THEPOWERGAME
Τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου καλούνται οι μέτοχοι του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις εν όψει της αρχικής δημόσιας προσφοράς μετοχών (IPO). Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για εκείνη τη μέρα οι μέτοχοι της εταιρείας θ’ αποφασίσουν την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης του αερολιμένα, γνωστή ως Σύμβαση Ανάπτυξης Αερολιμένα (ΣΑΑ). Παράλληλα, θ’ αποφασίσουν την κατάλληλη τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας, έτσι ώστε, υπό την αίρεση της εισαγωγής των μετοχών στο ΧΑ, να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά μιας δημόσιας (public) εταιρείας.
Ουσιαστικά με την έκτακτη ΓΣ οι μέτοχοι της εταιρείας δίνουν το «πράσινο φως» στη διοίκησή της να χειριστεί τη διάθεση των μετοχών του 20% του ΔΑΑ στο ευρύ επενδυτικό κοινό. Παράλληλα, ανοίγει και ο δρόμος για την ιδιωτική τοποθέτηση του 10% (συν μια μετοχή) στην AviAlliance, διάθεση που αποτελεί μέρος της συμφωνίας της κυβέρνησης, του ΤΑΙΠΕΔ και του μεγαλύτερου ιδιώτη που κατέχει το 40% των μετοχών του ΔΑΑ, ΑviAlliance.
H εταιρεία, που ελέγχεται από καναδικά συνταξιοδοτικά ταμεία, θα αναλάβει το 50%, συν μία μετοχή του ΔΑΑ και παράλληλα το management της εταιρείας.
Ειδικότερα, η ατζέντα της έκτακτης ΓΣ των μετοχών ΔΑΑ περιλαμβάνει τα εξής θέματα:
- Έγκριση των τροποποιήσεων της Σύμβασης Ανάπτυξης Αεροδρομίου (ΣΑΑ) – Παροχή εξουσιοδότησης για σύναψη σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Εταιρείας.
- Έγκριση σύναψης Σύμβασης Πλαισίου Παροχής Υπηρεσιών με την AviAlliance GmbH, σύμφωνα με το άρθρο 33 του Μνημονίου Κατανόησης (Memorandum of Understanding), που έχει υπογραφεί μεταξύ των μετόχων της εταιρείας.
- Εισαγωγή κοινών μετοχών της εταιρείας στη Ρυθμιζόμενη Αγορά (Κύρια Αγορά) του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), σύμφωνα με το άρθρο 22.4 του νόμου 2338/1995 και το άρθρο 4.3 του Καταστατικού της εταιρείας.
- Τροποποίηση του Καταστατικού της εταιρείας, προκειμένου να εναρμονιστεί με τις διατάξεις του νόμου 4548/2018 και του νόμου 4706/2020 περί εισηγμένων εταιρειών με την επιφύλαξη πλήρωσης της αναβλητικής αίρεσης σχετικά με την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας στη Ρυθμιζόμενη Αγορά (Κύρια Αγορά) του Χρηματιστηρίου Αθηνών (άρθρο 65 παρ. 2 του νόμου 5045/2023).
- Έγκριση της Πολιτικής Καταλληλότητας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας σύμφωνα με το άρθρο 3 του νόμου 4706/2020, εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και ορισμός ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 2 του νόμου 4706/2020 με την επιφύλαξη πλήρωσης της αναβλητικής αίρεσης σχετικά με την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας στη Ρυθμιζόμενη Αγορά (Κύρια Αγορά) του Χρηματιστηρίου Αθηνών (άρθρο 65 παρ. 2 του νόμου 5045/2023).
- Καθορισμός του είδους της Επιτροπής Ελέγχου της εταιρείας, καθώς και της θητείας, του αριθμού και της ιδιότητας των μελών της, σύμφωνα με το άρθρο 44 του νόμου 4449/2017, με την επιφύλαξη πλήρωσης της αναβλητικής αίρεσης σχετικά με την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της Εταιρείας στη Ρυθμιζόμενη Αγορά (Κύρια Αγορά) του Χρηματιστηρίου Αθηνών (άρθρο 65 παρ. 2 του νόμου 5045/2023).
- Έγκριση της Πολιτικής Αποδοχών της Εταιρείας σύμφωνα με τα άρθρα 110-111 του νόμου 4548/2018 με την επιφύλαξη πλήρωσης της αναβλητικής αίρεσης σχετικά με την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας στη Ρυθμιζόμενη Αγορά (Κύρια Αγορά) του Χρηματιστηρίου Αθηνών (άρθρο 65 παρ. 2 του νόμου 5045/2023).
Η λήψη αποφάσεων για τα παραπάνω αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την ψήφιση της τροποποίησης της σχετικής ΣΑΑ στη Βουλή. Καθώς η τελευταία έχει κυρωθεί με νόμο το 1995, όπως και η τροποποίησή της του 2019, θα πρέπει και η νέα τροποποίηση να γίνει μέσω νομοθετικής ρύθμισης. Οι επαφές που έγιναν μεταξύ του υπ. Εθνικής Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη, του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρη Πολίτη, αλλά και με τη διοίκηση του ΔΑΑ, έδειξαν ότι η νέα ρύθμιση θα ψηφιστεί μέσα στο 2023, λίγο πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Η τελική δρομολόγηση των διαδικασιών ήρθε μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ΔΑΑ για το 9μηνο του 2023. Η εταιρεία θα εισέλθει στο ΧΑ με τα αποτελέσματα αυτά και σ’ αυτό οδηγήθηκαν οι μέτοχοι και το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να συμπεριληφθεί το ιδιαίτερα καλό γ’ τρίμηνο για τον ελληνικό τουρισμό και την κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια.
Σύμφωνα με τις καταστάσεις που δημοσιοποίησε ο ΔΑΑ στο ΓΕΜΗ, τα έσοδα στο 9μηνο ανήλθαν σε 463,6 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε 322,1 εκατ. ευρώ, είναι αυξημένα κατά 30% και διαμορφώνουν ένα περιθώριο EBITDA 69,5%. Τέλος, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 188,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 42% σε σχέση με το 9μηνο του 2022 (διαμορφώνοντας ένα περιθώριο καθαρού κέρδους 40%).
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος η εταιρεία διένειμε μερίσματα συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι είχε διανείμει μερίσματα 201 εκατ. ευρώ. Και φυσικά με τέτοια μεγέθη και δείκτες, αναμφιβόλως οι επενδυτές θα κάνουν… ουρά για την απόκτηση των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ. Το θέμα είναι το πόσο βαθιά θα μπει το χέρι στη τσέπη για τη διάθεση του 30% του ΔΑΑ.
Προς την κατεύθυνση αυτήν συμβάλλει καταλυτικά και το πρόσφατο placement των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας. Πάντως, ο χρόνος διάθεσης των μετοχών του ΔΑΑ, κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ, δεν αλλάζει και παραμένει ο στόχος για τον ερχόμενο Φεβρουάριο.