THEPOWERGAME
Ανεκτέλεστο υπογεγραμμένων συμβάσεων ύψους 2 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η διοίκηση της Cenergy Holdings. Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε ότι στα επόμενα δύο χρόνια οι επενδύσεις της θα ξεπεράσουν τα 160 εκατ. ευρώ.
Όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του εργοστασίου, Κώστας Σαββάκης, η εταιρεία είναι βασικός μοχλός ενεργειακού και «πράσινου» μετασχηματισμού, τόσο της χώρας, όσο και πολλών άλλων χωρών του πλανήτη. Η Cenergy Holdings παρουσίασε χθες σε δημοσιογράφους το εργοστάσιο παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων που βρίσκεται στο Σουσάκι Κορίνθου. Πρόκειται για το εργοστάσιο της Fulgor, το οποίο πλέον εξειδικεύεται στην παραγωγή υποβρύχιων ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών καλωδίων οπτικών ινών.
Το εργοστάσιο, όπως ανέφεραν τα στελέχη της, είναι fully booked για τα επόμενα δύο χρόνια (2023-24), με υπογεγραμμένες συμβάσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 70% αφορά την Ευρώπη και το υπόλοιπο 30% τις άλλες ηπείρους. Με στόχο την κάλυψη αυτών των παραγγελιών, αλλά και νέων που έρχονται, η εταιρεία επενδύει πάνω από 160 εκατ. ευρώ στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις (Κόρινθο, Οινόφυτα, Θήβα, Βουλγαρία και Ρουμανία), ενώ παράλληλα προετοιμάζεται η έκτη κατά σειρά βιομηχανική εγκατάσταση, που απέκτησε η εταιρεία τον περασμένο Νοέμβριο μέσω πλειστηριασμού.
Πρόκειται για το παλιό εργοστάσιο της Πετζετάκης, που βρίσκεται στη θέση Χασάνη-Δερβίση στη Βοιωτία. Το εργοστάσιο αυτό εκπλειστηριάστηκε από τις πιστώτριες τράπεζες και πλειοδότησε με 7,5 εκατ. η Ελληνικά Καλώδια, θυγατρική της Cenergy Holdings. Όπως ανέφερε ο κ. Σαββάκης, στο νέο εργοστάσιο, που τώρα εκσυγχρονίζεται, θα μεταφερθεί η παραγωγή καλωδίων χαμηλής και μεσαίας τάσης. Το νέο απόκτημα της Ελληνικά Καλώδια βρίσκεται εντός ακινήτου 245 στρεμμάτων και περιλαμβάνει στεγασμένες (αλλά λεηλατημένες) εγκαταστάσεις έκτασης περίπου 80 στρεμμάτων.
Το εργοστάσιο στο Σουσάκι Κορίνθου (Fulgor), όπως ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας, θα εξειδικευθεί στην παραγωγή υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης. Επίσης, το παραδοσιακό εργοστάσιο της επιχείρησης στη Θήβα θα εξειδικευθεί στην παραγωγή χερσαίων (υπόγειων και εναέριων) καλωδίων υψηλής τάσης.
Τα Ελληνικά Καλώδια επίσης διατηρούν άλλες τρεις μονάδες παραγωγής, σε Οινόφυτα, Βουλγαρία και Ρουμανία. Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή (CFO) της Ελληνικά Καλώδια, Αλέξανδρο Μπένο, για την επόμενη διετία έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις επέκτασης των μονάδων παραγωγής ύψους 85 εκατ. ευρώ και επενδύσεις συντήρησης εξοπλισμού ύψους επιπλέον 80 εκατ. ευρώ. Σε αυτές πρέπει να προστεθούν οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού του πρώην εργοστασίου της Πετζετάκης, ύψους 10-20 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία φαίνεται να δίνει μεγάλη σημασία στην αύξηση της παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων, καθώς φαίνεται ότι η συγκεκριμένη αγορά αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία στην «πράσινη» και ενεργειακή μετάβαση. Η ζήτηση παγκοσμίως έχει αυξηθεί ιδιαίτερα για έργα διασύνδεσης υπεράκτιων γεννητριών μεταξύ τους, αλλά και με την ακτή, όπως επίσης και μεταξύ των χωρών.
«Διανύουμε την καλύτερή μας περίοδο», ανέφερε ο κ. Σαββάκης, σημειώνοντας ότι η ζήτηση υποβρύχιων καλωδίων διαρκώς αυξάνει. Η αύξηση των υπεράκτιων γεννητριών, των αντλιών θερμότητας και εν γένει το προωθούμενο μοντέλο ενεργειακής ασφάλειας που επιζητεί η ΕΕ, με αλληλοσυνδεόμενες μεταξύ τους χώρες, έχει εκτοξεύσει τη ζήτηση (υποβρύχιων και χερσαίων) ενεργειακών καλωδίων. Ο γενικός διευθυντής της Ελληνικά Καλώδια πρόσθεσε ακόμη ότι η αύξηση της ζήτησης θα διατηρηθεί τουλάχιστον για μια δεκαετία.
Ερωτηθείς σχετικά με τη σύμπραξη της Ελληνικά Καλώδια με τη δανέζικη Orsted με στόχο την αγορά των ΗΠΑ, η διοίκηση της εταιρείας κράτησε κλειστά χαρτιά. «Δεν έχουμε να πούμε τίποτε περισσότερο», είπε ο κ. Μπένος, σημειώνοντας ότι εφόσον προχωρήσει, θα είναι μια σημαντική επένδυση για την αμερικανική αγορά, η οποία θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Μπένος, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η αμερικανική αγορά αυτήν τη στιγμή είναι «καυτή» για βιομηχανικές επενδύσεις εξαιτίας του Inflation Reduction Act (IRA), ο οποίος ακόμη και σήμερα είναι πιο γενναιόδωρος από τα κίνητρα που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Επιδοτείται (στις ΗΠΑ) σχεδόν το 70% της επένδυσης», λέει, προσθέτοντας ότι είναι ένα κίνητρο που δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Η Ελληνικά Καλώδια είναι μέλος του Ομίλου Cenergy, που ελέγχεται από τη Viohalco. Ο όμιλος της Cenergy πέρυσι είχε έσοδα 1,43 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 68% προήλθε από την Ελληνικά Καλώδια και το 80% των λειτουργικών κερδών EBITDA. Τα υπόλοιπα προήλθαν από τη Σωληνουργία Κορίνθου, που αποτελεί τον δεύτερο πόλο δραστηριότητας του Ομίλου Cenergy. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος Cenergy για πρώτη φορά φέτος διανέμει μέρισμα ύψους 0,05 ευρώ ανά μετοχή ή στο σύνολο των μετοχών 9,51 εκατ. ευρώ.