THEPOWERGAME
Το ψηφιακό fast forward σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εντός και εκτός Ελλάδας, επιχειρεί να αξιοποιήσει η Adaptit, η οποία, έχοντας ήδη ανεκτέλεστο 65 εκατ. ευρώ, ετοιμάζεται να διεκδικήσει έργα 100 εκατ. ευρώ το 2024, ενώ, ταυτόχρονα, διερευνά το έδαφος για εξαγορές, με την είσοδο στο ΧΑ να είναι επίσης στα πλάνα της εταιρείας, με ορίζοντα τη διετία.
Ο ελληνικός όμιλος ψηφιακών τεχνολογιών ετοιμάζεται να κλείσει το 2023 με έσοδα της τάξης των 35 εκατ. ευρώ, διευρυμένα κατά 17% έναντι του 2022, πετυχαίνοντας σωρευτική αύξηση την τελευταία πενταετία της τάξης του 350%. Για το 2024 η διοίκηση, διά στόματος του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, Αθανάσιου Τζαφέρη, έβαλε χθες τον πήχη των εσόδων στα 40 εκατ. ευρώ, ενώ για τα EBITDA η εκτίμηση είναι για 5,5 εκατ. ευρώ από 4,5 εκατ. ευρώ φέτος και 3 εκατ. ευρώ το 2022.
Συμμετέχοντας ήδη σε διαγωνιστικές διαδικασίες ύψους 70 εκατ. ευρώ (μόνο το αντικείμενο που της αναλογεί), η Adaptit διεκδικεί, παράλληλα, ενεργό ρόλο στην αγορά των data centers, όπου δραστηριοποιείται μέσω της εξαγορασθείσας Cloudrock, η οποία διαθέτει ιδιόκτητο κέντρο δεδομένων στον Άγιο Στέφανο Αττικής.
Μάλιστα, όπως ανέφερε χθες ο κ. Τζαφέρης, η εταιρεία θα επενδύσει το 2024 περί τα 2 εκατ. ευρώ για την επέκταση των υφιστάμενων υποδομών του data center, με στόχο αυτό να φτάσει σε έκταση τα 1.000 τ.μ., ενώ η Adaptit δεν αποκλείει και νέες επενδύσεις στο πεδίο των κέντρων δεδομένων, εφόσον υπάρξει αυξημένη ζήτηση.
Adaptit: Όχι στην είσοδο επενδυτή
Η Adaptit, η οποία δραστηριοποιείται από το 2005 στην ελληνική αγορά, αναπτύσσεται με ίδια κεφάλαια, με τη διοίκησή της να αποκλείει την προοπτική εισόδου στρατηγικού επενδυτή ή κάποιου fund στο μετοχικό της κεφάλαιο, έχοντας, πάντως, γίνει αποδέκτης σχετικών διερευνητικών επαφών. Σε περίπτωση που η εταιρεία χρειαστεί νέα κεφάλαια, η κάλυψη των αναγκών αυτών, όπως ξεκαθάρισε χθες ο κ. Τζαφέρης, θα γίνει με εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, πλάνο που η εταιρεία τοποθετεί την επόμενη διετία.
«Είναι μια επιλογή που μελετάμε το Χρηματιστήριο. Δεν μας ενδιαφέρει η είσοδος στρατηγικού επενδυτή ή fund. Δεν μας ενδιαφέρουν επενδυτές που έχουν πλάνα λογιστικά, τα οποία μειώνουν την ελευθερία των επενδυτικών μας κινήσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζαφέρης.
Σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης για την Adaptit συνιστά η εξωστρέφεια, με την ελληνική εταιρεία να αντλεί ήδη το 20% του τζίρου της εκτός ελληνικών συνόρων, στοχεύοντας μάλιστα να διευρύνει αυτό το αποτύπωμα, προχωρώντας σε σημαντικές συνεργασίες με γνωστές εταιρείες στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών.
Ο όμιλος έχει ήδη αυτόνομη παρουσία στη Βουλγαρία και τη Γερμανία, μέσω των ADAPTIT Bulgaria και ADAPTIT GmbH, αντίστοιχα, ενώ δραστηριοποιείται σε αρκετές χώρες της ΕΕ. Εν τω μεταξύ, σε συνεργασία με την Helios Telecom έχει δημιουργήσει την Helios Technologies Europe, προσφέροντας στην ευρωπαϊκή αγορά μία ευρεία γκάμα προϊόντων και λύσεων για ασύρματα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα.
«Φιλοδοξούμε να συμμετέχουμε ενεργά και με θετικό πρόσημο στα έργα ψηφιοποίησης του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα. ‘Έχουμε σχεδιάσει νέες επενδύσεις, που θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους μας», ανέφερε χθες ο κ. Τζαφέρης.
50 νέες προσλήψεις
Ο έντονα αναπτυξιακός ρυθμός της εταιρείας αποτυπώνεται και στη συνεχή διεύρυνση του εργατικού δυναμικού της. Σήμερα η Adaptit απασχολεί άμεσα περισσότερα από 170 άτομα, ενώ υποστηρίζει άλλες 70 θέσεις εργασίας, στοχεύοντας να αυξήσει το προσωπικό της κατά 50 άτομα το 2024.
Σύμφωνα με τη διοίκηση, οι πυλώνες ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνουν τη δραστηριοποίηση σε τομείς αιχμής, όπως είναι η κυβερνοασφάλεια για τη Βιομηχανία, οι λύσεις επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality – AR) για τους Service Providers, τη Βιομηχανία και τα Logistics, οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιούν τις δυνατότητες των drones, αλλά η επέκταση του Data Center, καθώς και η επένδυση σε νέες υποδομές. Επιπλέον, ο όμιλος εταιρειών ADAPTIT συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών FTTH.
Στα άμεσα πλάνα περιλαμβάνεται και η ενίσχυση των στρατηγικών συνεργασιών, καθώς ήδη συνεργάζεται με γνωστούς οίκους, όπως οι TeamViewer, Netscout – Arbor, ΙΒΜ, Opengear, Nozomi Networks, ADVA, Spirent. Σήμερα στο πελατολόγιο της Adaptit περιλαμβάνονται οργανισμοί όπως η BUYIN, η κοινή εταιρεία των Deutsche Telekom & Orange Group για την προμήθεια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού βελτιστοποίησης ραδιοκάλυψης 4G/5G, η Κυπριακή Δημοκρατία, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Ταυτόχρονα, έχει συμμετάσχει σε έργα όπως η ανάπτυξη και λειτουργία ολοκληρωμένου Συστήματος API, για τη διενέργεια του προελέγχου επιβατών που ταξιδεύουν από αεροδρόμια χωρών εκτός Σένγκεν για λογαριασμό της Ελληνικής Αστυνομίας, και εκείνο για την ασφάλεια των δομών φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών.
Η Adaptit αναλαμβάνει την υλοποίηση έργων ψηφιακών τεχνολογιών σε μεγάλες εταιρείες από τον χώρο των τηλεπικοινωνιών, των οργανισμών κοινής ωφέλειας, της ενέργειας, του Δημοσίου, των μεταφορών και του χρηματοπιστωτικού κλάδου, παρέχοντας λύσεις για τομείς όπως είναι ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, η ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών, οι «έξυπνες» πόλεις, οι μεταφορές, η κυβερνοασφάλεια.