THEPOWERGAME
Σε καλό δρόμο φαίνεται να βρίσκεται η πρόταση του επιχειρηματία Νίκου Μπακατσέλου για την ανάληψη του ελέγχου του εργοστασίου της BSH (πρώην Πίτσος) στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη του Πειραιά. Αν και ο ίδιος έχει ζητήσει να λάβει μια απάντηση στο προτεινόμενο σχέδιο μίσθωσης (και στη συνέχεια εξαγοράς) του εργοστασίου μέχρι και σήμερα 31 Μαρτίου, όλα δείχνουν ότι η γερμανική BSH θα ζητήσει ένα μικρό περιθώριο χρόνου προκειμένου να εξετάσει τις λεπτομέρειες της πρότασης του Έλληνα επιχειρηματία.
Πίτσος: Το κρίσιμο ζητούμενο
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κρίσιμο ζητούμενο είναι κατά πόσο η BSH θα αναθέσει σε ένα τρίτο την παραγωγή ενός κρίσιμου (υπο)προϊόντος, το οποίο παράλληλα, παράγεται από τα εργοστάσια της ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με την πρόταση του Έλληνα επιχειρηματία, το κρίσιμο στοιχείο για να καταστεί βιώσιμη η πρόταση του, είναι η BSH να συμφωνήσει στην αγορά 60.000 εστιών φούρνων παραγόμενων στον πρώην εργοστάσιο της Πίτσος.
Η αναφερόμενη ποσότητα είναι μια μικρή ποσότητα για τα δεδομένα της BSH. Μόνον στην Τουρκία η ετήσια παραγωγή ξεπερνά τα 4-5 εκατ. εστίες φούρνων. Η εταιρεία μάλιστα παράγει και άλλα τέτοια υποπροϊόντα στην Ρωσία. Επίσης αναφέρεται ότι πριν το κλείσιμο του εργοστασίου, στην Πίτσος παράγονταν ετησίως 200.000 εστίες και στις καλές ημέρες (προ του 2015), η παραγωγή έφτανε τις 500.000 εστίες. Επομένως για την BSH η απορρόφηση της ποσότητας δεν συνιστά και σημαντικό θέμα.
Από την άλλη πλευρά, όπως σημειώνουν οι πρώην εργαζόμενοι του εργοστασίου, το θετικό είναι ότι ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας μπορεί σε βάθος χρόνου να παράξει και άλλα προϊόντα που αφορούν στη βιομηχανία που διοικεί, την Pyramis. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν η Πίστος παρήγαγε και άλλες συσκευές, παρά το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία, μετά από το εντολή της μητρικής εστιάστηκε αποκλειστικά στην παραγωγή εστιών φούρνου.
Πίτσος: Συμφωνία ομαδικής απόλυσης
Σήμερα πάντως υπεγράφη η συμφωνία ομαδικής απόλυσης των περίπου 200 εργαζομένων στο εργοστάσιο και θα αποχωρήσουν οριστικά σε περίπου 10 ημέρες. Το εργοστάσιο της BSH στο Πειραιά είχε σταματήσει την παραγωγή του από τον περασμένο Νοέμβριο και μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι πληρώνονταν χωρίς να εργάζονται. Επιπλέον οι εργαζόμενοι που απολύονται, θα λάβουν μια πολύ γενναία αποζημίωση που ξεπερνά τα 24 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι ξεπερνά τις 100.000 ευρώ ανά εργαζόμενο κατά μέσο όρο.