THEPOWERGAME
Συνολικά έσοδα κοντά στα 57 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων άνω των 16 εκατ. ευρώ είχαν παρουσιάσει το 2021 το ΙΕΚ Ακμή και το Metropolitan College, που εξαγόρασε χθες η βρετανική BC Partners από τους ιδρυτές των δύο ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τον Ντίνο Ροδόπουλο και την Καλλιόπη Ροδοπούλου.
Η ανάπτυξη του ομίλου τα τελευταία χρόνια ήταν ραγδαία, χωρίς καν να έχουν κορυφωθεί τα μεγάλα προγράμματα κατάρτισης που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως είχε ανακοινωθεί προ έτους, μόνο το υπουργείο Εργασίας προωθεί προγράμματα κατάρτισης 500.000 ανέργων σε ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες, συνολικού ύψους άνω του ενός δισ. ευρώ.
Τα ποσά αυξάνονται σημαντικά αν συμπεριληφθούν άλλα προγράμματα, που σχεδιάζουν ή προχωρούν ήδη διάφορα υπουργεία. Για παράδειγμα, μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να έχει ανατεθεί η σύμβαση για τα προγράμματα κατάρτισης αναβάθμισης ψηφιακών δεξιοτήτων περίπου 150.000 στρατευσίμων, όπως προβλέπεται στη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Ταμείο Ανάκαμψης. Το πρόγραμμα, ύψους 49,6 εκατ. ευρώ, προβλέπει πως οι στρατεύσιμοι θα αξιοποιούν την περίοδο της θητείας τους ώστε να αποκτήσουν πρόσθετες ψηφιακές δεξιότητες. Ήδη προωθούνται και προγράμματα για δημόσιους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών, σε ψηφιακές δεξιότητες και άλλους τομείς κ.λπ.
Στην εξίσωση πρέπει να μπουν και τα «αναγκαστικά» προγράμματα κατάρτισης σε πλήθος επαγγελματικών κατηγοριών στις οποίες ήδη καταγράφονται ελλείψεις στην αγορά, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Από τεχνίτες στα δημόσια έργα μέχρι προγραμματιστές και άλλους ειδικούς στον χώρο της τεχνολογίας. Ταυτόχρονα, αναπτύσσονται με γρήγορο ρυθμό και προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, τα οποία ήδη παρέχουν ορισμένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια ή άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου.
Η αγορά της ιδιωτικής εκπαίδευσης και τα προγράμματα κατάρτισης μπορεί να βρίσκονται αρκετές φορές στο στόχαστρο ελεγκτικών μηχανισμών και άλλων παραγόντων, λόγω των δεκάδων «παικτών» που δραστηριοποιούνται και των καταγγελιών για χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες. Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, να βάλει τάξη στον χώρο της κατάρτισης (ήδη έχει πληγεί από τη γνωστή υπόθεση με σεμινάρια του υπουργείου Εργασίας, την περίοδο του προκατόχου του σημερινού υπουργού, Κ. Χατζηδάκη).
Ο όμιλος στον οποίο επενδύει η BC Partners, πρόεδρος της οποίας είναι ο Νίκος Σταθόπουλος, έχει καταφέρει, πάντως, να αποκτήσει μεγάλο μέγεθος για τα δεδομένα μιας πολυδιασπασμένης αγοράς, με περίπου 22.000 σπουδαστές. Και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο η βρετανική επενδυτική εταιρεία επέλεξε να τοποθετηθεί στις δύο εταιρείες που ίδρυσαν ο Ντίνος και η Καλλιόπη Ροδοπούλου.
Ο βρετανικός όμιλος επενδύει στρατηγικά στον χώρο της εκπαίδευσης και μεταξύ άλλων έχει τοποθετηθεί «σε κορυφαίες διεθνώς εταιρείες του κλάδου, όπως η Springer Nature, κορυφαίος παγκόσμιος πάροχος υπηρεσιών επιστημονικών, τεχνικών και ιατρικών πληροφοριών, η Keesing, εταιρεία ανάπτυξης και έκδοσης εκπαιδευτικού περιεχομένου, και η EAB, πάροχος έρευνας, λογισμικού και τεχνολογικών υπηρεσιών -συνδρομητικής βάσης- στον κλάδο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης».