THEPOWERGAME
Όταν μεγαλώνεις μέσα στην οικογενειακή επιχείρηση, είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι κάποια στιγμή θα ασχοληθείς κι εσύ με αυτήν. Αν μάλιστα μιλάμε για τον τουρισμό, μια δραστηριότητα που αναπτύσσεται σημαντικά εδώ και δεκαετίες και που προσφέρει πολλές ευκαιρίες απασχόλησης σε διάφορα πόστα, τότε για πολλούς γόνους ξενοδόχων η επαγγελματική τους πορεία ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένη.
Τα περισσότερα από τα παιδιά των ξενοδόχων που στην κυριολεξία έχτισαν τον ελληνικό τουρισμό, μεγάλωσαν μέσα στα ξενοδοχεία και δούλεψαν σε κάθε πιθανό πόστο. Πλέον, έχουν αναλάβει διοικητικές θέσεις και «τρέχουν» οι ίδιοι τις επιχειρήσεις που έχτισαν οι γονείς τους ενώ κάποιοι, μετά από ενδοοικογενειακές διαμάχες, ακολούθησαν αυτόνομη πορεία.
Σπύρος Διβάνης
Το 1958, ο Αριστοτέλης Διβάνης εγκαινίασε το πρώτο του ξενοδοχείο στα Τρίκαλα, το οποίο είχε την καινοτομία να διαθέτει ξεχωριστό λουτρό σε κάθε ένα από 65 δωμάτιά του. Ακολουθούν οι μονάδες στην Καλαμπάκα και στη Λάρισα πριν επεκταθεί στην Αθήνα, όπου σε συνεργασία με τον συντοπίτη του κ. Ζαφόλια ανοίγει μια μονάδα στην περιοχή της Ακρόπολης. Στην πρωτεύουσα θα ακολουθήσουν το Divani Caravel και αργότερα το Divani Apollon Palace & Thalasso όπως και το Apollon Suites στο Καβούρι ενώ τη δεκαετία του ’80 εξαγοράζοντας το Corfu Kanon, δημιουργήθηκε το πολυτελές Divani Corfu Palace. Ο Αριστοτέλης Διβάνης, που έφυγε από τη ζωή την 1η Ιανουαρίου 2023, είχε την ευκαιρία να δει τον γιο του Σπύρο να αναλαμβάνει με επιτυχία τα ηνία του Ομίλου εδώ και πολλά χρόνια.
Οικογένεια Δασκαλαντωνάκη
Το άνοιγμα μιας από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες της Κρήτης, του Rithymna Beach στο Ρέθυμνο το 1975 ήταν η αρχή για τη δημιουργία της μεγαλύτερης ελληνικής ξενοδοχειακής αλυσίδας. Ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης, μαζί με τον αδελφό του Τάκη, οραματίστηκαν και το πέτυχαν να γίνουν το Ρέθυμνο και η Κρήτη παγκόσμιος προορισμός.
Χρονιά-σταθμός για τον όμιλο Δασκαλαντωνάκη, το 1981, όταν ιδρύεται η Grecotel σε συνεργασία με τον τουριστικό κολοσσό TUI που έφτασε να διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο 40 ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα. Τελευταία προσθήκη, το «The Dolli at Acropolis», το boutique ξενοδοχείο 5 αστέρων που άνοιξε στα τέλη του 2022, στην οδό Μητροπόλεως 49 και Καπνικαρέας, στην καρδιά της παλιάς Αθήνας, εκεί όπου στο παρελθόν στεγαζόταν ο παλιός Χυτήρογλου.
Στην ξενοδοχειακή επιχείρηση μπήκαν σταδιακά τα τρία παιδιά του, Μάρι, Γιάννης και Τίνα ωστόσο μετά από τα ενδοοικογενειακά προβλήματα που προέκυψαν στο πέρασμα των ετών, η Μάρι ανέλαβε διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου Grecotel ενώ ο Γιάννης και η Τίνα ακολούθησαν αυτόνομη πορεία, ιδρύοντας τον Y&T Daskalantonakis Knossian Group. O όμιλος διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του, το Sofia Hotel Balkan και το Maison MGallery Sofia στη Βουλγαρία και το Metropol Palace στο Βελιγράδι, ενώ εξαγόρασε πρόσφατα το Capsis Out of the Blue στην Κρήτη. Επιπλέον ο όμιλος Knossian έχει αναλάβει τη διαχείριση του The Grand Hyatt στην Αθήνα, του Nico Seaside Resort & Spa στον Άγιο Νικόλαο, των τριών μονάδων της Cyan στην Κρήτη Apollonia Beach και Santa Marina στο Ηράκλειο και Sitia Beach στη Σητεία, καθώς και το πρώην Hermes Hotel το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία πλήρους ανακαίνισης.
