Γ.Δ.
1618.16 +0,04%
ACAG
-0,32%
6.16
AEM
+0,35%
4.545
AKTR
-0,55%
5.45
BOCHGR
-1,11%
5.34
CENER
+0,32%
9.5
CNLCAP
0,00%
7.25
DIMAND
+0,49%
8.24
EVR
+0,58%
1.745
NOVAL
+0,20%
2.54
OPTIMA
-0,43%
14.04
TITC
-0,83%
41.65
ΑΑΑΚ
0,00%
5
ΑΒΑΞ
+2,27%
2.25
ΑΒΕ
-3,60%
0.429
ΑΔΜΗΕ
-0,18%
2.815
ΑΚΡΙΤ
0,00%
0.75
ΑΛΜΥ
+1,29%
4.31
ΑΛΦΑ
+1,34%
1.89
ΑΝΔΡΟ
-0,31%
6.5
ΑΡΑΙΓ
+1,51%
11.4
ΑΣΚΟ
+0,63%
3.22
ΑΣΤΑΚ
-0,27%
7.28
ΑΤΕΚ
+2,72%
1.51
ΑΤΡΑΣΤ
0,00%
8.68
ΑΤΤ
-0,57%
0.698
ΑΤΤΙΚΑ
-1,64%
2.4
ΒΙΟ
-0,17%
5.83
ΒΙΟΚΑ
-0,26%
1.925
ΒΙΟΣΚ
-0,64%
1.55
ΒΙΟΤ
0,00%
0.27
ΒΙΣ
0,00%
0.144
ΒΟΣΥΣ
+3,33%
2.48
ΓΕΒΚΑ
-0,63%
1.57
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
0,00%
18.9
ΔΑΑ
-1,05%
8.312
ΔΑΙΟΣ
0,00%
3.42
ΔΕΗ
-0,67%
13.33
ΔΟΜΙΚ
-0,35%
2.82
ΔΟΥΡΟ
0,00%
0.25
ΔΡΟΜΕ
+4,11%
0.38
ΕΒΡΟΦ
+1,30%
1.955
ΕΕΕ
-0,76%
39.2
ΕΚΤΕΡ
-3,96%
2.06
ΕΛΒΕ
+2,80%
5.5
ΕΛΙΝ
-0,91%
2.18
ΕΛΛ
-1,33%
14.8
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
-2,37%
2.265
ΕΛΠΕ
+0,82%
8.04
ΕΛΣΤΡ
+2,11%
2.42
ΕΛΤΟΝ
+0,87%
1.858
ΕΛΧΑ
-0,46%
2.165
ΕΠΙΛΚ
0,00%
0.132
ΕΣΥΜΒ
-1,75%
1.125
ΕΤΕ
+1,50%
8.648
ΕΥΑΠΣ
+0,29%
3.45
ΕΥΔΑΠ
+0,33%
6.06
ΕΥΡΩΒ
-0,72%
2.484
ΕΧΑΕ
-1,00%
4.95
ΙΑΤΡ
-0,49%
2.05
ΙΚΤΙΝ
-1,10%
0.36
ΙΛΥΔΑ
+0,86%
1.765
ΙΝΛΙΦ
-0,21%
4.85
ΙΝΛΟΤ
-1,65%
1.072
ΙΝΤΕΚ
0,00%
5.9
ΙΝΤΕΤ
-2,18%
1.12
ΙΝΤΚΑ
-1,52%
3.23
ΚΑΡΕΛ
0,00%
326
ΚΕΚΡ
-3,41%
1.275
ΚΕΠΕΝ
0,00%
1.94
ΚΟΡΔΕ
+1,77%
0.459
ΚΟΥΑΛ
-1,95%
1.31
ΚΟΥΕΣ
+0,64%
6.3
ΚΡΙ
-0,60%
16.5
ΚΤΗΛΑ
-1,00%
1.98
ΚΥΡΙΟ
+0,49%
1.02
ΛΑΒΙ
-0,73%
0.812
ΛΑΜΔΑ
-0,14%
6.99
ΛΑΜΨΑ
0,00%
37
ΛΑΝΑΚ
+4,76%
1.1
ΛΕΒΚ
0,00%
0.23
ΛΕΒΠ
+4,42%
0.236
ΛΟΓΟΣ
0,00%
1.75
ΛΟΥΛΗ
-0,29%
3.4
ΜΑΘΙΟ
0,00%
0.802
ΜΕΒΑ
+1,53%
3.98
ΜΕΝΤΙ
-2,17%
2.25
ΜΕΡΚΟ
+3,13%
39.6
ΜΙΓ
0,00%
2.865
ΜΙΝ
0,00%
0.492
ΜΟΗ
+0,36%
22.4
ΜΟΝΤΑ
-0,53%
3.78
ΜΟΤΟ
-0,18%
2.825
ΜΟΥΖΚ
0,00%
0.63
ΜΠΕΛΑ
+0,36%
27.94
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
0,00%
3.81
ΜΠΡΙΚ
-0,82%
2.42
ΜΠΤΚ
+5,13%
0.615
ΜΥΤΙΛ
+1,71%
36.96
ΝΑΚΑΣ
-1,88%
3.14
ΝΑΥΠ
+0,49%
0.828
ΞΥΛΚ
-1,87%
0.262
ΞΥΛΠ
+10,00%
0.396
ΟΛΘ
+1,79%
28.5
ΟΛΠ
+1,36%
33.65
ΟΛΥΜΠ
0,00%
2.6
ΟΠΑΠ
-1,44%
17.14
ΟΡΙΛΙΝΑ
-1,23%
0.8
ΟΤΕ
-0,40%
15
ΟΤΟΕΛ
-0,36%
11.06
ΠΑΙΡ
-4,29%
1.005
ΠΑΠ
-1,14%
2.61
ΠΕΙΡ
+1,26%
4.808
ΠΕΡΦ
-1,28%
5.4
ΠΕΤΡΟ
-0,99%
8
ΠΛΑΘ
-0,25%
4.05
ΠΛΑΚΡ
0,00%
15.2
ΠΡΔ
-0,76%
0.262
ΠΡΕΜΙΑ
-0,16%
1.28
ΠΡΟΝΤΕΑ
-4,10%
5.85
ΠΡΟΦ
+1,74%
5.27
ΡΕΒΟΙΛ
-0,28%
1.755
ΣΑΡ
-1,72%
12.58
ΣΑΡΑΝ
0,00%
1.07
ΣΑΤΟΚ
0,00%
0.028
ΣΕΝΤΡ
0,00%
0.354
ΣΙΔΜΑ
-0,63%
1.565
ΣΠΕΙΣ
-1,40%
5.64
ΣΠΙ
+4,65%
0.63
ΣΠΥΡ
0,00%
0.151
ΤΕΝΕΡΓ
0,00%
20
ΤΖΚΑ
0,00%
1.48
ΤΡΑΣΤΟΡ
0,00%
1.3
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
-0,95%
1.662
ΥΑΛΚΟ
0,00%
0.162
ΦΛΕΞΟ
0,00%
7.7
ΦΡΙΓΟ
+9,17%
0.238
ΦΡΛΚ
-1,27%
4.28
ΧΑΙΔΕ
+1,27%
0.8

Bake Hellas: Ελληνοβελγική επένδυση στο ψωμί με ορίζοντα το 2030

Σε ενίσχυση των μεριδίων της και στα δύο κανάλια που δραστηριοποιείται –σούπερ μάρκετ και εστίαση– στοχεύει η Bake Hellas, που τριπλασίασε την παραγωγική της δυναμικότητα με 3ο εργοστάσιο, ενώ προωθεί και νέες επενδύσεις, στο πλαίσιο του 5ετούς business plan που έχει σχεδιάσει με τη βελγική Lorraine Bakery, στρατηγικό της συνεργάτη.

Χθες εγκαινιάστηκε η  νέα παραγωγική μονάδα της στο Σχηματάρι, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, η οποία αποτελεί συνεπένδυση ύψους 11 εκατ. ευρώ με το Lorraine Bakery Group. Με τον βελγικό όμιλο αρτοποιίας η ελληνική εταιρεία έχει συστήσει joint venture από το 2020. Οι δύο συνεταίροι έχουν συμφωνήσει σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο περαιτέρω ανάπτυξης της δραστηριότητας, που περιλαμβάνει την προσθήκη νέας γραμμής παραγωγής το 2027 και περαιτέρω επέκταση το 2030.

Ο νέος κύκλος ανάπτυξης της Bake Hellas έχει «μαγιά, μπαγκέτες και ελληνικές φρατζόλες», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Γιώργος Μαυρομαράς, εκπρόσωπος της δεύτερης γενιάς στο τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης, αναφερόμενος στο νέο εργοστάσιο, που μπορεί να παράγει 5.000 μπαγκέτες την ώρα.

Η νέα μονάδα διαθέτει 2.500 θέσεις παλετών, αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής -την πρώτη του είδους στην Ελλάδα- και σύγχρονες εγκαταστάσεις με οικολογικό αποτύπωμα, καθώς ενσωματώνει σύστημα διαχείρισης αποβλήτων και φωτοβολταϊκά συστήματα για αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Με πάνω από 90 εργαζομένους, η εταιρεία προψημένων-κατεψυγμένων αρτοσκευασμάτων μπορεί πλέον να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της και να αναβαθμίσει προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρει στην αγορά αρτοποιίας. Η εταιρεία δραστηριοποιείται αποκλειστικά στο ψωμί, αλλά μέσω της συνεργασίας της με τον βελγικό όμιλο έχει επεκτείνει το portfolio της με συμπληρωματικά προϊόντα.

Η Bake Hellas με τη νέα μονάδα προσθέτει δυναμικότητα 7.500 τόνων προϊόντων ετησίως στην υφιστάμενη παραγωγική δυναμικότητα των 3.000 τόνων ετησίως. Πρακτικά, με τη νέα μονάδα τριπλασιάζεται η εγκατεστημένη δυναμικότητα.

Ο κ. Μαυρομαράς εξηγεί ότι η εταιρεία αναπτύσσει δραστηριότητα σε δύο εμπορικά κανάλια: τα σούπερ μάρκετ, για το προϊόν που ψήνουν και πωλούν (bake off), και την αγορά της μαζικής εστίασης. Τα  δύο κανάλια εισφέρουν εξίσου στον τζίρο της εταιρείας και διαθέτουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης -στα μεν σούπερ μάρκετ σε καταστήματα που επεκτείνονται στο bake off, στα δε καταστήματα εστίασης μέσω ανάπτυξης νέων συνεργασιών.

Η συνεργασία με τη Lorraine Bakery προσφέρει ευκαιρίες περαιτέρω επέκτασης της Bake Hellas και μέσω εξαγωγών, οι οποίες προς το παρόν αναπτύσσονται σε Κύπρο, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Σήμερα η εταιρεία αντλεί περίπου 15% των εσόδων της από εξαγωγές, μερίδιο που στοχεύει να αυξήσει. Σημειώνεται επίσης ότι το 2022 ο τζίρος της ανήλθε σε 13,4 εκατ. ευρώ, ενώ το 2023 «τρέχει» με αύξηση 40%, κάτι που ενισχύει την πρόβλεψη της διοίκησης για αύξηση κύκλου εργασιών στα 18 εκατ. ευρώ το τρέχον έτος με αύξηση κερδοφορίας.

Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης των εγκαινίων του νέου εργοστασίου της Bake Hellas, η ελληνική εταιρεία ξεκίνησε από ένα μικρό εργοστάσιο στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη το 2002. Κατόπιν επένδυσε στο πρώτο της εργοστάσιο στο Σχηματάρι, ενώ το 2013 πρόσθεσε τη δεύτερη μονάδα. Επτά χρόνια αργότερα, το 2020, ήταν μια χρονιά-σταθμός για την Bake Hellas, καθώς η επιχειρηματική οικογένεια συμφώνησε με τη La Lorraine Bakery Group στη δημιουργία joint venture, με συμμετοχή 50/50. Αυτή είναι και σήμερα η μετοχική σχέση, χωρίς να αποκλείεται στο μέλλον αύξηση του ελέγχου του βελγικού ομίλου, προοπτική που δεν σχολιάζει πάντως ο Γιώργος Μαυρομαράς, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ακόμη κάποια τέτοια συμφωνία.

Σύμφωνα με τον Guido Vanherpe, CEO της Lorraine Bakery, η συζήτηση για τη συνεργασία με την Bake Hellas ξεκίνησε πριν από την πανδημία και εξελίχθηκε βήμα-βήμα, με μια ξεκάθαρη συμφωνία το 2020 για τη διακυβέρνηση και τη στρατηγική του joint venture με ορίζοντα πενταετίας. Το πιο σημαντικό βήμα της συμφωνίας, σύμφωνα με τον ίδιο, έγινε πραγματικότητα με την ενεργοποίηση της επένδυσης στο 3ο εργοστάσιο της Bake Hellas.

Ας σημειωθεί ότι η Lorraine Bakery επεκτείνεται τόσο με το μοντέλο του joint venture, όσο και με εξαγορές, διευρύνοντας την παρουσία της σε περισσότερες από 35 χώρες. Πρόσφατα εξαγόρασε εργοστάσιο κατεψυγμένων προϊόντων αρτοποιείου στο Abu Dhabi, την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ αύξησε το μερίδιό της στο ουγγρικό joint venture με την Pékpont, ενσωματώνοντας τη δραστηριότητά της.

Η Lorraine Bakery είναι επίσης οικογενειακή επιχείρηση. Η ιστορία της αρχίζει το 1939 με τον Gerard Vanherpe, ο οποίος στήνει έναν αλευρόμυλο (Ganda Molens) στη Γάνδη του Βελγίου. Σήμερα οι εγγονοί του, Guido και Marc Vanherpe, είναι η 3η γενιά, που ηγείται της εταιρείας.

Google News icon
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!