THEPOWERGAME
Τα self-tests να πληρούν τις απαιτούμενες τεχνικές προδιαγραφές και πιστοποιήσεις, βάσει της κοινοτικής οδηγίας της ΕΕ, ζητά με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ).
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση «ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), με αφορμή τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας για τη δωρεάν διάθεση στο κοινό -μέσω των φαρμακείων- ιατροτεχνολογικών προϊόντων για την ταχεία ανίχνευση των αντιγόνων SARS-CoV-2 (self-tests) και δεδομένου ότι ο Σύνδεσμός εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία των προμηθευτών που διαθέτουν αυτά τα προϊόντα στην Ελλάδα, επισημαίνει με επιστολή του προς το υπουργείο τα εξής:
- Τα συγκεκριμένα self-tests, εφόσον προορίζονται για προσωπική χρήση, θα πρέπει να έχουν τις κατάλληλες τεχνικές προδιαγραφές και να είναι πιστοποιημένα για «self-testing», όπως άλλωστε προβλέπεται από τη σχετική κοινοτική οδηγία.
- Όσον αφορά στις διαδικασίες προμήθειάς τους, λαμβανομένου υπόψη ότι σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες στόχος είναι η πραγματοποίηση εκατομμυρίων εξετάσεων (self-tests) ανά μήνα και δεδομένου ότι οι έως σήμερα διενεργηθέντες διαγωνισμοί για την προμήθεια «rapid tests» έχουν πραγματοποιηθεί κάτω από τελείως αμφιλεγόμενες διαδικασίες καθ’ υπέρβαση του ισχύοντος νομικού πλαισίου περί κρατικών προμηθειών υγείας με το πρόσχημα των εκτάκτων αναγκών της ΠΝΠ, απαιτείται χάριν διαφάνειας να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο και τους όρους με τους οποίους θα γίνει η διαδικασία της προμήθειας τους.
Έτσι θα αποφευχθούν οι πλημμέλειες και αιφνιδιασμοί των προηγούμενων προμηθειών, όσον αφορά την προκήρυξη και εκτέλεσή τους, γεγονός που θα συμβάλλει στον ανταγωνισμό και στην επιδιωκόμενη, χάριν του δημοσίου συμφέροντος, μείωση των τιμών.
Όπως κατ΄επανάληψη έχει επισημάνει ο ΣΕΙΒ, δυστυχώς οι έως τώρα προμήθειες των rapid tests για εργαστηριακή χρήση, παρά το ιδιαίτερα σημαντικό από άποψη ποσοτήτων και δαπάνης μέγεθός τους, έχουν πραγματοποιηθεί υπό τελείως αμφιλεγόμενες προϋποθέσεις και διαδικασίες.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε: την υπέρμετρη σύντμηση των προθεσμιών των διαγωνιστικών διαδικασιών και παραλαβής των ζητουμένων τεραστίων ποσοτήτων, αφετέρου δε, όσον αφορά την τήρηση των τεχνικών προδιαγραφών, επιπρόσθετες -πέραν της σήμανσης CE- «πιστοποιήσεις» αμφίβολης διαφάνειας και εγκυρότητας, από οργανισμούς και διαδικτυακούς τόπους που δεν έχουν τέτοια δικαιοδοσία ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν τους εξουσιοδοτημένους για το σκοπό φορείς.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΙΒ, κ. Δημήτρης Νίκας ανέφερε σχετικά: «Πρωταρχικός στόχος του Συνδέσμου παραμένει η δέσμευση για διαφάνεια και ορθή επιχειρηματική πρακτική που θα εξασφαλίσει ένα υγιές ανταγωνιστικό περιβάλλον για όλες τις εταιρείες του κλάδου και θα δημιουργήσει δυνατές σχέσεις εμπιστοσύνης με τον επιστημονικό κλάδο, τους συνεργάτες και τους ασθενείς.
Ο ΣΕΙΒ επαναλαμβάνει για ακόμη μια φορά την ανάγκη να διαμορφωθούν αλλά και να εφαρμοστούν διαφανείς διαδικασίες στους διαγωνισμούς προμήθειας ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Ο Σύνδεσμός μας, διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία και έμπειρα στελέχη και προτίθεται να συνεργαστεί με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή».