THEPOWERGAME
Η Intel τερμάτισε τελικά την Τετάρτη την εξαγορά της ισραηλινής εταιρείας κατασκευής τσιπ Tower Semiconductor, λέγοντας ότι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ρυθμιστική έγκριση.
Ο τεχνολογικός γίγαντας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι καταργεί τη σχεδιαζόμενη συμφωνία «λόγω της αδυναμίας να λάβει εγκαίρως τις ρυθμιστικές εγκρίσεις που απαιτούνται βάσει της συμφωνίας συγχώνευσης».
Η Intel θα καταβάλει τέλος τερματισμού της συμφωνίας ύψους 353 εκατομμυρίων δολαρίων στην Tower όπως μεταδίδει το cnbc. Η Intel είχε ανακοινώσει τις προθέσεις της να αγοράσει την Tower -μια εταιρεία κατασκευής τσιπ με σύμβαση που κατασκευάζει ημιαγωγούς για άλλες εταιρείες- τον Φεβρουάριο του 2022 έναντι 5,4 δισ. δολαρίων.
Οι μετοχές της Tower Semiconductor που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Ισραήλ σημείωσαν πτώση 8%.
Η άρνηση των Κινέζων
Το Reuters, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, ανέφερε την Τρίτη ότι η Intel δεν εξασφάλισε την έγκριση της συμφωνίας από τις κινεζικές αρχές πριν παρέλθει μια κρίσιμη προθεσμία. Οι κινεζικές αρχές δεν έχουν ανακοινώσει δημοσίως την έγκριση της αγοράς.
«Μετά από προσεκτική εξέταση και διεξοδικές συζητήσεις και αφού δεν έλαβαν ενδείξεις σχετικά με ορισμένες απαιτούμενες ρυθμιστικές εγκρίσεις, τα δύο μέρη συμφώνησαν να τερματίσουν τη συμφωνία συγχώνευσης έχοντας περάσει την εξωτερική ημερομηνία 15 Αυγούστου 2023», ανέφερε η Tower Semiconductor σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη.
Ο τερματισμός της συμφωνίας αποτελεί πιθανό πλήγμα για την Intel, η οποία, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Πατ Γκέλσινγκερ, έχει δεσμευτεί να ενισχύσει την επιχείρηση χυτηρίων της. Τα χυτήρια αναφέρονται σε εταιρείες που κατασκευάζουν ημιαγωγούς.
Με την πάροδο των ετών, η Intel έχασε το προβάδισμά της στην κατασκευή τσιπ από την ταϊβανέζικη εταιρεία TSMC και τη νοτιοκορεατική Samsung και τώρα προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος. Η συμφωνία θα έδινε στην Intel ένα στήριγμα στις ειδικές τεχνολογίες στις οποίες εστιάζει η Tower, όπως οι ραδιοσυχνότητες και οι βιομηχανικοί αισθητήρες.
Η Intel θεωρείται κρίσιμη για την προσπάθεια των ΗΠΑ να ανακτήσουν την ηγετική θέση στην κατασκευή ημιαγωγών.
Ο τερματισμός της εξαγοράς αναδεικνύει επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρηματικές συμφωνίες συνεχίζουν να εμπλέκονται μεταξύ της ευρύτερης τεχνολογικής μάχης των ΗΠΑ και της Κίνας, με τους ημιαγωγούς στο επίκεντρο.
Οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει εξαγωγικούς περιορισμούς σε μια προσπάθεια να αποκόψουν την Κίνα από βασική τεχνολογία ημιαγωγών. Η Κίνα έχει περιορίσει τις εξαγωγές ορισμένων μετάλλων που απαιτούνται για την κατασκευή τσιπ και άλλων τεχνολογιών. Και το Πεκίνο απαγόρευσε επίσης σε ορισμένες οντότητες στην Κίνα να αγοράζουν προϊόντα από την αμερικανική εταιρεία τσιπ μνήμης Micron.