THEPOWERGAME
Η περίπτωση εξαγοράς από την ιδιοκτήτρια εταιρεία του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, ΗΜΙΘΕΑ ΜΑΕ, των νοσοκομείων του Ομίλου EUROMEDICA δείχνει την προσπάθεια υλοποίησης του ρητού «η ισχύς εν τη ενώσει», αλλά και την τάση σοβαρού συγκεντρωτισμού στον χώρο της Υγείας.
Η πρώτη ανάγνωση φέρνει στο προσκήνιο την προσπάθεια ανανέωσης και ενίσχυσης του ισχύοντος δυναμικού, ιατροτεχνολογικού, χρηματοοικονομικού κ.λπ. παγίων, είτε σε υλικοτεχνική υποδομή είτε επέκτασης του πεδίου δράσης σε σημεία ενδιαφέροντος της χώρας.
Για παράδειγμα, η αναφερθείσα διαδικασία εξαγοράς που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά 6 Γενικές και Μαιευτικές Κλινικές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Κοζάνη, ένα Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη και συμμετοχές σε άλλα Κέντρα Αποκατάστασης και εταιρείες προμηθειών, πληροφορικής και εκμετάλλευσης ακινήτων.
Στόχος των εξαγορών και συγχωνεύσεων των μονάδων Υγείας, εκτός των άλλων, είναι η καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών Υγείας και κατ’ επέκταση η αύξηση της προσέλευσης ασθενών στους χώρους δευτεροβάθμιας περίθαλψης των ομίλων.
Η εξαγορά του παραδείγματός μας, από την ΗΜΙΘΕΑ ΜΑΕ των νοσοκομείων του Ομίλου της EUROMEDICA, υποστηρίζεται πως θα απασχολεί πάνω από 2.500 εργαζομένους, διαθέτοντας περισσότερες από 1.380 κλίνες δευτεροβάθμιας φροντίδας πανελληνίως, έχοντας τη δυνατότητα να νοσηλεύει πάνω από 120.000 περιστατικά τον χρόνο και να εξυπηρετεί περισσότερα από 750.000 εξωτερικά περιστατικά στο δίκτυο των κλινικών του.
Άλλος σημαντικός παράγοντας που οδηγεί σε εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι η ανάγκη αναδιάρθρωσης των ισολογισμών και κατά επέκταση των χρεών. Τα δυσθεώρητα νούμερα του claw back (υποχρεωτικών επιστροφών από τη θεσμοθετημένη κρατική δαπάνη) των ιδιωτικών μονάδων δευτεροβάθμιας περίθαλψης δείχνουν σχεδόν τον δρόμο προς την εξαγορά και τη δημιουργία ομίλων στηριζόμενων στο αναγνωρισμένο brand που τους συνοδεύουν ή το λουκέτο.
Τα ποιοτικά κριτήρια που θεσμοθετήθηκαν και συνδέθηκαν με το rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις), και που ζητούνται από τον ΕΟΠΥΥ, ενίσχυσαν τη δυναμική των Ομίλων έναντι των μικρών κλινικών.
Άλλωστε, έχει γίνει ήδη γνωστή η δυσαρέσκεια των μικρών «παικτών» κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης, αμέσως μόλις μπήκε σε εφαρμογή το εν λόγω μέτρο, τον Μάρτιο του 2023.
Κάποιες από αυτές τις «μικρές» κλινικές έχουν ήδη προχωρήσει σε ανακαινίσεις, αντικαταστάσεις ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού με νέα μηχανήματα, προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού και αύξηση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Όμως οι ανάγκες εκσυγχρονισμού και οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν δείχνουν ευνοϊκές και εύκολα πραγματοποιήσιμες για όλους τους παρόχους δευτεροβάθμιας περίθαλψης.
Άλλωστε, ο χώρος της Υγείας δείχνει ελκυστικός και για τα μεγάλα επενδυτικά funds, που τα τελευταία δέκα χρόνια προχωρούν ή αναμένεται να προχωρήσουν σε αγοραπωλησίες ομίλων ή κλινικών, τόσο για την εκμετάλλευσή τους όσο και την πώληση ποσοστού τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της CVC Capital Partners, η οποία μετά τη δημιουργία του Ομίλου Hellenic Healthcare Group, που περιλαμβάνει τα νοσοκομεία Υγεία, Μetropolitan Hospital, Μητέρα, Μetropolitan General, Λητώ και Creta Interclinic, διαγνωστικά κέντρα, υπηρεσίες τηλεϊατρικής και νοσηλείας στο σπίτι, αλλά και μονάδες υγείας στην Κύπρο, αναμένεται να προχωρήσει σε πώληση του Ομίλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος, η εν λόγω κίνηση πιθανόν να γίνεται μέσα στο πλαίσιο διενέργειας IPO, για την εισαγωγή των μετοχών του private equity fund σε ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά.
Το αποτύπωμα του Ομίλου HHG στην ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή αγορά υπηρεσιών Υγείας είναι σημαντικό και ελκυστικό, τόσο για επένδυση όσο και για εξέλιξη της υπάρχουσας κατάστασης.
Αυτό καθιστά τον Όμιλο πρωτοπόρο στον χώρο της Υγείας και δύσκολα ανταγωνίσιμο από τους υπόλοιπους stakeholders της δευτεροβάθμιας περίθαλψης και κυρίως τους μικρούς «παίκτες» σε κεντρικά σημεία της χώρας, που δύσκολα μπορούν να προβούν σε ενέργειες ανανέωσης και επέκτασης.