THEPOWERGAME
Έναν πολύ σημαντικό στόχο έχει θέσει για τα ξενοδοχεία του ο Όμιλος Sani/Ikos, ο οποίος επεκτείνεται διαρκώς, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Και αυτός είναι να καταστούν όλα τα θέρετρα του Ομίλου ανθρακικά ουδέτερα και με ηλεκτρικό 100% εγγυημένης προέλευσης ΑΠΕ, με στόχο τη μηδενική κατανάλωση άνθρακα (net zero) έως το 2030.
Όμως, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Ανδρέας Ανδρεάδης, έχει να αντιμετωπίσει μία ακόμα πρόκληση, τις αυξημένες ζημίες του 2022. Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση ESG που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, τα έσοδα του Ομίλου ανήλθαν το 2022 στα 316 εκατ. ευρώ, έναντι 212,7 εκατ. ευρώ το 2021. Ωστόσο, αυξήθηκαν και οι ζημίες, οι οποίες έφτασαν τα 41,2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 17,1 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν. Πάντως, τα EBITDA αυξήθηκαν στα 86,7 εκατ. ευρώ το 2022, από 64,7 εκατ. ευρώ το 2021, κάτι που προφανώς δείχνει την αυξημένη δανειοδότηση του Ομίλου.
Και αυτό είναι μάλλον λογικό, καθώς ο όμιλος Sani/Ikos υπό τη διοίκηση των ιδρυτών του, Σταύρου Ανδρεάδη, Ανδρέα Ανδρεάδη και Mathieu Guillemin, έχει εξελιχθεί από το Sani Resort στη Χαλκιδική, που ιδρύθηκε από την οικογένεια Ανδρεάδη, σε έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο ξενοδοχειακό όμιλο, που λειτουργεί 12 τουριστικά θέρετρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό (δύο θέρετρα στη Μάλαγα και τη Μαγιόρκα της Ισπανίας), όλα ιδιόκτητα, με πάνω από 3.450 δωμάτια και σουίτες, τα οποία συγκαταλέγονται στα κορυφαία resorts πολυτελείας παγκοσμίως.
Και συνεχίζει να επεκτείνεται, με στόχο την ανάπτυξη των εμπορικών σημάτων Sani Resort and Ikos Resorts στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Όμιλος έχει εξασφαλίσει νέα επενδυτικά έργα δυναμικότητας σχεδόν 1.000 δωματίων, σουιτών και βιλών για την επέκταση της μάρκας Ikos στην Κρήτη (Κίσσαμος) το 2025 και την Πορτογαλία (Αλγκάρβε) το 2027, ενώ νέοι προορισμοί βρίσκονται στα σχέδια.
Να σημειωθεί ότι από πέρυσι βασικός μέτοχος του ομίλου Sani/Ikos είναι το sovereign fund της Σιγκαπούρης, GIC, ενώ για τη συναλλαγή αυτήν η αξία του Ομίλου Sani/Ikos αποτιμήθηκε στα 2,3 δισ. ευρώ. Η GIC απέκτησε το μερίδιο που είχαν η Oaktree Capital Management LP, καθώς και οι Goldman Sachs Asset Management, Moonstone, Florac και Hermes GPE. Η οικογένεια Ανδρεάδη παραμένει μεταξύ των βασικών μετόχων του ομίλου, ενώ τη διοίκηση συνεχίζουν να ασκούν, ως διευθύνοντες σύμβουλοι και co-managing partners, ο Ανδρέας Ανδρεάδης και ο Mathieu Guillemin. Ο Σταύρος Ανδρεάδης γίνεται επίτιμος πρόεδρος του ομίλου.
Το πρόγραμμα αειφορίας του Sani/Ikos Group
Εκτός από το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών φιλοξενίας που προσφέρει στους επισκέπτες του, ο Όμιλος Sani/Ikos είναι πρωτοπόρος σε θέματα βιώσιμου τουρισμού, έχει αναπτύξει ένα φιλόδοξο στρατηγικό πλάνο αειφορίας (ESG), ενώ είναι μέλος του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών για τις επιχειρήσεις (UN Global Compact).
Τα προγράμματα αειφορίας Sani Green και Ikos Green εστιάζουν σε τρεις στρατηγικούς πυλώνες: τη βιώσιμη λειτουργία των ξενοδοχείων του Ομίλου μέσα από τις αρχές της κλιματικής ουδετερότητας, της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του οικοσυστήματος, τη θετική επίδραση στην κοινωνία, με ίσες ευκαιρίες στην εργασία και έμπρακτη υποστήριξη στις τοπικές κοινότητες, την ενίσχυση της οικονομίας, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και στήριξη της τοπικής παραγωγής.