Σταύρος και Χριστίνα Μήτση
Ένας ακόμα ελληνικός ξενοδοχειακός όμιλος έχει περάσει στα χέρια των απογόνων του ιδρυτή του, οι οποίοι συνεχίζουν με μεγάλη επιτυχία την αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας. Πρόκειται για τον όμιλο Mitsis Hotels που ίδρυσε ο Κώστας Μήτσης το 1976, δημιουργώντας ξενοδοχειακές μονάδες σε Κω, Ρόδο, Κρήτη, Καμένα Βούρλα, Μύκονο και Ιωάννινα. Μετά το θάνατο του επιχειρηματία, στις 28 Αυγούστου του 2016, η Mitsis Hotels διοικείται από τα παιδιά του Σταύρο και Χριστίνα Μήτση, με την εταιρεία να βρίσκεται σε ανοδική πορεία, εφαρμόζοντας ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 500 εκατ. ευρώ έως το 2027.
Αλέξανδρος και Σπύρος Αγγελόπουλος
Πριν από περίπου 35 χρόνια, ο Νίκος Αγγελόπουλος, αδελφός του διάσημου σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου, ίδρυσε την Aldemar, την ξενοδοχειακή αλυσίδα με παρουσία στην Κρήτη, τη Ρόδο και την Πελοπόννησο. Ο ιδρυτής της ήταν από τους πρωτεργάτες του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στον οποίο άλλωστε διατέλεσε πρόεδρος από το 2008 έως το 2011.
Ο γιος του Αλέξανδρος, με σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και στο Cornell, μπήκε στην οικογενειακή επιχείρηση το 1995 και αφού πέρασε από πολλές θέσεις μέσα στον όμιλο, ανέλαβε τη θέση του αντιπροέδρου από το 2017. Αποτελεί έναν από τους πρωτοπόρους σε θέματα βιωσιμότητας του τουρισμού, μάθημα το οποίο διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά.
Τα τελευταία χρόνια ο όμιλος Aldemar έχει προχωρήσει στην πώληση δύο ξενοδοχείων στην Κρήτη, του Aldemar Royal Mare 5* και του Aldemar Cretan Village 4* στη Χερσόνησο, στον όμιλο Μήτση ενώ τα ξενοδοχεία Amilia Mare και Paradise Village πέρασαν στα χέρια του στρατηγικού επενδυτή HIG. Στην ιδιοκτησία του διατηρεί τα ξενοδοχεία Aldemar Olympian Village στην Ηλεία, και Aldemar Knossos Royal και Aldemar Knossos Villas στον Λιμένα Χερσονήσου.
Ο έτερος γιος του Νίκου Αγγελόπουλου, Σπύρος, έχει στην ιδιοκτησία του τον ξενώνα 4* Abeliona Retreat που βρίσκεται στη γενέτειρα της οικογένειας, στην Πελοπόννησο.
Αγάπη και Κωστάντζα Σμπώκου
Η Αγάπη και η Κωστάντζα είναι οι κόρες του Γιάννη Σμπώκου, συνιδρυτή της κρητικής ξενοδοχειακής αλυσίδας Sbokos Hotel Group (SHG) που ξεκίνησε τη δραστηριότητα του το 1976. Μετά από διάφορες οικογενειακές διενέξεις για τον διαμοιρασμό των ξενοδοχείων ανάμεσα στις οικογένειες των ιδρυτών του ομίλου, η Αγάπη και η Κωστάντζα αυτή τη στιγμή ηγούνται του ξενοδοχειακού ομίλου Phāea Resorts, που διαθέτει 5 θέρετρα στην Κρήτη. Ναυαρχίδα της ξενοδοχειακής εταιρείας είναι το πολυτελές Blue Palace, a Luxury Collection Resort & Spa, που βρίσκεται στην περιοχή Ελούντα στον Άγιο Νικόλαο, απέναντι από το νησάκι της Σπιναλόγκα.
Η Αγάπη Σμπώκου, σύζυγος του Κώστα Ζομπανάκη, γιου του πρωτοπόρου τραπεζίτη και οικονομολόγου Μίνωα Ζομπανάκη, υπήρξε για περισσότερα από 12 χρόνια διευθύντρια πωλήσεων και μάρκετινγκ της SHG, αναλαμβάνοντας επίσης την ανάπτυξη προϊόντων και τη στρατηγική για τα ξενοδοχεία του ομίλου, με ιδιαίτερη έμφαση στο Blue Palace.
Η Κωστάντζα Σμπώκου, σύζυγος του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, είναι αρχιτέκτων και έχει εργαστεί επί σειρά ετών στην ΤΕΜΕΣ.
