THEPOWERGAME
Με μερίδιο περί το 47% στην ελληνική αγορά τσιμέντου, αξίας γύρω στο 1,2 δισ. ευρώ το 2023, που αυξάνεται κατά περίπου 7%-8% ετησίως, η Ηρακλής συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα για το «πρασίνισμα» της παραγωγής στις μονάδες του ομίλου. Όπως υποστήριξε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος, Δημήτρης Χανής, την πενταετία 2019-2023 υλοποιήθηκαν επενδύσεις 170 εκατ. ευρώ, με κύριο στόχο την ισχυροποίηση της θέσης του ομίλου Ηρακλής στην αγορά του σκυροδέματος και του τσιμέντου. Το νέο επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 600 εκατ. ευρώ, μέχρι το 2027, επικεντρώνεται στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, κυρίως των δύο μονάδων παραγωγής τσιμέντου σε Βόλο και Μηλάκι Ευβοίας.
Μετά τις δύο εξαγορές που πραγματοποίησε την τελευταία διετία η Ηρακλής (των δραστηριοτήτων αδρανών υλικών και σκυροδέματος της ΧΑΛΥΨ και της εταιρείας αδρανών υλικών και σκυροδέματος ΛΑΡΣΙΝΟΣ), ο κ. Χανής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων εξαγορών στους τομείς των «νέων υλικών» (μονωτικά υλικά κ.λπ.) που συμπληρώνουν την κύρια δραστηριότητα.
Στο επίκεντρο του νέου επενδυτικού προγράμματος βρίσκεται η μονάδα δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στο Μηλάκι. Το Olympus Project είναι ύψους 300 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 124,5 εκατ. ευρώ. Το «Olympus» αφορά τον «πράσινο» μετασχηματισμό του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου στο Μηλάκι Ευβοίας σε εγκατάσταση μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα (net zero carbon), με αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.
Από τη λειτουργία της τεχνολογίας που θα υιοθετηθεί, η ετήσια αποφυγή εκπομπών CO2 υπολογίζεται στους 1 εκατ. τόνους, ενώ από το τέλος του 2028 η Ηρακλής θα διαθέσει στην αγορά το τσιμέντο ECOPlanetZERO με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Η διοίκηση του ομίλου βρίσκεται στο στάδιο των μελετών για την προώθηση αντίστοιχου έργου στο εργοστάσιο του Βόλου.
Το «πράσινο τσιμέντο» ή σκυρόδεμα έχει ζήτηση, όπως αποδεικνύει η επένδυση του Ελληνικού, είπε χθες ο κ. Χανής. Εκτός από τη μονάδα δέσμευσης CO2, ο όμιλος προωθεί και την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων στα εργοστάσια και πρώην λατομεία. Το πρώτο βήμα γίνεται φωτοβολταϊκό ισχύος 10 MW, σε μια επένδυση 8 εκατ. ευρώ, που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και θα λειτουργήσει στο τέλος του 2025. Προωθείται, επίσης, η κατασκευή δεύτερου φωτοβολταϊκού, ισχύος 20 MW, στον Βόλο, με στόχο μέχρι το 2030 το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας του ομίλου να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ). Για τις διμερείς συμβάσεις με προμηθευτές ενέργειας (PPAs), ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου είπε πως υπάρχουν συζητήσεις.
Στον τρίτο άξονα περιορισμού του περιβαλλοντικού αποτυπώματος εντάσσεται η είσοδος της Ηρακλής, με 50%, στο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) ΠΕΔΜΕΔΕ ECO. Σήμερα η Ηρακλής έχει τρεις μονάδες επεξεργασίας ΑΕΚΚ, ενώ το 2023 ανακύκλωσε/αξιοποίησε 100.000 τόνους ΑΕKΚ ως πρώτη ύλη στην παραγωγή τσιμέντου. Στόχος είναι μέχρι το 2030 να αξιοποιεί περίπου 500.000 τόνους ΑΕΚΚ ετησίως στην παραγωγή. Ο όμιλος συμμετέχει μέσω της θυγατρικής Geocycle και σε διαγωνισμούς για τις μεγάλες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων με ΣΔΙΤ σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Σήμερα χρησιμοποιεί στην παραγωγική διαδικασία υπολείμματα (RDF, SRF, κ.λπ.) από επεξεργασία απορριμμάτων τα οποία εισάγει.
Μεγαλώνει η ελληνική αγορά
Η ελληνική αγορά τσιμέντου αναπτύσσεται σημαντικά έπειτα από μακρά περίοδο κρίσης, λόγω των μεγάλων έργων, αλλά και της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας. Από 2,6 εκατ. τόνους το 2018 θα φτάσει τα 3,8 εκατ. τόνους φέτος και θα αυξηθεί σε 4,6-4,7 εκατ. τόνους την επόμενη χρονιά. Η μεγάλη αύξηση της αγοράς συνοδεύτηκε πάντως και από μεγάλες αυξήσεις τιμών, καθώς από 85 ευρώ ανά τόνο προ διετίας, σήμερα το τσιμέντο κοστίζει περίπου 112 ευρώ ανά τόνο. Ο κ. Χανής είπε πως δεν αναμένεται νέες, μεγάλες αυξήσεις τιμών. Ωστόσο, είναι σαφές πως όσο «πρασινίζει» η παραγωγή τσιμέντου, τόσο τα προϊόντα χαμηλότερου ή μηδενικού αποτυπώματος θα διεκδικούν ένα premium, μια αυξημένη τιμή.
Φέτος ο όμιλος Ηρακλής αναμένει έσοδα 420 εκατ. από 370 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ το 2024 προβλέπεται πως θα προσεγγίσει τα 480 εκατ. και το 2025 θα ξεπεράσει το μισό δισ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων (EBIT) εκτιμώνται φέτος σε επίπεδα άνω των 45 εκατ. ευρώ και το 2024 κοντά στα 70 εκατ., με στόχο να φτάσουν τα 120 εκατ. ευρώ το 2025. Όσο για το προσωπικό, αναμένεται να αυξηθεί από 617 εργαζόμενους σε 950 στο τέλος του 2023. Με τις δύο εξαγορές που προαναφέρθηκαν, ο όμιλος διαθέτει πλέον τη μεγαλύτερη γεωγραφική κάλυψη στη χώρα, με 40 μονάδες παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος και 15 λατομεία αδρανών υλικών. Στο Ελληνικό λειτουργεί και η «πράσινη μονάδα» σκυροδέματος, καθώς και τα δύο πρώτα ηλεκτρικά οχήματα μεταφοράς σκυροδέματος (μπετονιέρες). Στόχος της διοίκησης είναι η σταδιακή αντικατάσταση του στόλου με ηλεκτρικά οχήματα.