THEPOWERGAME
Με το δεξί μπήκε το 2023 στον επιχειρηματικό στίβο, με σημαντικές συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων. Η ανακοίνωση της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της ιταλικής Enel στη Ρουμανία από τη ΔΕΗ, που σε όρους επιχειρησιακής αξίας φτάνει τα 1,9 δισ. ευρώ, εκτοξεύει τον πήχη των εξαγορών και συγχωνεύσεων πάνω από τα 2,5 δισ. ευρώ σε μόλις 70 ημέρες.
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι μπροστά μας βρίσκονται μεγάλες συμφωνίες, όπως οι αποκρατικοποιήσεις της Εγνατίας Οδού και του ΔΑΑ, όλα δείχνουν ότι θα πάμε σε νέο ρεκόρ ύψους ανταλλαγών περιουσιακών στοιχείων το 2023.
Πέρυσι, σύμφωνα με την PwC είχαν καταγραφεί 94 συμφωνίες ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων, αξίας 10,4 δισ. ευρώ. Για το 2023 και μέχρι τις αρχές Μαρτίου έχουν καταγραφεί 13 συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ και πιθανώς να φτάνει τα 3 δισ. ευρώ. Το ακριβές ποσό δεν μπορεί να υπολογιστεί, με δεδομένο ότι δεν ανακοινώνονται σε κάθε συμφωνία τα τιμήματα.
Η μεγαλύτερη εξαγορά του 2023 έχει σαφώς εξωστρεφή χαρακτήρα. Αφορά την επέκταση της ΔΕΗ στη Ρουμανία και είναι μια εξαγορά που δεν αποκλείεται να σηματοδοτήσει την έναρξη ενός νέου κύκλου επέκτασης των ελληνικών επιχειρήσεων εκτός συνόρων. Παράλληλα, μπορεί να κλείσει τον επώδυνο κύκλο αποεπενδύσεων των ελληνικών επιχειρήσεων από τα Βαλκάνια (τράπεζες, ΟΤΕ, βιομηχανίες κ.λπ.), που ξεκίνησε πριν από 10-12 χρόνια.
Σημειώνεται ότι ο κύκλος αυτός αποεπένδυσης των ελληνικών επιχειρήσεων από το εξωτερικό συνεχίζεται μέχρι τις ημέρες μας, κυρίως στον τραπεζικό τομέα. Αυτό έδειξε η συμφωνία πώλησης της Eurobank Direkta στη Σερβία, μόλις πριν από μερικές ημέρες, από τον όμιλο της Eurobank αντί 196 εκατ. ευρώ (συνολική αξία εταιρείας 280 εκατ. ευρώ).
Εκτός από τη ΔΕΗ και τη Eurobank, οι μεγάλες συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων αφορούν τον τομέα των ακινήτων. Οι τέσσερις στις 13 συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων, αφορούν τον τομέα ακινήτων, με σύνολο συναλλαγών ύψους 450 εκατ. ευρώ. Ακόμη και η εξαγορά της Κλουκίνας-Λάππας από την Intracom στόχο είχε την αγορά ακινήτων, καθώς ο αγοραστής στόχο έχει τις δραστηριότητες real estate της εξαγορασθείσας επιχείρησης και όχι τη βασική εμπορική δραστηριότητά της.
Η μεγαλύτερη αυτού του είδους συναλλαγή που συντελέστηκε μέσα στους τελευταίους δύο μήνες είναι η εξαγορά του 65% του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Alpha Bank από τις εταιρείες Premia και Dimand, αντί περίπου 285 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε η συγχώνευση της ICI με την Briq, με αξία περίπου 60 εκατ. ευρώ.
Η συναλλαγή της Elton Χημικά, παρ’ όλο που αφορά ακίνητα, δεν είναι μια επένδυση real estate. Είναι καθαρά μια επένδυση επέκτασης των δραστηριοτήτων της εμπορικής επιχείρησης, αφού στα εξαγορασμένα ακίνητα στοχεύει είτε να δημιουργήσει αποθηκευτικούς χώρους, είτε παραγωγική δραστηριότητα. Το ίδιο ισχύει και για την πώληση από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία της Πηγή ΙΟΛΗ στην επενδυτική εταιρεία Sterner Stenhus.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σχεδόν το σύνολο των εξαγορών και συγχωνεύσεων που έχουν συντελεστεί το τελευταίο διάστημα προέρχεται από στρατηγικούς επενδυτές και όχι από οικονομικούς επενδυτές (επενδυτικές εταιρείες, funds κ.λπ.). Μόνον δύο συναλλαγές προήλθαν από χρηματοοικονομικούς επενδυτές, η μία που αφορά την Πηγή ΙΟΛΗ και η δεύτερη που αφορά την Παυλίδης Μάρμαρα (ECM Partners). Οι υπόλοιπες 11 εξαγορές έχουν στρατηγικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα.
To 2023 μπορεί να πάει ακόμη καλύτερα από το 2022, αν κλείσουν δύο-τρεις σημαντικές συναλλαγές που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Πρόκειται για τις αποκρατικοποιήσεις της Εγνατίας Οδού (1,5 δισ. ευρώ), του ΔΑΑ (περίπου 1 δισ. ευρώ) και τέλος η ολοκλήρωση της πώλησης πλειοψηφικού μεριδίου της Sani/Ikos, ύψους τουλάχιστον 1,15 δισ. ευρώ. Μόνον οι τρεις αυτές συναλλαγές μπορεί να φέρουν τον πήχη των εξαγορών και συγχωνεύσεων στα 5 δισ. ευρώ, που, αν προστεθούν σε όσες ήδη έχουν ανακοινωθεί ή έχουν συντελεστεί, φτάνουν τα 8 δισ. ευρώ.