THEPOWERGAME
Οι αρρυθμίες στις διεθνείς αγορές αλλά και το ρευστό πολιτικό σκηνικό της χώρας ωθούν προς τα πίσω τη διάθεση μετοχών (IPO) του ΔΑΑ. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη διάθεση του 30% των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ μέσω δημόσιας προσφοράς (20%) αλλά και ιδιωτικής τοποθέτησης (10%) ακόμη και μέσα στον Ιούνιο.
Οι τελευταίες εξελίξεις, ωστόσο, στον διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα (SVB, Credit Suisse κ.λπ.), οι οποίες δημιουργούν κλυδωνισμούς στις διεθνείς χρηματαγορές, οδηγούν τη διάθεση μετοχών του ΔΑΑ προς το τέλος Σεπτέμβρη ή τις αρχές του Οκτώβρη. Στην ίδια κατεύθυνση συμβάλλουν και οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, όπως είναι η καθυστέρηση διενέργειας των βουλευτικών εκλογών. Οι τελευταίες, ενώ αρχικά σχεδιάζονταν για τις 9 Απριλίου, τώρα μετατίθενται (κατά πάσα πιθανότητα) για τις 21 Μαΐου.
Με βάση το πρώτο σενάριο, η εκλογή και ο σχηματισμός μιας ισχυρής κυβέρνησης μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο ήταν πολύ πιθανός, ενώ τώρα το σενάριο αυτό αποδυναμώνεται. Οι αγορές θέλουν ένα ξεκάθαρο πολιτικό σκηνικό προκειμένου να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε ένα τόσο σημαντικό IPO για την Ελλάδα και το ελληνικό Χρηματιστήριο.
Επιπλέον σε αυτό, και παρά το γεγονός ότι η διάθεση μετοχών αξίας 0,8 έως 1,0 δισ. ευρώ θεωρείται μικρή για τα διεθνή δεδομένα, θα πρέπει να αρθούν οι αβεβαιότητες που «ταλαιπωρούν» σήμερα τις διεθνείς αγορές και συμπαρασύρουν το Χρηματιστήριο. Ήδη το ΧΑ μέσα σε λίγες ημέρες έχασε τον ισχυρό βηματισμό που είχε αποκτήσει κατά τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.
Παρά, όμως, την καθυστέρηση που σημειώνεται, το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει την προετοιμασία του IPO. Προς την κατεύθυνση αυτήν, η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ θα φέρουν τις κατάλληλες ρυθμίσεις που χρειάζονται, τόσο στην παρούσα Βουλή, όσο και στην επόμενη. Η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ, η οποία θα καταργήσει τα ειδικά δικαιώματα των βασικών μετόχων του ΔΑΑ (AviAlliance και ελληνικό Δημόσιο), έχει αποφασιστεί να αποτελέσει αντικείμενο της επόμενης Βουλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ είναι να μη δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση σχετικά με το IPO του ΔΑΑ. Ωστόσο, το ΤΑΙΠΕΔ, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, θα φέρουν όλες τις άλλες θεσμικές αλλαγές που προαπαιτούνται για την τροποποίηση της σύμβασης που αφορά την εταιρική διακυβέρνηση του ΔΑΑ.
Η συμφωνία μετόχων σχετικά με το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης έχει εγκριθεί από το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ αυτήν την εβδομάδα εγκρίνεται από τον έτερο εκπρόσωπο του Ελληνικού Δημοσίου, το υπερταμείο. Η διοίκηση του τελευταίου, παρ’ όλο που αρχικά ξεκίνησε τη διαδικασία πρόσληψης συμβούλου για το θέμα, φαίνεται ότι τελικά δεν θα προχωρήσει στη συγκεκριμένη πρόσληψη και προσέρχεται αρωγός στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ.
Σημειώνεται ότι η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΔΑΑ με τη διάθεση του 30% των μετοχών κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ δεν περιλαμβάνεται στον Προϋπολογισμό του 2023. Η κυβέρνηση, ωστόσο, επιχειρεί να τη φέρει πιο μπροστά, σε μια προσπάθεια αφενός μεν να ενισχύσει την ελληνική κεφαλαιαγορά, αφετέρου δε με τέτοιου είδους κινήσεις να επισπεύσει την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.