THEPOWERGAME
Το «πράσινο φως» άναψε η συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων για την ένταξη της επένδυσης της εταιρείας Intertrade, της οικογένειας Ντεληδήμου, στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
H εταιρεία είχε υποβάλει στις 10 Απριλίου το σχετικό αίτημα ένταξης του επενδυτικού της σχεδίου «Επέκταση Δυναμικότητας Βιομηχανικής Μονάδας Παραγωγής Προϊόντων Χάρτου». Η απόφαση προβλέπει ενίσχυση δαπανών με τη μορφή επιχορήγησης ύψους 25.382.364,20 ευρώ.
Με την επένδυση αυτήν η χώρα γίνεται αυτάρκης και ανεξάρτητη όσον αφορά την παραγωγή χαρτιού «Tissue», ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά της και επιτυγχάνοντας αυτάρκεια σε πρώτες ύλες, μειώνοντας παράλληλα τις εισαγωγές και κατ’ επέκταση το εμπορικό της έλλειμμα.
Επιπρόσθετα, η Intertrade αυξάνει την εγχώρια προστιθέμενη αξία, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες (όπως η προμήθεια της νέας χαρτοποιητικής μονάδας παραγωγής χαρτιού «Tissue») και αποκομίζοντας σημαντικά μερίδια στην παγκόσμια αγορά, καθώς θα καταστεί η μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής χάρτου «Tissue» στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης
Για μια νέα εμβληματική Στρατηγική Επένδυση, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 99 εκατ. ευρώ που ενέκρινε, την Πέμπτη 20 Απριλίου 2023, η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει, πρόκειται για το επενδυτικό σχέδιο «Επέκταση Δυναμικότητας Βιομηχανικής Μονάδας Παραγωγής Προϊόντων Χάρτου», που αναμένεται να δημιουργήσει 51 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας. Φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία «INTERTRADE HELLAS ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΧΑΡΤΟΥ Α.Β.Ε.Ε.», κύρια δραστηριότητα της οποίας είναι η κατασκευή χαρτιού οικιακής χρήσης, χαρτιού υγείας και προϊόντων από χαρτί.
Σκοπός του επενδυτικού σχεδίου είναι η επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας με την απόκτηση σύγχρονων μηχανημάτων και ειδικότερα η πλήρης καθετοποίηση της παραγωγής πρωτογενούς χαρτιού «Tissue», με χρήση ανακυκλούμενου χαρτιού. Η υλοποίηση του εν λόγω επενδυτικού σχεδίου αποβλέπει στην παραγωγή του πρώτου Low Carbon Emission χαρτιού, το οποίο θα αποτελέσει με τη σειρά του την πρώτη ύλη για την παραγωγή νέας γενιάς προϊόντων με ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Το επενδυτικό σχέδιο εντάσσεται στις Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας, η δε χρηματοδότηση του κινήτρου της ενίσχυσης δαπανών με τη μορφή επιχορήγησης θα προέλθει από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η Επιτροπή συνεδρίασε υπό την προεδρία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αρμόδιου για τις Στρατηγικές Επενδύσεις κ. Νίκου Παπαθανάση και των Υπουργών Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη, Επικρατείας κ. Γιώργου Γεραπετρίτη. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια κ. Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και οι Γενικοί Γραμματείς Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ κ. Ορέστης Καβαλάκης και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας κ. Βίκυ Λοΐζου.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Η εταιρεία SOFTEX είναι ένα μέρος της ιστορίας της βιομηχανίας Ελλάδος. Το 2015, το εργοστάσιο της SOFTEX έκλεισε μετά από μία μεγάλη πυρκαγιά και η εταιρεία είχε παύσει τη λειτουργία της. Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που μία από τις πρώτες μου αποφάσεις ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ήταν η ένταξη της επενδύσεως της εταιρείας «INTERTRADE», της εταιρείας που αγόρασε το σήμα της «SOFTEX», και η δημιουργία, την τριετία 2020-2023, της νέας μεγάλης μονάδας παραγωγής προϊόντων κατεργασμένου χάρτου στα Οινόφυτα. Της δημιουργίας μίας εταιρείας που ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια τζίρο το χρόνο, με πολύ μεγάλες εξαγωγές στο εξωτερικό, αλλά και με πολύ ισχυρό αποτύπωμα στην εγχώρια αγορά. Η συμπερίληψή της μετά τη χθεσινή μας απόφαση στις Εμβληματικές Επενδύσεις με τη δημιουργία νέας μεγάλης μονάδας στην ίδια περιοχή των Οινοφύτων, θα διπλασιάσει την παραγωγή, θα μηδενίσει το εμπορικό μας έλλειμμα στην κατηγορία του κατεργασμένου χάρτου στην Ελλάδα και θα αυξήσει παράλληλα τις εξαγωγές μας. Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε. Η Ελλάδα των καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας, του «brain gain» -πάρα πολλά στελέχη της εταιρείας αυτής επέστρεψαν από το εξωτερικό όπου είχαν φύγει τα περασμένα χρόνια και βρήκαν ξανά δουλειά στην Ελλάδα-, των εξαγωγών, της παραγωγής προτύπων και καινοτόμων προϊόντων. Κι όλα αυτά μέσα σε ένα περιβάλλον βιώσιμης ανάπτυξης, σεβασμού του περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας. Την «Ελλάδα του μέλλοντος» είδαμε χθες με τον κ. Παπαθανάση κατά την επίσκεψη μας στην εταιρεία «INTERTRADE», στα Οινόφυτα και είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς για αυτό».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε: «Με την έγκριση άλλης μίας στρατηγικής επένδυσης, φτάνουμε αισίως τις 37 εγκεκριμένες στρατηγικές επενδύσεις κατά την τετραετή περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Καταφέραμε να τριπλασιάσουμε τις στρατηγικές επενδύσεις στην πατρίδα μας, δίνοντας έναν αέρα ανανέωσης και εμπιστοσύνης στην επενδυτική κοινότητα. Η συγκεκριμένη Εμβληματική στρατηγική επένδυση προωθεί την οικονομία χαμηλού ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, προάγει την καινοτομία και αναμένεται να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Τρεις σημαντικές παράμετροι για την άνθιση των επενδύσεων στην χώρα μας».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Μια παραγωγική, εξωστρεφής, Εμβληματική Στρατηγική Επένδυση, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 99 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να δημιουργήσει νέες, μόνιμες θέσεις εργασίας, υλοποιείται με τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το εθνικό πρόγραμμα “Ελλάδα 2.0” βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο για επιχειρήσεις με το βλέμμα στραμμένο στην ανάπτυξη. Η ραγδαία αύξηση που καταγράφουν οι επενδύσεις στη χώρα μας, συγκριτικά με το 2018, είναι αποτέλεσμα της μεταρρυθμιστικής πολιτικής που ακολουθούμε την τελευταία τετραετία. Και το “Ελλάδα 2.0” ενισχύει αυτή τη δυναμική, οδηγώντας σε μια “έκρηξη” επενδύσεων, από την οποία όσα έχουμε δει έως τώρα είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου».