THEPOWERGAME
Πάνω από μισό δισ. ευρώ τζίρο θα εμφανίσει το 2023 ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία, των αδελφών Σαράντη, που αντλεί πάνω από 55% των εσόδων του και του EBITDA από εξαγωγές, ενώ συνεχίζει να ενισχύει τη θέση του εντός και εκτός συνόρων, κόντρα στις προκλήσεις, από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση μέχρι τον πληθωρισμό και την κακοκαιρία Daniel, που έπληξε το εργοστάσιο γαλακτοκομικών της Τυράς στα Τρίκαλα.
Ήδη ο όμιλος το 2022 εμφάνισε κύκλο εργασιών 493,8 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 15,7%, και μέσα σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό μακροοικονομικό περιβάλλον κατάφερε να ανακτήσει μέρος της κερδοφορίας, που επλήγη σημαντικά στο β’ εξάμηνο του 2021 λόγω του ενεργειακού κόστους. Εμφάνισε καθαρά κέρδη μετά από φόρους 26,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 196,8%, με EBITDA 65 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 43,4%.
Η Ελληνικά Γαλακτοκομεία, η μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία στην Ελλάδα βάσει τζίρου, με 1.570 άτομα προσωπικό, έχει πρωταγωνιστήσει στα deals του κλάδου αποκτώντας εν μέσω πανδημίας τις εταιρείες Κλιάφας (100%) και Δουμπιάς (77,8%) και πιο πρόσφατα το ιστορικό σήμα της ΑΓΝΟ και τη United Milk Co., θυγατρική εταιρεία της Δέλτα στη Βουλγαρία, η οποία πέρασε στον έλεγχο της τοπικής θυγατρικής του ομίλου Tyrbul. Με τις κινήσεις αυτές ο όμιλος των Ελληνικών Γαλακτοκομείων ενισχύει αφενός το χαρτοφυλάκιό του (διαθέτοντας σήματα όπως Όλυμπος, Τυράς, Ροδόπη και ΑΓΝΟ), ενώ επεκτείνεται περαιτέρω στα Βαλκάνια. Σημειώνεται ότι διαθέτει θυγατρικές και σε Αλβανία, Σερβία, Σουηδία, Βόρεια Μακεδονία και Αγγλία. Εξάλλου, η διοίκηση των αδελφών Δημήτρη και Μιχάλη Σαράντη στοχεύει σε μεγιστοποίηση της επένδυσης που έχει κάνει σε Ρουμανία και Βουλγαρία, με περαιτέρω επέκταση στην περιοχή. Η στρατηγική τους εστιάζει επίσης στην έρευνα για ανάπτυξη προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας με συγκρατημένες τιμές, περαιτέρω ενίσχυση μεριδίων, μείωση του κόστους, χρηματοδότηση του επιχειρησιακού πλάνου 2023-2024 και κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.
Ελληνικά Γαλακτοκομεία: Χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου και κεφάλαιο κίνησης
Ήδη δρομολογήθηκαν κινήσεις για τη χρηματοδότηση τους προηγούμενους μήνες. Σημειώνεται ότι στις αρχές του 2023 η εταιρεία αιτήθηκε την παράταση κατά 30 μήνες του ομολογιακού που είχε στην Alpha Bank και οι ομολογίες συνολικής ονομαστικής αξίας 77 εκατ. ευρώ είναι πληρωτέες σε 6 δόσεις, μέχρι την 31η.10.2025. Υπέγραψε επίσης σύμβαση ομολογιακού δανείου με την Εθνική τράπεζα ύψους 50 εκατ. ευρώ, με το οποίο αναδιάρθρωσε σημαντικό μέρος του δανεισμού και θα χρηματοδοτήσει το επενδυτικό πλάνο της επόμενης διετίας. Επίσης, με την Πειραιώς υπέγραψε σύμβαση ομολογιακού 40 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών της σε κεφάλαια κίνησης.
Σημειώνεται επίσης ότι η καθαρή θέση του ομίλου ανήλθε σε 231 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022, έναντι 208,2 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις ανήλθαν σε 216,2 εκατ. ευρώ από 145,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, λόγω κυρίως του δανείου της θυγατρικής Olympus Foods Cyprus με την Εθνική Τράπεζα για την κάλυψη μέρους της επένδυσης για τη μονάδα χαλουμιού στην Κύπρο, καθώς και λόγω του δανείου στην Alpha Bank και στη Eurobank για αναδιάρθρωση δανεισμού και χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου της διετίας.
Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του ομίλου αυξήθηκαν σε 99,3 εκατ. ευρώ, από 74,9 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης του βραχυπρόθεσμου δανεισμού (overdrafts) από τις τράπεζες και λόγω της αύξησης των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης.
Το καθαρό χρέος, μετά την αφαίρεση ταμειακών διαθεσίμων και ισοδυνάμων, ανέρχεται σε 265 εκατ. ευρώ, από 187 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.
Ελληνικά Γαλακτοκομεία: Οι ζημιές στο εργοστάσιο στα Τρίκαλα
Εν τω μεταξύ, μια σημαντική πρόκληση για τον όμιλο επιφύλασσε η κακοκαιρία Daniel, που έπληξε τη Θεσσαλία και δημιούργησε προβλήματα στο εργοστάσιο των Τρικάλων. Στις 6.9.2023 εκδηλώθηκε μεγάλης έκτασης πλημμύρα σε όλα τα ισόγεια τμήματα των χώρων παραγωγής και διοικητικών κτιρίων και στους περιμετρικούς χώρους του εργοστασίου παραγωγής γαλακτοκομικών Τυράς.
Οι χώροι εκκενώθηκαν εγκαίρως και διεκόπη πλήρως η λειτουργία του εργοστασίου, ώστε να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Την επομένη της πλημμύρας απομακρύνθηκαν οι λάσπες από εργαζομένους και εξειδικευμένα συνεργεία καθαρισμού και αποκαταστάθηκαν οι διοικητικές λειτουργίες του εργοστασίου. Εν συνεχεία η διοίκηση, σε συνεργασία με τους πραγματογνώμονες των ασφαλιστικών εταιρειών, βρέθηκε σε διαδικασία καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό και λοιπό εξοπλισμό, αποθέματα, οχήματα και τυχόν απώλεια κερδών. Όσον αφορά τις συνέπειες της πλημμύρας, η εταιρεία σημειώνει ότι τα προαναφερθέντα είναι πλήρως ασφαλισμένα.