THEPOWERGAME
Εν αναμονή της επικύρωσης του σχεδίου εξυγίανσης, που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά της, τελεί η Δ.Ι. Φειδάς (Boxer), που προετοιμάζεται για νέα συζήτηση αυτόν τον μήνα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, μετά την επικαιροποίηση της αίτησης σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του δικαστή στην πρόσφατη κλήση-αίτηση της 15ης/6/2023 για την επαναφορά της συζήτησης.
Το επιτελείο της Βιομηχανίας Υποδημάτων Δ.Ι. ΦΕΙΔΑΣ Α.Ε., της μεγαλύτερης και μιας από τις λίγες εταιρείες στον τομέα παραγωγής υποδημάτων στην Ελλάδα, θα βρεθεί εκ νέου ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στις 27 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για «τυπική εκδίκαση», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές στην εταιρεία, καθώς έχουν διευκρινιστεί όσα ζητήθηκαν από το δικαστήριο με τα απαραίτητα έγγραφα και αναμένεται θετική έκβαση στην υπόθεση, που χρονίζει.
Υπενθυμίζεται ότι το 2018 η ιστορική βιομηχανία γλίτωσε το λουκέτο, όταν το πτωχευτικό δικαστήριο ενέκρινε τη συμφωνία που είχε πετύχει τότε με τους πιστωτές της. Ωστόσο, το σχέδιο εξυγίανσης δεν υλοποιήθηκε, δεδομένου ότι το βασικό ακίνητο που διασφάλιζε τη χρηματοδότηση του business plan εξυγίανσης δεσμεύτηκε από το Ελληνικό Δημόσιο.
Η εταιρεία κατέθεσε νέα αίτηση στις 21/1/2022, έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση του 100% των πιστωτών με εμπράγματες εξασφαλίσεις και του 76,06% των υπολοίπων.
Το δικαστήριο όμως ανέβαλε την έκδοση οριστικής απόφασης και διέταξε την επανάληψη της συζήτησης, προκειμένου ο ορκωτός λογιστής να διευκρινίσει με συμπληρωματική έκθεση μια σειρά από ζητήματα:
- για ποιον λόγο στο σενάριο βίαιης εκποίησης το Ελληνικό Δημόσιο εντάσσεται για το σύνολο των απαιτήσεών του ύψους 9.771.000 ευρώ στην κατηγορία των γενικώς προνομιούχων και δεν έχει συνεκτιμήσει ότι οι απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου ποσού 4.042.000 ευρώ είναι εξασφαλισμένες με υποθήκη και άρα ανήκει στους ενέγγυους πιστωτές και ότι μόνο για το υπόλοιπο ποσό των 5.730.000 ευρώ θεωρείται γενικώς προνομιούχο και
- ποια η κατανομή του προϊόντος ρευστοποίησης για το Ελληνικό Δημόσιο κατά το σενάριο βίαιης εκποίησης, δηλαδή συνεκτιμώντας ότι οι απαιτήσεις του ποσού 4.042.000 ευρώ είναι εξασφαλισμένες με υποθήκη γ’ τάξης και ότι μόνο για το υπόλοιπο ποσό των 5.730.000 ευρώ θεωρείται γενικώς προνομιούχο.
Με τα πρόσθετα στοιχεία που έχει προσκομίσει η Φειδάς στη συμπληρωματική έκθεση που της ζητήθηκε προσβλέπει σε οριστική απόφαση του δικαστηρίου, η οποία θα σημάνει την αλλαγή σελίδας στην πορεία της μετά τις δοκιμασίες κατά την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας και αυτές που ακολούθησαν στις πρόσφατες κρίσεις της πανδημίας, του πολέμου και της διαταραχής στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Εξάλλου, τόσο η συμφωνία εξυγίανσης που κατέθεσε το 2022 όσο και η παλαιότερη που είχε καταθέσει το 2017 έχουν κοινό στόχο την ενίσχυση της ρευστότητάς της και την απαλοιφή των κινδύνων. Υπενθυμίζεται ότι η αναδιάρθρωση, όπως κατατέθηκε πέρυσι, προβλέπει σημαντικό κούρεμα υποχρεώσεων, περιλαμβάνοντας αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων (8.695,8 χιλ. ευρώ, με βάση στοιχεία 31/10/2021, σε 14 ετήσιες δόσεις, έπειτα από διαγραφή οφειλής 8.504,7 χιλ. ευρώ), διαγραφή υποχρεώσεων σε προμηθευτές και πιστωτές ύψους 5,1 εκατ. ευρώ (από συνολική υποχρέωση 6,1 εκατ. ευρώ) και αποπληρωμή υποχρεώσεων προς τους εργαζομένους. Επίσης, το σχέδιο προέβλεπε αποπληρωμή των υποχρεώσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 1.184.152,82 ευρώ και προς το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 4.968.392,76 ευρώ σε 192 δόσεις, με διαγραφή 1.144.726,60 ευρώ και 4.802.970,72 ευρώ αντίστοιχα.
Αισιοδοξία παρά τις προκλήσεις
Ας σημειωθεί ότι από την κατάθεση της αίτησης και μέχρι την έκδοση απόφασης από το δικαστήριο για την επικύρωση ή μη της συμφωνίας εξυγίανσης ισχύει η αυτόματη αναστολή διώξεων και υπάρχει προστασία της εταιρείας από μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Ως εκ τούτου, σε συνδυασμό και με τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για τις πληγείσες επιχειρήσεις, η Φειδάς διαχειρίζεται τις προκλήσεις, καταγράφοντας σταθερή αύξηση πωλήσεων από το 2021. Χωρίς ωστόσο την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης, το μέλλον της είναι αβέβαιο. Το 2022 φέρεται να εμφάνισε πωλήσεις κοντά στα 6,5 εκατ. ευρώ, από 4,5 εκατ. ευρώ το 2021, με μείωση ζημιών, ενώ το 2023 συνεχίζει με μικρή αύξηση τζίρου, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Η υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης θα σταθεροποιήσει την εταιρεία σε τροχιά ανάκαμψης, σε μια συγκυρία που η αγορά πλήττεται από τις παρενέργειες του πληθωρισμού.
Η διοίκηση της εταιρείας, που έχει περάσει στον Παναγιώτη Νταή (γιο της αείμνηστης Ασημίνας Φειδά-Νταή), στοχεύει σε διεύρυνση του αποτυπώματος του σήματος Boxer στην αγορά και δίνει έμφαση στις εξαγωγές, έχοντας σήμερα παρουσία κυρίως σε Αλβανία, Κύπρο και Ρωσία. Στο πλαίσιο του business plan που έχει υιοθετήσει, στοχεύει σε διεύρυνση της δραστηριότητάς της με στροφή και στο εμπόριο, πέραν της παραγωγής, ενισχύοντας το σήμα της (Boxer) μέσω του e-shop που δημιούργησε το 2021 και καταστημάτων τρίτων, ενώ στοχεύει και σε προώθηση νέων προϊόντων, πέραν των υποδημάτων.