THEPOWERGAME
«Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου μάς δημιουργούν αισιοδοξία πως είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα με την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ», είπε χθες ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, κατά την παρουσίαση στους αναλυτές.
Ο κ. Εξάρχου προέβλεψε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ και τόνισε πως «είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη αύξηση του ανεκτέλεστου στα 5 δισ. και την ενίσχυση της ΑΚΤΩΡ, ώστε να ξανατρέξει όπως της αξίζει και όπως πρέπει. Αυτό που πετύχαμε σε έναν χρόνο στην Intrakat μπορούμε να το πετύχουμε και στην ΑΚΤΩΡ».
Η Intrakat ανακοίνωσε χθες έσοδα 149 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο, με αύξηση 45% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, αλλά και καθαρά κέρδη 18 εκατ., έναντι ζημιών 18 εκατ. στο περσινό εξάμηνο, καθώς και ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο στα 2,1 δισ. (μαζί με τις προς υπογραφή συμβάσεις ύψους 650 εκατ. ευρώ). Είναι ενδεικτικό πως τον τελευταίο χρόνο η νέα διοίκηση αύξησε το ανεκτέλεστο της εισηγμένης κατά περίπου 1 δισ. ευρώ. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 η εταιρεία υπέγραψε νέες συμβάσεις 920 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Εξάρχου υποστήριξε πως με την προσθήκη της ΑΚΤΩΡ δημιουργείται ένα από τα μεγαλύτερα σχήματα στην Ελλάδα και στα νότια Βαλκάνια. Επανέλαβε πως η διοίκηση θα κινηθεί επιλεκτικά στο εξωτερικό, τουλάχιστον για την προσεχή διετία-τριετία, με κύριο στόχο τις αγορές της Ελλάδας και της Ρουμανίας. Τυχόν κινήσεις επέκτασης σε άλλες χώρες «θα γίνουν συντηρητικά, ώστε να βεβαιωθούμε πως δεν θα υποστούμε ζημιές που προέρχονται από άγνοια της αγοράς», είπε.
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Intrakat από τη σημερινή διοίκηση δεν περιλαμβάνει μόνο τις κατασκευές, αλλά και τις παραχωρήσεις, τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και «τα αποτελέσματα του 2023 μας γεμίζουν αισιοδοξία πως θα επιτύχουμε τους στόχους που θέσαμε», είπε ο κ. Εξάρχου.
Ειδικά από την ενέργεια, η πλήρης ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 1,8 GW, θα προσφέρει στην Intrakat ετήσια λειτουργικά κέρδη (EBITDA) περί τα 120 εκατ. ευρώ, υποστήριξε χθες η διοίκηση. Η εισηγμένη προωθεί και 15 έργα αποθήκευσης (για τα τρία πρώτα έργα έχει λάβει σχετικές εγκρίσεις), συνολικής ισχύος 1 GW. Ήδη είναι σε δοκιμαστική λειτουργία αιολικά πάρκα 15 MW και άλλα πέντε MW λειτουργούν σύντομα στο Καστρί Ευβοίας. Στόχος της διοίκησης είναι να έχει σε λειτουργία μονάδες ΑΠΕ ισχύος 560 MW μέχρι το 2025. Ηδη ο κλάδος ΑΠΕ είχε στο εξάμηνο τα πρώτα έσοδα, ύψους τριών εκατ., και λειτουργική κερδοφορία ενός εκατ. ευρώ.
Σε ερώτηση αν θα απορροφηθεί η ΑΚΤΩΡ, ο κ. Εξάρχου είπε χθες πως «αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε καταλήξει πώς θα κινηθούμε. Για κάποιο διάστημα η ΑΚΤΩΡ θα είναι 100% θυγατρική. Αν απαιτηθούν εταιρικοί μετασχηματισμοί, που δεν είναι αναγκαίο να οδηγούν σε απορροφήσεις, θα ενημερώσουμε εγκαίρως. Θα αναλάβουμε τη διοίκηση της ΑΚΤΩΡ πριν από το τέλος του έτους. Θα κάνουμε τους ελέγχους και θα καταλήξουμε τότε στις αποφάσεις μας».
Ο ίδιος τόνισε πως «όσο τελειώνουν τα παλαιά έργα και μπαίνουμε στα νέα έργα, η κερδοφορία θα αυξάνεται», καθώς τα νέα έργα της Intrakat έχουν υγιές περιθώριο. Κατά τον κ. Εξάρχου, «ένα μεικτό περιθώριο άνω του 10% από το ανεκτέλεστο της Intrakat είναι επιτεύξιμο», ενώ εκτίμησε πως αντίστοιχα υγιές είναι πλέον και το ανεκτέλεστο της ΑΚΤΩΡ. Επανέλαβε, επίσης, πως δεν υπάρχει σχέδιο για αύξηση κεφαλαίου, καθώς «η σημερινή κεφαλαιακή διάρθρωση μπορεί να σηκώσει το ανεκτέλεστο και της Intrakat και της ΑΚΤΩΡ».
Για τη χρηματοδότηση των ΑΠΕ είπε πως «έχουμε φιλόδοξο σχέδιο και ήδη εξασφαλίσαμε ομολογιακό 120 εκατ. Έχουμε σχεδιάσει τη σταδιακή ανάπτυξη στην “πράσινη” ενέργεια, ενώ η εξεύρεση χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους δεν είναι δύσκολο πράγμα στις ΑΠΕ. Προτιμούμε, όμως, να δανειζόμαστε όσα ακριβώς χρήματα χρειαζόμαστε για κάθε σκαλοπάτι. Έτσι, έχουμε πρόγραμμα τριετίας με διαρκώς ανανεούμενη χρηματοδότηση για τα πρώτα 560 MW».
Ο επικεφαλής της Intrakat επανέλαβε και το ειδικό βάρος που αποδίδει η διοίκηση σε παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ, μέσω των οποίων μπορεί να εξασφαλίσει επαναλαμβανόμενα κέρδη και ρευστότητα. Εκτός από τα τέσσερα ΣΔΙΤ που ήδη λειτουργεί, τον Απρίλιο υπέγραψε δύο νέα ΣΔΙΤ για την κατασκευή και διαχείριση τμήματος του ΒΟΑΚ (Χερσόνησος – Νεάπολη με συμμετοχή σε κοινοπραξία) και του τμήματος Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη. Τέλος, είναι προσωρινός ανάδοχος στον διαγωνισμό για τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης.