THEPOWERGAME
Ψήφο εμπιστοσύνης στη ΔΕΗ για την εξαγορά της Enel δίνουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Standard and Poor’s και Fitch.
Η S&P επισημαίνει ότι η ενσωμάτωση της ρυθμιζόμενης δραστηριότητας (περίπου 50% επί του συνολικού EBITDA) και τα πλεονεκτήματα της σχετικής διασποράς ευνοούν σε κάποιο βαθμό την ανταγωνιστική θέση της ΔΕΗ, ενώ το ρίσκο να μην υλοποιηθεί άμεσα το πλάνο μιας τόσο σημαντικής κίνησης περιορίζεται μερικώς από το γεγονός ότι ο CEO της ΔEΗ υπήρξε CEO της Enel Romania.
«Σε ένα σύνθετο περιβάλλον η ΔΕΗ κατάφερε το 2022 αξιόλογες επιδόσεις και αναμένουμε η Enel Romania να προσθέσει σημαντική διασπορά στις δραστηριότητες», επισημαίνει η S&P και συνεχίζει: «Με την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης, τα περιουσιακά στοιχεία της Ρουμανίας θα έχουν θετική επίπτωση στο επιχειρηματικό προφίλ ρίσκου της ΔΕΗ».
Αναφερόμενη στη διεύρυνση του ενεργειακού και πελατειακού χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ με την εξαγορά της Enel Romania, ο οίκος επισημαίνει ότι «η συναλλαγή προσφέρει έκθεση σε διαφορετικό μείγμα παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας, ένα εξαιρετικά διευρυμένο χαρτοφυλάκιο οικιακών πελατών και έκθεση σε διαφορετικό ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο μπορεί να μειώσει θετικά το προφίλ κινδύνου του ομίλου και ενδεχομένως να βελτιώσει τις δραστηριότητες διαχείρισης ενέργειας».
Παράλληλα, παρατηρίε ότι «η εταιρεία διαθέτει επαρκή ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά, έχοντας ήδη εξασφαλίσει μακροπρόθεσμο δάνειο περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Η Fitch για τη ΔΕΗ
Νωρίτερα, την αξιολόγηση ΒΒ- της ΔΕΗ, με σταθερές προοπτικές, επιβεβαίωσε η Fitch συμπεριλαμβάνοντας στις εκτιμήσεις του το deal με την Enel Romania. Ο οίκος χαρακτηρίζει πιστωτικά ουδέτερη την εξαγορά της Enel Romania. Τo deal επιταχύνει την ισχύ της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αυξάνει τη γεωγραφική διαφοροποίησή της, ενισχύοντας το cash flow και την κερδοφορία.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση, η αξιολόγηση αντανακλά το ευμετάβλητο ρυθμιστικό και λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα, την υψηλή μόχλευση και τις ολοένα και πιο αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές (FCF) της εταιρείας καθώς προσπαθεί να μεταβεί σε ένα πιο καθαρό ενεργειακό μείγμα και να απομακρυνθεί από τον λιγνίτη.
Tο ενοποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο της ΔΕΗ και η αυξανόμενη παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να συμβάλουν στη σταδιακή μείωση του ρίσκου από την ευμετάβλητη τιμή στην αγορά χονδρικής και τις συνεχιζόμενες παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα και τη Ρουμανία.
Το σταθερό outlook αντανακλά την εκτίμηση των αναλυτών της Fitch για σταθερά κεφάλαια από λειτουργικές δραστηριότητες (FFO) προς χρέος στο 5.7x την περίοδο 2021-2026.