THEPOWERGAME
Ψηφίδες στο οικοσύστημα καινοτομίας, που επιχειρεί να δημιουργήσει, ετοιμάζεται να προσθέσει το Public Group, με το fintech, το leasing ηλεκτρονικών συσκευών και την ενέργεια, να είναι οι επόμενοι πυλώνες, πάνω στους οποίους επιδιώκει να χτίσει νέες συνεργασίες.
Έχοντας βάλει τον επενδυτικό πήχη του 2024 στα 10 εκατ.ευρώ, τα οποία θα κατευθύνει, μέσω του επενδυτικού του βραχίονα, Public Capital Partners, στην ενίσχυση των υφιστάμενων συμμετοχών σε scale ups, είτε στην απόκτηση συμμετοχών σε νέες startups, το Public σκανάρει την αγορά και νέες στρατηγικές συνεργασίες.
Ο όμιλος, που ήδη από χθες εμπλουτίζει την γκάμα των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσω της συνεργασίας με τη Vodafone, η οποία εγκαθιστά 44 shop-in-shop εντός των Public σε ορίζοντα 18 μηνών, προσθέτοντας κομμάτια στο παζλ της στρατηγικής του, διερευνά το πεδίο για λύσεις πληρωμών, που θα του εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων.
Σήμερα, το Public, σε συνεργασία με τη σουηδική fintech Klarna, έχει εισάγει στο σύστημα του buy-now-pay-later, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους σε 3 άτοκες δόσεις, εξοφλώντας τις εντός δύο μηνών από την αγορά.
Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας, Ρόμπυ Μπουρλάς, στο περιθώριο της χθεσινής παρουσίασης της στρατηγικής συνεργασίας με τη Vodafone, ο όμιλος θέλει να εξασφαλίσει μεγαλύτερη ευελιξία πληρωμών στους καταναλωτές, με μεγαλύτερο αριθμό δόσεων, αναζητώντας μια σχετική λύση. Λύση που είτε θα του την παρέχει η Klarna (σσ εφόσον τη φέρει στην Ελλάδα, καθώς το κάνει ήδη στο εξωτερικό), είτε θα την πάρει από κάποια startup, που δραστηριοποιείται στο αντικείμενο.
Το leasing και η ενέργεια
Όπως υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του Public Group, που ήδη έχει συμμετοχές σε επτά startups που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, έτερος τομέας ενδιαφέροντος είναι αυτός του leasing ηλεκτρονικών ειδών και προϊόντων τεχνολογίας. Πρακτικά, το Public θέλει να δώσει τη δυνατότητα σε ιδιώτες ή και επιχειρήσεις να νοικιάσουν smartphones, laptops, tablets, gaming κονσόλες και άλλες συσκευές με ευέλικτα προγράμματα leasing.
Δηλαδή να μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά είδη και προϊόντα τεχνολογίας, έχοντας τη δυνατότητα να επιστρέψει ή να αναβαθμίσει το προϊόν του όποτε θέλει, χωρίς κλειστούς όρους και ρήτρες. Αντίστοιχες λύσεις παρέχουν ήδη ελληνικές startups, όπως για παράδειγμα η fintech Finlup.
Τέλος, ο όμιλος φαίνεται να διερευνά και τη συμμετοχή του στο κομμάτι της ενέργειας είτε μέσω της πώλησης σχετικών προϊόντων (για παράδειγμα φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων) είτε μέσω της παροχής σχετικών υπηρεσιών.
Θυμίζουμε ότι το Public Group έχει επενδύσει περί τα 30 εκατ. ευρώ σε startup και scale up εταιρείες στους τομείς του after sales (iRepair και Douleutaras), last mile delivery (Box Now και Svuum), fintech (Klarna), αλλά και στον τομέα της ψυχαγωγίας (Bookvoice).