THEPOWERGAME
Με στόχο την εξοικονόμηση 13,3 εκατ. ευρώ ετησίως, ο ΟΤΕ ολοκληρώνει την ανακαίνιση των κεντρικών γραφείων του, που βρίσκονται στη Λ. Κηφισίας. Η ανακαίνιση αυτή, που στόχο έχει να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη του Οργανισμού, θα επιφέρει εξοικονόμηση 11 εκατ. ευρώ σε ενοίκια και επιπλέον 2,3 εκατ. ευρώ σε λοιπά λειτουργικά έξοδα, όπως κόστος μετακινήσεων προσωπικού, ενέργεια κ.λπ.
Η εξοικονόμηση του ενοικίου αφορά τη λήξη της μίσθωσης του κτιρίου Καρελά (Karela Office Park), το οποίο μισθώθηκε πρόσφατα στον όμιλο Μυτιληναίου. Περίπου 1.800 θέσεις εργασίας του ΟΤΕ μεταφέρθηκαν από το κτίριο Καρελά σε διάφορα κτίρια του ΟΤΕ, με τον βασικό όγκο να διοχετεύεται στο Μέγαρο της Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι. Στο τελευταίο, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες η διοίκηση του ΟΤΕ, ολοκληρώνεται η ανακαίνιση κυρίως των γραφειακών χώρων του κτιρίου, μέσα στο α’ τρίμηνο του 2024.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, συνολικά θα ανακαινισθούν τα 48.000 τ.μ. γραφειακών χώρων, σε σύνολο 85.000 τ.μ. που διαθέτει το συγκεκριμένο κτίριο. Οι υπόλοιποι χώροι (37.000 τ.μ.) περιλαμβάνουν μηχανολογικές υποδομές, υποδομές κέντρων δεδομένων, τηλεπικοινωνιακά συστήματα, υπόγεια, parking κ.λπ.
Το συνολικό κόστος της ανακαίνισης του κτιρίου, όπως ανέφερε ο χρηματοοικονομικός διευθυντής του ομίλου ΟΤΕ, Μπάμπης Μαζαράκης, ανέρχεται σε κάτι παραπάνω από 50 εκατ. ευρώ και φέρει εσωτερικό συντελεστή απόδοσης (IRR) 23%. Έτσι, σε τέσσερα-πέντε χρόνια η επένδυση θα αποσβεστεί.
Σύμφωνα με τα στελέχη του ΟΤΕ, το μέσο κόστος ανακατασκευής ανήλθε σε 920 ευρώ ανά τ.μ. και είναι σχετικά χαμηλό, εξαιτίας των οικονομιών κλίμακας που πέτυχε ο Οργανισμός. Για την ανακαίνιση του κτιρίου εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται πέντε εργολάβοι του ΟΤΕ (EDIL, Εργατικατ, Εγνατία, BC Περίγραμμα και Sarnitec).
Στο ανακαινισμένο Μέγαρο του ΟΤΕ θα φιλοξενούνται 3.400 θέσεις εργασίας, από 3.000 που ήταν πριν. Ο συνολικός, ωστόσο, όγκος εργαζομένων που θα φιλοξενούνται στο Μέγαρο θα είναι 4.300 εργαζόμενοι. Περίπου το 20% του προσωπικού θα έχει ευέλικτο σχήμα απασχόλησης, με την έννοια της εκ περιτροπής τηλεραργασίας από το σπίτι. Η «συγχώνευση», ωστόσο, των δύο κτιρίων, Μεγάρου ΟΤΕ και Karela Office Park, καθίσταται εφικτή, λόγω και της μείωσης του προσωπικού στον όμιλο ΟΤΕ που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια.
Το «ανανεωμένο» κτίριο θα συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη του ομίλου ΟΤΕ και θα περιορίσει τις εκπομπές CO2. Η συνολική εξοικονόμηση αναμένεται σε 3 GWh ετησίως ή περίπου στο 1% των συνολικών ενεργειακών αναγκών του ομίλου ΟΤΕ. H μεγαλύτερη εξοικονόμηση, ωστόσο, θα προέλθει από τη μείωση των καταβαλλόμενων ενοικίων.
Θα προσφέρει σύγχρονους χώρους και θα καταργήσει τους «περιστερώνες», όπως χαρακτήρισε τα προϋπάρχοντα γραφεία του Μεγάρου ο επικεφαλής του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ. Τα νέα γραφεία θα είναι κατά κύριο λόγο οpen space, βιοκλιματικά, με εργονομικό εξοπλισμό κ.λπ., στο πρότυπο των startup και τεχνολογικών εταιρειών.
Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, ο όμιλος ΟΤΕ μέσω της θυγατρικής του OTE Estate έχει εκσυγχρονίσει συνολικά 60 κτίρια ανά την Ελλάδα, εκ των οποίων, τα πιο εμβληματικά είναι το κτίριο της e-Value στον Κεραμεικό (Αθήνα), τα κτίρια του ΟΤΕ στην Καρόλου Ντηλ (Θεσσαλονίκη), τα Studios της Cosmote TV στην Κηφισιά, τα κτίρια του ΟΤΕ στην Αγ. Παρασκευή (Αττική), στην Πάρνηθα και βεβαίως το κτίριο ΥΜΑ-ΝΥΜΑ που βρίσκεται στην Πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα.
Μάλιστα, στο κτίριο αυτό των 50.000 τ.μ. θα μεταφερθεί το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ, που σήμερα βρίσκεται στην Ερυθραία Αττικής. «Έτσι, το Μουσείο θα βρεθεί πιο κοντά στο κέντρο της Αθήνας και θα γίνει περισσότερο επισκέψιμο».
Συνολικά οι ανακαινίσεις κτιριακού αποθέματος του ομίλου ΟΤΕ ξεπερνούν τα τελευταία χρόνια τα 120.000 τ.μ. Σημειώνεται ότι η ακίνητη περιουσία του ΟΤΕ αποτιμάται σε 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 165 εκατ. ευρώ (προ της ανακαίνισης) αφορούν το Μέγαρο του ΟΤΕ. Ο οργανισμός διαθέτει 2.289 οικόπεδα συνολικής έκτασης 9.000 στρεμμάτων και 2.633 κτίρια συνολικών στεγασμένων χώρων 1.140.000 τ.μ. Ο ΟΤΕ για την περιουσία του αυτήν καταβάλει ετησίως περί τα 9 εκατ. ευρώ ΕΝΦΙΑ.