THEPOWERGAME
Η τιμή του μπέικον εκτοξεύθηκε κατά 100% και το CNBC εξηγεί το λόγο αυτού του μεγάλου άλματος. Ειδικότερα,το μπέικον, που αποτέλεσε επί αιώνες ένα από τα πιο δημοφιλή είδη κρεάτων, τουλάχιστον στη Δυτική Ευρώπη και σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί ένα διαδεδομένο αλλαντικό που καταναλώνεται κυρίως ως συστατικό φαγητών ή σάντουιτς για την καπνιστή του γεύση, πρόκειται να γίνει ακόμη πιο ακριβό, καθώς οι τιμές χονδρικής πώλησης της χοιρινής κοιλιάς πλησιάζουν τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ λόγω ενός νόμου για την καλή διαβίωση των ζώων στην Καλιφόρνια, καθώς και της μέγιστης ζήτησης του καλοκαιριού.
Οπως γράφει το αμερικανικό δίκτυο, οι τιμές της χοιρινής κοιλιάς αυξήθηκαν πάνω από 100% από τον Ιανουάριο έως σήμερα, από 131,59 λεπτά ανά λίβρα, σε 270,89 λεπτά στα τέλη Ιουλίου – λίγο πριν από το ιστορικό υψηλό των 279,97 λεπτών ανά λίβρα τον Αύγουστο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet. Αυτό είναι ένα άλμα 106%.
Οι τιμές χονδρικής πώλησης της χοιρινής κοιλιάς διαπραγματεύονται σήμερα στα 270,89 λεπτά ανά λίβρα.
Και οι καταναλωτές πρόκειται να δουν ακόμη υψηλότερες τιμές στο μπέικον, το οποίο κόβεται κυρίως από χοιρινές κοιλιές.
Περισσότερος χώρος για έγκυες χοιρομητέρες
«Συνολικά, αναμένω ότι το μπέικον ειδικά, αλλά και το χοιρινό κρέας γενικά, στην Καλιφόρνια θα γίνει πολύ ακριβό», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της Cobank για τον κλάδο των πρωτεϊνών, Brian Earnest.
Οι αναλυτές που μίλησαν στο CNBC απέδωσαν την αύξηση των τιμών του χοιρινού εν μέρει σε έναν πρόσφατα επιβληθέντα κανονισμό για την καλή διαβίωση των ζώων στην Καλιφόρνια, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου.
Η Πρόταση 12 της Καλιφόρνιας απαγορεύει την πώληση χοιρινού κρέατος από φάρμες που περιορίζουν έγκυες χοιρομητέρες σε μικροσκοπικά κλουβιά και χώρους που είναι μικρότεροι από 24 τετραγωνικά πόδια.
Αυτό το μέρος του νόμου τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου, παρόλο που άλλα μέρη της πρότασης – που όριζαν την απαίτηση ελάχιστου ωφέλιμου δαπέδου για τους χοίρους αναπαραγωγής και τις όρνιθες ωοτοκίας – εφαρμόστηκαν νωρίτερα.
Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Παραγωγών Χοιρινού (NPPC), οι χοιροτρόφοι δεν ερωτήθηκαν δεόντως.
«Η πρόταση 12 αναπτύχθηκε χωρίς τη συμβολή των χοιροτρόφων, των κτηνιάτρων ή άλλων ατόμων με εμπειρογνωμοσύνη στη φροντίδα των ζώων και την ασφάλεια των τροφίμων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η νέα κατασκευή του συμβατού σταβλισμού εκτιμάται ότι θα κοστίσει 3.400 έως 4.000 δολάρια ανά χοιρομητέρα, προέβλεψε η ένωση, προσθέτοντας ότι είναι περίπου 40% πιο ακριβός από έναν στάβλο κυοφορίας που διατηρεί τον ίδιο αριθμό χοίρων.
Το κόστος αυτό πρόκειται να αποτρέψει πολλούς παραγωγούς χοιρινού κρέατος.
«Πολλές μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις δεν θα μπορέσουν να αντέξουν τη σημαντική επένδυση κεφαλαίου. Οποιοδήποτε κόστος προκύψει λόγω της Πρότασης 12 θα επιβαρύνει επίσης τους καταναλωτές», δήλωσε η NPPC.
Το συναίσθημα αυτό επαναλαμβάνεται από τον Earnest της Cobank.
«Δεδομένου του οικονομικού περιβάλλοντος, οι παραγωγοί χοίρων θα είναι απρόθυμοι να κατασκευάσουν καταλύματα συμβατά με το Prop 12», δήλωσε ο Earnest, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι αγοραστές που ζητούσαν επειγόντως προϊόντα χοιρινού κρέατος πριν από την προθεσμία της 1ης Ιουλίου «άναψαν τη φωτιά» για υψηλότερες τιμές της κοιλιάς.
Η Πρόταση 12 έπαιξε «σημαντικό ρόλο» στην άνοδο των τιμών, δήλωσε ο αναλυτής της αγοράς χοιρινού κρέατος της Urner Barry, Ryan Hojnowski.
Κατά συνέπεια, οι πωλητές του μπέικον θα θέλουν να διατηρήσουν τα περιθώρια κέρδους τους υψηλά – έτσι, η εκτίναξη των χονδρικών τιμών της χοιρινής κοιλιάς θα μεταφραστεί σε υψηλότερες τιμές λιανικής και υπηρεσιών τροφίμων, είπε.
«Αυτό φυσικά καταλήγει να κάνει το μπέικον πιο ακριβό για τον καταναλωτή», δήλωσε ο Hojnowski στο CNBC σε ένα email.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από την εταιρεία εμπορευμάτων Urner Barry, οι κοιλιές χωρίς δέρμα βάρους 11-13 κιλών – μία από τις κατηγορίες χοιρινού κρέατος που πωλούνται – αυξήθηκαν κατά 157% από την εβδομάδα της 5ης Ιουνίου έως την εβδομάδα της 31ης Ιουλίου. Οι τιμές εκτοξεύτηκαν από 99 σεντς ανά λίβρα σε 255,2 σεντς ανά λίβρα σε χονδρική βάση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Εποχή BLT
Υπογραμμίζοντας τον αντίκτυπο του νόμου είναι η υψηλότερη ζήτηση για μπέικον κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του έτους, που συνέπεσε με τη χαμηλότερη παραγωγή χοιρινού κρέατος.
Ο Αύγουστος συνήθως αναφέρεται ως «εποχή BLT», δήλωσε ο Earnest, αναφερόμενος στο δημοφιλές σάντουιτς με μπέικον, μαρούλι και ντομάτα που καταναλώνεται συχνά το καλοκαίρι, όταν η συγκομιδή ντομάτας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
«Εποχικά, οι τιμές της χοιρινής κοιλιάς συνήθως κορυφώνονται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Φέτος ακολουθεί παρόμοιο μοτίβο», δήλωσε ο Lee Schulz, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα οικονομικών του Iowa State University.
Οι τιμές της χοιρινής κοιλιάς τον Αύγουστο πέρυσι διαπραγματεύονταν σε σχετικά υψηλότερο ποσοστό 222,69 σεντς ανά λίβρα σε σύγκριση με το υπόλοιπο έτος, σύμφωνα με την FactSet.
Ο Λι πρόσθεσε ότι «οι σφαγές χοίρων κινούνται σταθερά προς τα κάτω», γεγονός που συνάδει με αυτή την εποχή του έτους. Ωστόσο, αναμένει ότι οι τιμές θα αρχίσουν τυπικά να κινούνται χαμηλότερα προς το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Ο Hojnowski της Urner Barry επανέλαβε ομοίως ότι το καλοκαίρι είναι η περίοδος κατά την οποία η παραγωγή χοιρινού κρέατος πέφτει στο χαμηλότερο σημείο του έτους, γεγονός που περιορίζει την προσφορά φρέσκων χοιρινών κοιλιών στην ελεύθερη αγορά.
Οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας χοιρινού κρέατος παγκοσμίως, μετά την Ισπανία.
Οι τιμές του κομμένου μπέικον σε φέτες σε μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης των ΗΠΑ για την εβδομάδα που έληξε στις 24 Αυγούστου είναι 6% υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών.