THEPOWERGAME
Στην πώληση του 10% έως 12% των μετοχών της Helleniq Energy προσανατολίζονται οι δύο μέτοχοι, Paneuropean και ΤΑΙΠΕΔ. Μάλιστα, το πακέτο των προς διάθεση μετοχών αναμένεται να σχηματιστεί σύμφωνα με την αναλογία συμμετοχής των δύο μετόχων στην εταιρεία. Έτσι, το 60% των προς διάθεση μετοχών θα αφορά μετοχές κυριότητας της Paneuropean και το 40% μετοχές του ΤΑΙΠΕΔ.
Υπενθυμίζεται ότι η Paneuropean κατέχει το 47,12% των μετοχών της Heleniq Energy και το ΤΑΙΠΕΔ το 35,48%. Η διάθεση των μετοχών δεν είναι μεγάλη. Οι δύο μέτοχοι φαίνεται να μην επιθυμούν τη διάθεση ενός μεγάλου πακέτου μετοχών, καθώς θεωρούν υποτιμημένη τη χρηματιστηριακή αξία της επιχείρησης, λόγω της χαμηλής διασποράς που έχει η μετοχή.
Σε ευρεία διασπορά βρίσκεται μόλις το 8,56%, ενώ επιπλέον 8,85% των μετοχών κατέχουν ξένοι και εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές. Η διασπορά και η εμπορεσιμότητα της μετοχής επομένως είναι χαμηλή, στερώντας -όπως αναφέρουν παράγοντες κοντά στη διαδικασία- σημαντικές υπεραξίες στην επιχείρηση.
Εφόσον συμφωνηθεί η διάθεση του 10% έως 12% μέσω βιβλίου προσφοράς μετοχών (Book Building), τότε θα διατεθούν 30,5 έως 36,7 εκατ. μετοχές της Helleniq Energy, τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας 250 έως 300 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια η μετοχή της Helleniq Energy έχει ανατιμηθεί περίπου 40%.
Ο δρόμος για τη συγκεκριμένη μετοχοποίηση θα ανοίξει αμέσως μετά την ψήφιση των σχετικών ρυθμίσεων που περιέχονται σε σχέδιο νόμου του υπ. Εθνικής Οικονομίας και το οποίο τώρα συζητείται στη Βουλή. Με το σχέδιο νόμου το Ελεγκτικό Συνέδριο υποχρεώνεται να λαμβάνει αποφάσεις για χρηματιστηριακές διαθέσεις εισηγμένων μετοχών κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ, μέσα σε 48 ώρες από τη λήψη της σχετικής απόφασης.
Όπως ανέφεραν στελέχη του υπ. Εθνικής Οικονομίας στη Βουλή, οι ρυθμίσεις έρχονται με τη σύμφωνη γνώμη των δικαστών του Συνεδρίου. Οι τελευταίοι ενημερώθηκαν ενδελεχώς τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από το ΤΑΙΠΕΔ για τη σκοπιμότητα των ρυθμίσεων. Σημειώνεται ότι ο ιδρυτικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ επιτρέπει μεν τυπικά τις διαθέσεις μετοχών εισηγμένων στο ΧΑ εταιρειών, ουσιαστικά όμως τις ακυρώνει, καθώς μια τέτοια διαδικασία δεν μπορεί να αναμένει την (συνήθη) πολύμηνη έγκριση της συναλλαγής από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το εμπόδιο αυτό θα ξεπεραστεί με τις νέες ρυθμίσεις που ψηφίζονται αυτές τις ημέρες στη Βουλή.
Οι ρυθμίσεις αυτές ήρθαν με βασικό στόχο τη διάθεση του 25% των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η (περαιτέρω) μετοχοποίηση της Helleniq Energy να προηγηθεί του ΔΑΑ, που προγραμματίζεται για τις αρχές του 2024.
Όλα θα εξαρτηθούν από τις κινήσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και την πρόθεσή του να διαθέσει τη συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Ο χρόνος και οι όροι διάθεσης των μετοχών της Εθνικής μπορεί να οδηγήσουν τη μετοχοποίηση είτε μέσα στον Νοέμβριο, είτε στη χειρότερη περίπτωση μέσα στο 2024 και φυσικά μετά τον ΔΑΑ που είναι προγραμματισμένος για τον Ιανουάριο του συγκεκριμένου έτους.
Τέλος, ο χρόνος διάθεσης του πακέτου μετοχών της Helleniq Energy θα εξαρτηθεί και από τα αν επιλεγεί μια πλήρης διαδικασία διάθεσης μετοχών μέσω Βιβλίου Προσφορών (Fully Marketed Accerelated Book Building), το οποίο θα περιλάβει road shows για την παρουσίαση της εταιρείας. Το τελευταίο θεωρείται πιθανόν, καθώς θεωρείται ότι η μικρή διασπορά των μετοχών της Helleniq Energy την καθιστά λιγότερο γνωστή στους ξένους επενδυτές.