THEPOWERGAME
Με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να γίνονται ολοένα και πιο αισθητές, η ανάγκη για άμεσες δράσεις προς την κατεύθυνση της αειφορίας είναι πλέον επιτακτική. Ο τουρισμός αποτελεί μια δραστηριότητα με καταγεγραμμένες σημαντικές επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στις τοπικές κοινωνίες. Ταυτόχρονα όμως εξαρτάται από τους δύο αυτούς παράγοντες, το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες, και για τον λόγο αυτό έχει ανάγκη (και συμφέρον) να τους προστατεύσει.
Οι νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις είναι σαφώς προσανατολισμένες προς αυτή την κατεύθυνση και ήδη υπάρχουν μερικά λαμπρά παραδείγματα ξενοδοχείων που λειτουργούν ήδη και καταγράφουν τα αποτελέσματα των αειφόρων πρακτικών τους ενώ έρχονται και καινούρια.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα ξενοδοχεία αποτελούν μια από τις πιο ενεργοβόρες κατηγορίες κτηρίων. Διαπιστώνονται μεγάλες καταναλώσεις, τόσο σε ενέργεια, όσο και σε νερό και φυσικούς πόρους, οπότε και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η υψηλή ποιότητα παροχών και υπηρεσιών στους χρήστες.
Αειφόρες υποδομές και Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος στην Costa Navarino
Πάνω από 8% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης στην Costa Navarino, που ξεπερνά τα 850εκ. ευρώ έως σήμερα, έχει δοθεί σε υποδομές για το περιβάλλον, από το σχεδιασμό μέχρι και τη λειτουργία. Στην Costa Navarino δημιουργούνται υποδομές που διαφυλάσσουν και προβάλλουν το φυσικό πλούτο και την αυθεντική φυσιογνωμία της περιοχής. Οι εγκαταστάσεις καλύπτουν έκταση μικρότερη σχεδόν από το μισό της επιτρεπόμενης από το νόμο, με περίπου το 90% της συνολικής έκτασης να καλύπτεται από φυσικό ή οργανωμένο πράσινο. Όπου χτίστηκαν εγκαταστάσεις έγιναν μεταφυτεύσεις των ελαιόδεντρων ενώ φυτεύτηκαν πάνω από 1.200.000 ενδημικά φυτά και θάμνοι. Επίσης οι αρδευτικές ανάγκες καλύπτονται από τις τρεις λιμενοδεξαμενές που κατασκευάστηκαν πριν καν αρχίσουν οι κατασκευές των ξενοδοχειακών μονάδων, χρησιμοποιώντας μόνο τα επιφανειακά νερά των τοπικών ποταμών.
Το Navarino Dunes σχεδιάστηκε με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής ενώ σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ σχεδιάστηκε όλος ο παράκτιος φωτισμός των εγκαταστάσεων με τρόπο που να μην αποπροσανατολίζονται οι χελώνες καρέτα-καρέτα. Επίσης, ο σχεδιασμός του Mandarin Oriental, Costa Navarino, ευθυγραμμίζεται με τις αρχές βιώσιμης ανάπτυξης του προορισμού. Ο σχεδιασμός και ο προσανατολισμός των κτιρίων βελτιστοποιεί τη χρήση φυσικών στοιχείων, οδηγώντας σε συνολική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζονται προγράμματα μείωσης ενέργειας και εκπομπών ρύπων, με ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, μείωση της χρήσης LPG και χρήση ηλεκτρισμού αποκλειστικά για την παραγωγή ενέργειας στα νέα ξενοδοχεία. Επίσης, εφαρμόζονται πρακτικές για μείωση των πλαστικών μιας χρήσης (μείωση 38% το 2022), διαχείριση αποβλήτων, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση, προστασία των αδέσποτων ζώων.
Τέλος, το 2009 η ΤΕΜΕΣ δημιούργησε το Navarino Environmental Observatory (ΝΕΟ) μαζί με το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και την Ακαδημία Αθηνών. Το ΝΕΟ εστιάζει στην έρευνα και την εκπαίδευση γύρω από την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Electra Metropolis Hotel: το πρώτο ξενοδοχείο με πιστοποίηση LEED
Το πρώτο ξενοδοχείο στην Ελλάδα με την περιβαλλοντική πιστοποίηση LEED (Leadership for Energy and Environmental Design) του αμερικανικού οργανισμού US Green Building Council είναι το Electra Metropolis Hotel στην οδό Μητροπόλεως στην Αθήνα. Πρόκειται για την ανακατασκευή του κτιρίου του πρώην Υπουργείου Παιδείας. Η εξοικονόμηση της ενέργειας που πέτυχε το κτίριο είναι της τάξεως των 24% (ειδικά για τον κλιματισμό ή ψύξη έδειξε βελτίωση 35% και για τη θέρμανση 75%) σε σχέση με ένα αντίστοιχο συμβατικό κτίριο.
