THEPOWERGAME
Η Mytilineos έχει ξεκάθαρο διεθνή προσανατολισμό και η εξαγορά των πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων, ισχύος 1,4 GW, στον Καναδά, έναντι 1,1 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνει τη συγκεκριμένη εξωστρέφεια του Ομίλου, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Eυάγγελος Μυτιληναίος σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή». «Βασική μας επιδίωξη είναι η ανάπτυξη της Mytilineos» σημειώνει ακόμη, την ώρα που ο Όμιλος έχει παρουσία σε 30 χώρες του κόσμου.
H Mytilineos είναι μια από τις μεγάλες εταιρείες που έβαλαν άμεσα στο μικροσκόπιο τα σημαντικά κίνητρα που παρέχουν τόσο ο Καναδάς όσο και οι ΗΠΑ σε ξένες επιχειρήσεις, οι οποίες σχεδιάζουν πράσινες επενδύσεις.
«Τα κίνητρα που δίνει η καναδική κυβέρνηση, όπως και η αμερικανική, μας έπεισαν να επιλέξουμε τη συγκεκριμένη χώρα, ενώ η Ευρώπη απαντά με ευχολόγια» αναφέρει χαρακτηριστικά, γνωστοποιώντας ότι η Fairfax, ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος του ομίλου, διαδραμάτισε ρόλο στην επιλογή του Καναδά για την πράσινη επένδυση της Mytilineos.
«Μας ταιριάζει περισσότερο σαν χώρα (σ.σ. σε σχέση με τις ΗΠΑ) και σαν νοοτροπία και βέβαια ρόλο έπαιξε και η Fairfax, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχός μας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί ανοίξαμε μια πολύ μεγάλη αγορά και ευκαιρίες σε Ελληνες μηχανικούς που θα είναι υπεύθυνοι για την εκτέλεση ενός τόσο μεγάλου έργου και προσβλέπουμε με τη βοήθεια της Fairfax σε ακόμη μεγαλύτερη επέκταση των δραστηριοτήτων μας στον Καναδά» διευκρινίζει.
Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες νωρίτερα σε δηλώσεις του είχε αναφερθεί επίσης στο ίδιο θέμα, επισημαίνοντας: «Η Αμερική μπορεί να καθυστέρησε να λάβει αποφάσεις για τις “πράσινες” επενδύσεις σε σχέση με την Ευρώπη, ωστόσο όταν αποφάσισαν να ενεργήσουν, έδρασαν καταλυτικά και αυτό που έκαναν ήταν “να βάλουν λεφτά στο τραπέζι”. Οι Ευρωπαίοι δεν βάζουν χρήματα στο τραπέζι. Σε ενθαρρύνουν ως επιχείρηση να κάνεις πράγματα, όταν οι Βορειοαμερικανοί στην πραγματικότητα σε επιδοτούν για να επενδύσεις».
Δεν είναι στα άμεσα σχέδια η αλλαγή έδρας στο εξωτερικό
Σχολιάζοντας την αίσθηση που είχε προκαλέσει η δήλωσή του για την πιθανή αλλαγή έδρας του ομίλου Mytilineos, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ξεκαθαρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες της εταιρείας.
«Είναι άλλες οι προτεραιότητές μας αυτή τη στιγμή. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση της εταιρείας. Προτεραιότητα είναι η δουλειά μας» ανέφερε. Και πρόσθεσε: «Άλλες πολύ μεγάλες ελληνικές εταιρείες έχουν αλλάξει έδρα διατηρώντας εδώ την παραγωγή τους».
Η εξαγορά της Unison και το πλάνο της Mytilineos
Εκτός από την εξωστρέφεια των επενδύσεων με προσανατολισμό στην πράσινη ενέργεια, η εξαγορά της Unison έφερε σε πρώτο πλάνο τον δεύτερο στρατηγικό πυλώνα στον σχεδιασμό της Mytilineos: τη μετεξέλιξή της σε έναν ολοκληρωμένο σύγχρονο πάροχο, ο οποίος αντιλαμβάνεται ταχύτατα την αφομοίωση των αλλαγών που συντελούνται σε πιο «ώριμες» ενεργειακές αγορές, φροντίζοντας παράλληλα να εισάγει την κατάλληλη στιγμή νεωτερισμούς στην ελληνική αγορά ενέργειας.
«Κατασκευάζουμε σε όλο τον κόσμο έργα που παραδίδουμε σε τρίτους, οι οποίοι είναι κατά βάση από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου διεθνώς, όπως η Total Εnergy και η Lightsource ΒP. Τα έργα αυτά μας αφήνουν ένα κέρδος 20% το οποίο κατευθύνουμε στη χρηματοδότηση των δικών μας έργων ΑΠΕ. Ετσι, μεγαλώνουμε το δικό μας χαρτοφυλάκιο χωρίς να χρειάζεται να δανειστούμε, διασφαλίζοντας έναν πολύ ισχυρό ισολογισμό» προσθέτει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.