται στα data centers και η αυξανόμενη προσέγγιση καλωδίων στην Κρήτη θα μπορούσαν να κάνουν σε λίγα χρόνια την Ελλάδα τον δεύτερο μεγαλύτερο κόμβο καλωδίων στη Μεσόγειο μετά τη Μασσαλία,
H Grid συμβάλλει με τις υποδομές της στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανάδειξη της χώρας σε κόμβο μεταφοράς δεδομένων, διαθέτει εγχώριο χερσαίο και υποθαλάσσιο δίκτυο οπτικών ινών που αγγίζει τα 4.500 χιλιόμετρα και συνεχώς επεκτείνεται, με στόχο να έχει υπερδιπλασιαστεί κατά την επόμενη πενταετία.
Η Grid Telecom στοχεύει να αναπτύξει και να καθιερώσει την Κρήτη ως στρατηγικό κόμβο διασύνδεσης ανοικτής πρόσβασης στην περιοχή Βαλκανίων – Μεσογείου, προσθέτοντας χωρητικότητα εκατοντάδων Tbps, μέσω των καλωδιακών συστημάτων MINOAS East-West και APOLLO East-West, προσφέροντας τέσσερις γεωγραφικά εναλλακτικές υποθαλάσσιες διαδρομές προς την ηπειρωτική Ελλάδα, με 96 ζεύγη οπτικών ινών συνολικά.
Andromeda: Καλώδια μέχρι τη Σαουδική Αραβία
Οι δυνατότητες ανάπτυξης της GRID είναι μεγάλες, καθώς ανταποκρίνεται στην ανάγκη για τη δημιουργία νέων διαδρόμων των υποθαλάσσιων οπτικών ινών διαμέσου της Μέσης Ανατολικής και της Αραβικής Χερσονήσου, πέραν του Σουέζ, απ’ όπου διέρχονται όλα τα καλώδια. Οι επενδύσεις σε data centers, που αποθηκεύουν τη συνεχώς αυξανόμενη πληροφορία μέσω του Διαδικτύου, έχουν ανάγκη από καλώδια οπτικών ινών και διανοίγεται μια σημαντική ευκαιρία στην περιοχή, για τη διεθνή ανάπτυξη της GRID.
Στο πλαίσιο αυτό, από το 2024 θα ξεκινήσει το έργο «Andromeda», για την οπτική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ. Το project, που ανακοινώθηκε επίσημα τον περασμένο Οκτώβριο, αφορά ένα καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών που θα διασυνδέσει την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ και θα επεκτείνεται στην Αραβική Χερσόνησο, μέχρι τη Σαουδική Αραβία.
Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ θα προχωρήσει στην προκήρυξη διεθνών διαγωνισμών για την υπογραφή της σύμβασης για το κατασκευαστικό κομμάτι, όπως και για την προμήθεια των καλωδίων.
Επιπλέον, το project περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός καλωδιακού σταθμού στην Κρήτη, δεδομένου ότι αντίστοιχες υποδομές υπάρχουν ήδη σε Κύπρο και Ισραήλ.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται περίπου στα 70 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τόσο η Grid Telecom όσο και το άλλο μέρος του consortium, η ισραηλινή Tamares Telecom, βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις για διεύρυνση των συμμετοχών στο έργο.