Η πιστοποίηση LEED απαίτησε την εφαρμογή και άλλων περιβαλλοντικών μέτρων που αφορούν στην εξοικονόμηση στην κατανάλωση νερού με κατάλληλα είδη κρουνοποιίας και με κατάλληλα μέσα άρδευσης, στη χρήση τοπικών υλικών (μάρμαρα, γυψοσανίδες, χάλυβας, τσιμέντο, κ.τ.λ.) και στην έμμεση συμβολή στην μείωση της εκπομπής CO2 με την εγγύτητα του κτιρίου σε πληθώρα μέσων μαζικής μεταφοράς, διαθεσιμότητα θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων και χωροθέτησή του σε περιοχή μεγάλης πυκνότητας.
Όμιλος Metaxa: Εμπειρίες και βιωσιμότητα
Ο ξενοδοχειακός όμιλος που μετρά σχεδόν πέντε δεκαετίες, είχε πάντα στο επίκεντρο την εμπειρία του επισκέπτη αλλά και τις βιώσιμες πρακτικές ανάπτυξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη Έκθεση Αειφορίας του ομίλου εκπονήθηκε το 1999.
Ιδρυτής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας “Τοπική Παραγωγή και Φιλοξενία Α.Ε. – We do local”, ο Ανδρέας Μεταξάς που ανέλαβε τα ηνία του ομίλου το 1999, αντιλήφθηκε από πολύ νωρίς την ανάγκη να συνδεθεί ο ελληνικός τουρισμός με τις τοπικές κοινωνίες.
Elounda Hills: Ολιστική αναγεννητική προσέγγιση
Υιοθετώντας ήδη από τον σχεδιασμό του ισορροπημένες, καινοτόμες, βιώσιμες πρακτικές αιχμής -συχνά αόρατες στον επισκέπτη- στόχος της Mirum είναι να δημιουργήσει ένα resort που θα είναι κάτι περισσότερο από αειφόρο. Μια ολιστική αναγεννητική προσέγγιση που χρησιμοποιεί βιώσιμες στρατηγικές, βιώσιμες διαδικασίες για τη δημιουργία αξέχαστων βιώσιμων εμπειριών.
Μερικά παραδείγματα:
-Ενεργειακής απόδοσης υπερσύγχρονα συστήματα θέρμανσης και ψύξης, με ειδικούς θερμοστάτες στα δωμάτια, φίλτρα αέρα και φώτα LED για εξοικονόμηση ενέργειας.
– Διαχείριση της κατανάλωσης νερού, μέσω συστημάτων εξοικονόμησης και εγκατάσταση φίλτρων σε όλες τις βρύσες του συγκροτήματος ώστε το νερό να είναι πόσιμο. Ενθάρρυνση των επισκεπτών να ξαναγεμίζουν από τις βρύσες τα ανακυκλώσιμα αλουμινένια μπουκάλια που θα τους παρέχονται.
– Εφαρμογή του προγράμματος True Zero Waste της 1 Hotels σε όλη τη λειτουργία του συγκροτήματος, με πρακτικές ανακύκλωσης, κομποστοποίησης, διαχείρισης των αποβλήτων τροφίμων, κ.ά.
– Χρήση ανακυκλωμένων ή επαναχρησιμοποιούμενων υλικών σε διάφορα σημεία (π.χ. κάρτα-κλειδί από ανακυκλωμένο ξύλο, κρεμάστρες από ανακυκλωμένο χαρτί, μπλοκ σημειώσεων από χαρτί φτιαγμένο από σπόρους που μετά τη χρήση μπορεί να φυτευτεί και να φυτρώσουν λουλούδια, οργανικά αναλώσιμα μπάνιου, κ.ά).
Varko Bay: Το πρώτο Gold Leed Campus Resort στην Ευρώπη
Το Varko Bay στην Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας, που θα λειτουργήσει υπό τη διαχείριση της Banyan Tree, σχεδιάζεται πληρώντας τις πιο αυστηρές προδιαγραφές βιωσιμότητας, μεταξύ άλλων, διά της αρμονικής ένταξής του στο τοπίο, και της ανάδειξης και προστασίας του τοπικού περιβάλλοντος.
Η ανάπτυξη θα πραγματοποιηθεί σε έκταση 181 στρεμμάτων, με μέγιστο επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης 0,15 και μέγιστη κάλυψη 20%.
Το θέρετρο θα αποκτήσει πιστοποίηση LEED® (Green building program) με την RND Investments να επιδιώκει η ανάπτυξη να είναι η πρώτη του είδους της στην Ελλάδα που θα αποκτήσει τη διεθνώς αναγνωρισμένη πιστοποίηση LEED® Gold. Μεταξύ άλλων, το 16% των συνολικών ενεργειακών απαιτήσεων θα στηρίζεται σε ΑΠΕ, το 70% του ανακυκλώσιμου νερού που θα προέρχεται από grey water θα χρησιμοποιείται στην άρδευση, το βρόχινο νερό θα συλλέγεται και οι πράσινες οροφές που θα αυξάνουν τους διαθέσιμους ανοιχτούς χώρους, θα μειώνουν έως κατά 30% τις απαιτήσεις για ψύξη.