THEPOWERGAME
Η πανδημία υπονομεύει και μάλιστα με τον πιο σκληρό και άδικο τρόπο την οικονομία και την βιωσιμότητα δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, που πολλές από αυτές ενώ πέρασαν με χίλιες και μία δυσκολίες από τα δεκαετή Μνημόνια, τώρα κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο, λόγω κορωνοϊού αλλά και των πληγών που αφήνει πίσω του.
Η μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, τα πάγια έξοδα που τρέχουν με ρυθμό υπερδιπλάσιο των ούτως ή άλλως μηδενικών τζίρων και η αδυναμία έστω και μειωμένων τζίρων, οδηγεί το κυβερνητικό επιτελείο να προχωρήσει σε νέα μέτρα στήριξης, που θα αυξήσουν τον κρατικό λογαριασμό πολύ πάνω από τον έως τώρα σχεδιασμό.
Έτσι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το αρνητικό σκηνικό στο υγειονομικό πεδίο υποχρεώνει το οικονομικό επιτελείο να επανασχεδιάσει τις κινήσεις στην οικονομία προχωρώντας στην επέκταση των παραδοσιακών μέτρων στήριξης που θα φουσκώσουν πάνω από τα 11,6 δις. ευρώ το λογαριασμό του δημοσίου.
Πέραν της πίεσης στα κρατικά ταμεία και της διεύρυνσης της «μαύρης τρύπας» στο προϋπολογισμό η παράταση του σκληρού lockdown επιφέρει πλήγματα στο ΑΕΠ και υπονομεύει την ανάκαμψη της οικονομίας σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο καθώς το δεύτερο τρίμηνο του έτους θεωρείται καθοριστικό για την αντιστροφή της ύφεσης.
Εκτός απροόπτου την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί ενδεχομένως από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ένα ακόμα πλέγμα ενισχύσεων για επιχειρήσεις και εργαζομένους για τον Απρίλιο το οποίο θα περιλαμβάνει και ειδικά προγράμματα παροχής ρευστότητας στην εστίαση που έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία ενώ σε δεύτερο χρόνο στο «κάδρο» θα μπει και ο τουριστικός τομέας.
Μεταξύ άλλων το πακέτο περιλαμβάνει:
- Ενίσχυση με «ζεστό χρήμα» από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ των επιχειρήσεων της εστίασης για την επανεκκίνηση τους. Το σενάριο προβλέπει ότι το ποσό της χρηματοδότησης θα αναλογεί σε ποσοστό του μηνιαίου τζίρου που πραγματοποιούν σε κανονική λειτουργία.
- Νέος 7ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 1 δισ. ευρώ, για την παροχή φθηνής ρευστότητας σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις με επίκεντρο την εστίαση και τον τουρισμό. Στον νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, θα μπορούν να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους ακόμα και αν είχαν αύξηση τζίρου το 2020.
- Καταβολή του αναλογικού επιδόματος των 534 ευρώ το μήνα στους εργαζόμενους σε αναστολή σε κλειστές και σε πληττόμενες επιχειρήσεις με κάλυψη από το δημόσιο των ασφαλιστικών εισφορών
- Επέκταση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»
- Παράταση των επιδομάτων ανεργίας
- Αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμίσεων για οφειλές στην εφορία και τα ελεγκτικά κέντρα καθώς και για τις ασφαλιστικές εισφορές με μετάθεση της δόσης στο τέλος της ρύθμισης
- Πάγωμα επιταγών
- Πλήρη απαλλαγή από τα ενοίκια των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές με αποζημίωση από το κράτος του 80% των απωλειών που θα υποστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις θα ισχύσει η έκπτωση του 40% με την αναπλήρωση του 50% της ζημιάς. Η έκπτωση θα αφορά και τα μισθώματα για πρώτη κατοικία η φοιτητική στέγη για εργαζόμενους που θα είναι σε αναστολή.
Σε δεύτερη φάση πιθανότατα προς το τέλος του Απριλίου κι ανάλογα με την τροχιά της πανδημίας θα ανακοινωθούν μέτρα στήριξης για το τουρισμό με βασικό άξονα την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών και την ενίσχυση της ρευστότητας με τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων από τα κοινοτικά προγράμματα και τα εγγυοδοτικά ταμεία.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το στοίχημα της διάσωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τουλάχιστον των βιώσιμων, δεν έχει κερδηθεί ακόμα και τα νέα «εργαλεία» που θα ενεργοποιηθούν από τον επόμενο μήνα- επιδότηση πάγιων δαπανών, επιχορηγήσεις από κοινοτικά προγράμματα, επιδότηση δανείων- αυτήν ακριβώς τη στόχευση έχουν.