«Η αειφορία είναι πυξίδα για την ανάπτυξη του τουρισμού και των τουριστικών επιχειρήσεων. Αποτελεί προτεραιότητα και καθολικό αίτημα όλων των εταίρων μας: επενδυτών, ρυθμιστικών φορέων, εργαζομένων, επισκεπτών, που ζητούν πρόοδο και αποδείξεις για τις περιβαλλοντικές μας επιδόσεις, τις δράσεις μας για τη συμπερίληψη, την κοινωνική ευημερία, τη διαφάνεια. Στον Όμιλο Sani/Ikos η αειφορία αποτελεί μέρος της στρατηγικής και της καθημερινότητάς μας εδώ και πάνω από 15 χρόνια. Με οδηγό μας τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2030, όραμά μας είναι να ανοίξουμε τον δρόμο για τον αειφόρο τουρισμό στη Μεσόγειο, αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τη βιώσιμη φιλοξενία», ανέφερε η Ελένη Ανδρεάδη, διευθύντρια Αειφορίας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου Sani/Ikos.
Πρότυπα βιώσιμης λειτουργίας τα θέρετρα του Ομίλου Sani/Ikos στη Μεσόγειο
Ο Όμιλος Sani/Ikos είναι πρωτοπόρος σε τομείς βιώσιμης λειτουργίας, όπως η διαχείριση ενέργειας, νερού και απορριμμάτων, έχοντας θέσει φιλόδοξο τριπλό στόχο για μηδενικό άνθρακα (net zero) έως το 2030, μηδενικά πλαστικά μιας χρήσης και μηδενικά απόβλητα προς υγειονομική ταφή έως το τέλος του 2024 -τομείς στους οποίους σημείωσε σημαντική πρόοδο το 2022.
Πλέον όλα τα θέρετρα Sani και Ikos σε Ελλάδα και Ισπανία είναι ανθρακικά ουδέτερα και ηλεκτροδοτούνται με ενέργεια από 100% ανανεώσιμες πηγές εγγυημένης προέλευσης, έχοντας λάβει τις σχετικές πιστοποιήσεις (ISO 14064-1:2018, ISO 50001:2018). Η ανθρακική στρατηγική του Ομίλου περιλαμβάνει σειρά δράσεων με ορίζοντα το 2030, όπως σημαντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ, συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, εξηλεκτρισμό των εγκαταστάσεων και του στόλου οχημάτων. Ένα νέο φωτοβολταϊκό πάρκο δημιουργήθηκε φέτος στην Κω, για την παροχή «πράσινης» ενέργειας στο Ikos Aria, ενώ σε συνεργασία με το ελληνικό Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών έχει ξεκινήσει ο υπολογισμός των απορροφήσεων άνθρακα στο δάσος της Σάνης στη Χαλκιδική, με στόχο την αύξησή τους.
Αλλά και στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, ο Όμιλος κατέγραψε σημαντικές επιδόσεις. Τα πλαστικά μιας χρήσης μειώθηκαν κατά 70% σε όλα τα ξενοδοχεία, σε σύγκριση με το 2018, ενώ οι επιδόσεις του Ομίλου στην ανακύκλωση υλικών βελτιώθηκαν πάνω από 20% σε ετήσια βάση, φτάνοντας το 70% στο γυαλί, το 80% στο χαρτί και το 100% στα λεγόμενα επικίνδυνα υλικά. Το σύνολο του νερού που καταναλώθηκε στα ξενοδοχεία επαναχρησιμοποιήθηκε -μέσω ειδικής επεξεργασίας- για την άρδευση των κήπων, ενώ εφαρμόστηκαν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των διαρροών σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, ξεκίνησε η χρήση της τεχνολογίας Artificial Intelligence στις κουζίνες με σκοπό την εξάλειψη της σπατάλης τροφίμων.
Επιπλέον, η προστασία των ευάλωτων μεσογειακών οικοσυστημάτων και η προώθηση του οικολογικού τουρισμού στους επισκέπτες αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής βιωσιμότητας του Ομίλου Sani/Ikos. Ο Όμιλος συνεργάζεται συστηματικά με επιστημονικά ινστιτούτα και ΜΚΟ για την προστασία της φύσης και των πληθυσμών ζώων που ζουν γύρω από τα ξενοδοχεία του.
Τέλος, ο Όμιλος Sani/Ikos στηρίζει και επενδύει ενεργά στις τοπικές κοινότητες, ενώ ανταποκρίνεται άμεσα στις αναδυόμενες ή έκτακτες κοινωνικές ανάγκες. Το 2022 διπλασίασε τη δαπάνη για την κοινωνική του δράση, πάνω από το 60% των 7.200 εργαζομένων του σε Ελλάδα και Ισπανία προέρχεται από την εκάστοτε τοπική αγορά εργασίας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών του προέρχεται από εγχώριους και τοπικούς παραγωγούς, με κριτήρια βιωσιμότητας. Το 2022 το ποσοστό των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις αυξήθηκε πάνω από 30%, ενώ η επένδυση στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη των ανθρώπων του ενισχύθηκε κατά σχεδόν 50%.