THEPOWERGAME
Πιο εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές γίνονται οι μεγάλες δικηγορικές εταιρείες της Ελλάδας, οι οποίες εστιάζουν στην παροχή ολοκληρωμένων νομικών υπηρεσιών σε πολυεθνικές επιχειρήσεις, σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά και φυσικά πρόσωπα. Ειδικότερα, τα 10 μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία στην Ελλάδα απασχολούν περίπου 600 δικηγόρους, από τους συνολικά 38.000 ενεργούς δικηγόρους που υπάρχουν στη χώρα, ενώ ανταγωνίζονται πια και τις διεθνείς ελεγκτικές εταιρείες, τους λεγόμενους BIG 4, τις PwC, EY, Deloitte και KPMG, που στην Ελλάδα γίνονται πέντε με την προσθήκη της Grant Thornton.
Σήμερα, ωστόσο, η ελληνική αγορά νομικών υπηρεσιών είναι ιδιαίτερα κατακερματισμένη, με τους ελεύθερους επαγγελματίες δικηγόρους και τα οικογενειακά μικρά γραφεία να αποτελούν τη μερίδα του λέοντος, αντιγράφοντας το μέσο ελληνικό επιχειρηματικό μοντέλο. Αυτό υποστηρίζει ο Δημήτρης Ζέπος, διαχειριστής εταίρος της Ζέπος & Γιαννόπουλος, μιας από τις μακροβιότερες δικηγορικές εταιρείες, η οποία μετράει 130 χρόνια λειτουργίας, εξυπηρετώντας όλο το φάσμα των νομικών και φορολογικών αναγκών των εταιρειών που συνεργάζεται, με το 55% των υπηρεσιών της, μάλιστα, να τιμολογείται στο εξωτερικό.
Ειδικότερα, ο συνολικός τζίρος των νομικών υπηρεσιών της Ελλάδας, με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ανήλθε σε 940 εκατ. ευρώ μέχρι το 2019, εκ των οποίων περίπου 470 εκατ. ευρώ προήλθαν από μεμονωμένους δικηγόρους, οι οποίοι σταθερά από το 2019 ανέρχονται στους 35.000. Όπως τονίζει ο κ. Δημήτρης Ζέπος: «Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με τον ετήσιο κύκλο εργασιών της διεθνούς δικηγορικής εταιρείας Bird& Bird, η οποία το 2019 κατατάχθηκε στην 100ή θέση παγκοσμίως με βάση τον κύκλο εργασιών της».
Τα εν λόγω μεγέθη δείχνουν ότι η συγκεκριμένη αγορά, αν και βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο, εξελίσσεται αργά, αλλά σταθερά. Το 2021 ο αριθμός των δικηγορικών εταιρειών αυξήθηκε σε 1.060, έναντι 907 σε σχέση με το 2019, ενώ ο συνολικός κύκλος εργασιών των νομικών υπηρεσιών ανήλθε σε 1,4 δισ., αυξανόμενος κατά 60% σε σύγκριση με το 2019. Από αυτό το ποσό, περίπου 940 εκατομμύρια του κύκλου εργασιών έχουν παραχθεί από δικηγορικά γραφεία, ενώ τα 500 εκατ. προήλθαν από τις δραστηριότητες των μεμονωμένων δικηγόρων. Με άλλα λόγια, η άνθηση του τομέα τροφοδοτήθηκε από τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των δικηγορικών εταιρειών και την ανάπτυξή τους.
Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Ζέπο: « Το ίδιο το νομικό επάγγελμα αλλάζει. Τα δικηγορικά γραφεία καλούνται να καλύψουν ένα ευρύ και σύνθετο φάσμα ολοκληρωμένων αναγκών και το ερώτημα δεν είναι πλέον αν η ελληνική νομική αγορά πρέπει να αλλάξει για να προσαρμοστεί σε αυτήν τη νέα εποχή, αλλά, αντίθετα, πόσο γρήγορα μπορεί να το κάνει».
Η Ζέπος & Γιαννόπουλος είναι μία από τις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες, που εξελίσσεται σημαντικά, έχοντας διπλασιάσει από το 2016 τον κύκλο εργασιών και τον αριθμό του ανθρώπινου δυναμικού της. Με μια ομάδα που σήμερα αποτελείται από 118 δικηγόρους, 14 οικονομολόγους και 82 άλλους επαγγελματίες, βρίσκεται στο 3% των μεγαλύτερων εργοδοτών στην Ελλάδα, βάσει του αριθμού των εργαζομένων της
«Προτεραιότητά μας παραμένει η παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στους πελάτες μας και η οικοδόμηση μακροχρόνιων σχέσεων που χαρακτηρίζονται από εμπιστοσύνη. Την ίδια δέσμευση έχουμε και απέναντι στους ανθρώπους μας, ως εργοδότες της νέας γενιάς, επενδύοντας σε αυτούς. Καθώς κινούμαστε σε ένα διεθνές περιβάλλον, αφουγκραζόμαστε τις εξελίξεις στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και είμαστε σε θέση να εφαρμόζουμε καινοτομίες, τόσο σε επίπεδο νομικής σκέψης, όσο και σε επίπεδο οργάνωσης και λειτουργίας, που μας εξασφαλίζουν βιώσιμη ανάπτυξη», δηλώνει ο Γεράσιμος Γιαννόπουλος, συνδιαχειριστής εταίρος της Ζέπος & Γιαννόπουλος.