Φώτης, Ηλίας και Μαρίνα Κοκοτού
Ο Φώτης, ο Ηλίας και η Μαρίνα Κοκοτού έχουν περάσει όλη τους τη ζωή μέσα στα ξενοδοχεία. Ο πατέρας τους, Σπύρος Κοκοτός, έχοντας μια μεγάλη εμπειρία στον σχεδιασμό ξενοδοχειακών μονάδων ως αρχιτέκτονας, αποφάσισε να αναδείξει την Ελούντα -ένα μικρό χωριό στον κόλπο του Μιραμπέλλου. Ιδρύοντας την εταιρεία ΕΛΟΥΝΤΑ ΑΕ, με τα ξενοδοχεία Elounda Peninsula, Elounda Mare Hotel -Relais & Châteaux και Porto Elounda Golf & Spa Resort, συνέβαλε τα μέγιστα στο να γίνει γνωστή η περιοχή στα πέρατα του κόσμου ως προορισμός πολυτέλειας.
Τα τρία παιδιά του Σπύρου και της Ελιάνας Κοκοτού πέρασαν από διάφορες θέσεις μέσα στα ξενοδοχεία, ρεσεψιόν, εστιατόρια, μπαρ, κ.λπ., πριν αναλάβουν διοικητικές θέσεις. Πλέον ο Φώτης είναι μέλος του ΔΣ και υπεύθυνος για το πλάνο των επενδύσεων, ο Ηλίας είναι Διευθυντής Πωλήσεων και Marketing ενώ η Μαρίνα είναι υπεύθυνη για τις online υπηρεσίες.
Ελένη και Αθηνά Ανδρεάδη
Η Ελένη και η Αθηνά είναι οι δύο κόρες του Ανδρέα Ανδρεάδη, CEO του Ομίλου Sani/Ikos και της πρώτης συζύγου του Νάντιας Χατζητόλιου. Η Ελένη σπούδασε περιβαλλοντικές επιστήμες και είναι αυτή που έχει αναλάβει τον τομέα της «πράσινης» πολιτικής των ξενοδοχείων του ομίλου ενώ παράλληλα είναι βραβευμένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων με θέμα το περιβάλλον.
Η Αθηνά ακολούθησε τον δρόμο της μουσικής ενώ έχει αναπτύξει κι εκείνη έντονη οικολογική δράση. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει ερμηνεύσει τραγούδια στο Sani Festival στη Χαλκιδική, ενώ έχει αποσπάσει σημαντικές κριτικές από τα διεθνή μέσα.
Οικογένεια Καψή
Τη δεκαετία του ’60, η Μαρίνα Καψή δημιούργησε στην Ελλάδα τα Capsis Hotels, μία από τις πρώτες κραταιές ξενοδοχειακές αλυσίδες της χώρας μας. Το πρώτο ξενοδοχείο, Capsis Astoria, άνοιξε το 1966 στο Ηράκλειο της Κρήτης και από το 1970 κι έπειτα ακολούθησαν σταδιακά το Capsis Hotel στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με την οικογένεια Βάρδα, μετά το Capsis Beach στην Kρήτη, το Metropolitan Capsis Hotel & Apartments στη Ρόδο και το Esperia Capsis Hotel στην Αθήνα.
Το 1986 η Μαρίκα Καψή πεθαίνει, αφήνοντας μια μεγάλη κληρονομιά στις κόρες της, Λένα και Ντία Καψή. Ακολούθησε διαχωρισμός του Ομίλου, με την Ντία να αναλαμβάνει τη διοίκηση των μονάδων στην Αγία Πελαγία και στη Ρόδο και τη Λένα τη διοίκηση του ξενοδοχείου Capsis Astoria στο Ηράκλειο και του Capsis Hotel στη Θεσσαλονίκη.
Την τελευταία δεκαετία τα υπέρογκα χρέη της εταιρείας είχαν αποτέλεσμα το 2020 το τουριστικό συγκρότημα Out of the Blue Capsis Elite Resort στην περιοχή Αγία Πελαγία να τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης από τις πιστώτριες τράπεζες, ενώ στις 15 Ιουνίου του 2021 το ξενοδοχείο Capsis στην Αγία Πελαγία πέρασε στα χέρια της εταιρείας Hines. Η Ντία Καψή έφυγε από τη ζωή στις 25 Δεκεμβρίου του 2022.
Η κόρη της Ντίας, Ειρήνη-Βάρδα Καψή με σπουδές hotel management στο φημισμένο Cornell της Νέας Υόρκης, έχει αναλάβει τη διεύθυνση του τμήματος Sales & Marketing στο One&Only Kea, έχοντας εμπειρία αρκετών χρόνων στους ομίλους Capsis Hotels και Divani Collection Hotels.