THEPOWERGAME
Νέες υπηρεσίες στο Payzy, υψηλή χρήση δεδομένων στην κινητή και η διατήρηση του ΟΤΕ στην κυρίαρχη θέση στην αγορά των τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων οπτικών ινών FTTH ήταν οι βασικές επισημάνσεις της διοίκησης του ΟΤΕ στην επικοινωνία της με τους αναλυτές με αφορμή τα αποτελέσματα 6μληνου. Ο πρόεδρος του Ομίλου Μιχάλης Τζαμάζ, κατά τη διάρκεια του Conference Call έκανε ακόμη λόγο για ένα δυναμικό τρίμηνο που έκλεισε το 2023 και το οποίο πιστοποιεί την καλή πορεία του ΟΤΕ στο σύνολο της χρονιάς.
Σημείωσε ακόμη ότι η επενδυτική πολιτική του 2022 θα συνεχιστεί και φέτος, ενώ υπεραμύνθηκε της ανεπιτυχούς προσπάθειας της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) να φέρει τιμαριθμικές προσαρμογές στις τηλεπικοινωνιακές χρεώσεις.
Αναφορικά με το Payzy, η διοίκηση του ΟΤΕ ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχει 135.000 ενεργούς χρήστες και ότι πολύ σύντομα θα φέρει νέες υπηρεσίες. Η διοίκηση του ΟΤΕ δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρεις. Σημείωσε μόνο, ότι οι νέες πηγές εσόδων, μεταξύ των οποίων και τα έργα ICT που υλοποιεί, αποφέρουν πλέον σημαντικά έσοδα στον όμιλο ΟΤΕ.
Από την άλλη πλευρά στην κινητή, όπως ανέφερε ο επικεφαλής χρηματοοικονομικών Μπάμπης Μαζαράκης, υπάρχει μεγάλη αύξηση της χρήσης δεδομένων στο δίκτυο της Cosmote και πλέον κάθε πελάτης της, ξεπερνά κατά μέσο όρο τη χρήση 10 GB το μήνα. Η κίνηση δε είναι τέτοια που είναι αυξημένη κατά 45% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Αναφερόμενος στα έσοδα χονδρικής του ΟΤΕ τα οποία μειώνονται, ο κ. Μαζαράκης είπε ότι αυτό είναι φυσιολογικό να συμβαίνει, όσο προχωρά η ανάπτυξη των δικτύων FTTH. Πρόκειται για μια ανάπτυξη δικτύων η οποία δεν γίνεται μόνον από τον ΟΤΕ, αλλά και άλλους παίκτες της αγοράς. Πάντως, ο όμιλος ΟΤΕ διατηρεί την πρωτοκαθεδρία των κινήσεων, ελέγχοντας το 80% των γραμμών FTTH που φτάνει στα σπίτια και το 70% των ενεργών συνδέσεων FTTH.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΤΕ το πρωί ανακοίνωσε ότι τον Ιούνιο του 2023 είχε 193.000 πελάτες με ενεργές συνδέσεις FTTH, αριθμός που είναι υπερδιπλάσιος από τον αντίστοιχο πέρυσι.
Αναφερόμενος στο θέμα των τιμαριθμικών προσαρμογών που επεδίωξε ανεπιτυχώς η ΕΕΤΤ, ο πρόεδρος του ΟΤΕ τη χαρακτήρισε ως εναρμόνιση του πλαισίου λειτουργίας των τηλεπικοινωνιών της χώρας, με εκείνο των περισσοτέρων χωρών της Ενωμένης Ευρώπης. Σημείωσε ότι στην Ελλάδα, παρά την μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού, οι τηλεπικοινωνιακές χρεώσεις υποχώρησαν πάνω από 2%.
Οι αυξήσεις των τιμών, όχι μόνον δεν μετακυλίστηκαν στους καταναλωτές, αλλά απεναντίας, όπως είπε ο πρόεδρος του ΟΤΕ, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι επωμίσθηκαν όλο το κόστος των αυξήσεων σε υλικά και ανθρωπομήνες.
Πάντως, η διοίκηση του ΟΤΕ διατήρησε όλες τις εκτιμήσεις (guidance) για το 2023. Το κεφαλαιουχικές δαπάνες (capex) θα ανέλθει και φέτος στα 640 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή ήταν και πέρυσι, ενώ, και εν πολλοίς, εκεί θα κινηθεί και το 2024. Μέχρι τότε ο ΟΤΕ θα έχει «στρώσει» το μεγαλύτερο μέρος των δικτύων οπτικών ινών στην χώρα μας και θα απομένει μέχρι το 2027 ένα πολύ μικρό μέρος για νέες επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς.
Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος του ΟΤΕ, προϊδέασε για μια αντίστοιχη μερισματική πολιτική με εκείνη του 2023, και το 2024 και το 2025.