THEPOWERGAME
Τον Ιούλιο θα κατατεθεί προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, όπως είπε την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης. Ο ίδιος πρόσθεσε πως έχουν κατατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ τα αποδεικτικά στοιχεία για τη χρηματοδότηση της σύμβασης και των έργων που προβλέπονται για τη βαριά συντήρηση και αναβάθμιση του μεγάλου οδικού άξονα.
Ο κ. Περιστέρης τόνισε πως ο όμιλος διεκδικεί και τις συμβάσεις παραχώρησης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), της Αττικής Οδού, ενώ αναφέρθηκε και στην πρότυπη πρόταση που έχει καταθέσει κοινοπραξία υπό τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (συμμετέχουν οι ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και ΑΒΑΞ) για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού προς Λαύριο και Ραφήνα, καθώς και την αστική σήραγγα Ηλιουπόλεως, που θα συνδέει τον Καρέα με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.
Ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υποστήριξε πως το 2022 συνοδεύθηκε από μεγάλες προκλήσεις, κυρίως στον ενεργειακό τομέα, που οδήγησαν σε αύξηση του πληθωρισμού και αύξηση επιτοκίων. Ωστόσο, το επενδυτικό πλάνο, που αγγίζει τα 10 δισ. για τα επόμενα χρόνια, συνεχίστηκε κανονικά, με τον κ. Περιστέρη να υποστηρίζει πως η ταμειακή ευρωστία και η χρηματοδότηση του σχεδίου είναι εξασφαλισμένες.
«Δεν προβλέπεται να χρειαστεί ανάγκη αναχρηματοδότησης του ομίλου πριν από το 2027», τόνισε. «Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν ανέστειλε το αναπτυξιακό της πρόγραμμα και κατάφερε να ισχυροποιήσει και να ενισχύσει τα χρηματοοικονομικά μεγέθη, με ισχυρή λειτουργική επίδοση σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται», είπε. Σε σχέση με την άνοδο των επιτοκίων, είπε πως «πράγματι, επηρεάζει και τις επιχειρήσεις. Αλλά στο μεγαλύτερο μέρος των παλαιών έργων έχουμε φροντίσει ώστε να υπάρξει αντιστάθμισμα κινδύνου, ενώ στα νέα έργα κάνουμε αξιολόγηση και επιλέγουμε τις επενδύσεις που θα δώσουμε προτεραιότητα». Στις συμβάσεις που προβλέπεται να γίνει έναρξη παραχώρησης αναφέρθηκε πως υπάρχει πρόβλεψη για τις μεταβολές των επιτοκίων. Το 2023 το επενδυτικό πρόγραμμα θα φτάσει τα δύο δισ. ευρώ.
Το 2022, πρόσθεσε ο κ. Περιστέρης, τα συνολικά έσοδα του ομίλου σχεδόν τετραπλασιάστηκαν, λόγω και της πλήρους ενοποίησης της θυγατρικής ΗΡΩΝ στον τομέα της εμπορίας και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, φτάνοντας τα 4 δισ. ευρώ. Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διπλασιάστηκαν στα 651 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 174 εκατ. ευρώ, εξαπλάσια έναντι του 2021. Τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ ο λόγος καθαρού χρέους προς προσαρμοσμένο EBITDA από 3,8 μειώθηκε στο 2,3, παρά τις αυξημένες επενδύσεις.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, «τα επόμενα χρόνια η εταιρεία θα διανύσει την πιο παραγωγική περίοδο στην ιστορία της από πλευράς αυξήσεων μεγεθών και μεγέθυνσης δραστηριοτήτων». Τόνισε πως ο όμιλος είναι ήδη «ηγέτης στις παραχωρήσεις και στα πιο εμβληματικά έργα, όπως το δεύτερο σε κίνηση αεροδρόμιο, που είναι το Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης (εκτιμάται πως θα είναι σε εμπορική λειτουργία το 2026), το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα στο Ελληνικό, καθώς και ενεργειακά έργα, όπως η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Κομοτηνή σε κοινοπραξία με Motor Oil». Στις νέες δραστηριότητες είναι οι υποδομές οπτικών ινών μέσω του έργου Ultra Fast Broadband, σε κοινοπραξία με τον όμιλο του ΑΔΜΗΕ, που υλοποιείται μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ φτάνει τα 5,5 δισ. ευρώ, ενώ ο όμιλος είναι ο κορυφαίος Έλληνας επενδυτής στην καθαρή ενέργεια μέσω της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με ισχύ 1,2 GW τον Σεπτέμβριο, ενώ πριν από το τέλος της δεκαετίας η εγκατεστημένη ισχύς θα έχει πλησιάσει τα 6 GW. Στην κατασκευή, μεγάλο μέρος του ανεκτέλεστου προέρχεται από κατασκευές του ομίλου που έχει χαμηλότερο ρίσκο. «Αλλά και στα έργα για τρίτους προσπαθούμε ώστε οι συμβάσεις να είναι πιο εξασφαλισμένες, με ρήτρες για το κόστος υλικών, και να προστατεύουν από απότομες διακυμάνσεις», είπε ο κ. Περιστέρης.
Για τη θυγατρική ΗΡΩΝ, που πρόσφατα υπέγραψε διμερή συμφωνία (PPA) με τη Βιοχάλκο, σε συνεργασία και με τον όμιλο της ΔΕΗ, o κ. Περιστέρης είπε πως μέσω αυτής της συμφωνίας η ΗΡΩΝ ήταν ο πρώτος ιδιωτικός πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας που πέρασε το φράγμα του 10% σε μερίδιο αγοράς. Για τον λεγόμενο «ενεργειακό τουρισμό», ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υποστήριξε πως κακώς καταργήθηκε η ρύθμιση που τον απέτρεπε και πως «ο κλάδος έχει ζητήσει να ληφθούν μέτρα που περιμένουμε να υλοποιηθεί». Για τις περικοπές στις ΑΠΕ επανέλαβε πως επί χρόνια η διοίκηση του ομίλου υποστήριζε την ανάγκη επενδύσεων σε αποθήκευση.
Η γενική συνέλευση ενέκρινε και την τοποθέτηση του κ. Πέτρου Σουρέτη ως εκτελεστικού μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ενέκρινε, επίσης, την επιστροφή κεφαλαίου (συνολικά 20 εκατ. ευρώ) προς τους μετόχους με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών.