THEPOWERGAME
Τρεις διεθνείς επιχειρήσεις αεροδιαστημικής ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ελληνικού Δημοσίου για την επένδυση στην ΕΑΒ. Η πρόσκληση την οποία απηύθυνε στις 19 Φεβρουαρίου είχε ως αποδέκτες έξι επιχειρήσεις, αλλά τελικά ανταποκρίθηκαν οι τρεις από αυτές.
Πρόκειται για τις εταιρείες Airbus, Dassault και Lockheed Martin. Oι δύο πρώτες είναι ευρωπαϊκές εταιρείες και η τρίτη αμερικανική. Αντιπροσωπεύουν δε πάνω από 70% της παγκόσμιας αεροδιαστημικής αγοράς.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση διαθέτει το 49% της νέας εταιρείας ΕΑΒ Λειτουργιών (ΗΑΙ Operations) όπως και το management της εταιρείας. Τη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή έχει αναλάβει η EY.
Παρά το έντονο ενδιαφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία επιλογής προτιμητέου επενδυτή για την ΕΑΒ, αναμένεται να παγώσει από την ΕΥ. Αυτή την εντολή έχει λάβει η εταιρεία, καθώς η χώρα οδεύει προς εκλογές. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης που χειρίζεται τη διαδικασία έχουν αποφασίσει το «πάγωμα» της διαδικασίας μέχρι την εκλογή της νέας κυβέρνησης η οποία και θα χειριστεί το θέμα.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΑΒ προβλέπει τον διαχωρισμό της σε δύο ξεχωριστές επιχειρησιακές οντότητες. Η πρώτη, η EAB Παγίων θα αναλάβει όλα τα ακίνητα της επιχείρησης, μέρος του πάγιου εξοπλισμού και το υφιστάμενο προσωπικό. Η εταιρεία αυτή θα ελέγχεται από το ελληνικό Δημόσιο κατά 100%. Η δεύτερη οντότητα, η ΕΑΒ Λειτουργιών, στην οποία θα περιέλθουν όλα τα συμβόλαια και οι λειτουργίες της επιχείρησης, είναι η εταιρεία που θα συμμετάσχει ο στρατηγικός επενδυτής με 49%.
Το υφιστάμενο προσωπικό της εταιρείας θα παραμείνει στην ΕΑΒ παγίων και η ΕΑΒ Λειτουργιών θα αναζητήσει μόνη της προσωπικό. Με τον τρόπο αυτό θα ξεπεραστούν οι συνδικαλιστικές αγκυλώσεις της υφιστάμενης επιχειρησιακής δομής. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν συνδικαλιστές της εταιρείας δεν επέτρεψαν την είσοδο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας υψηλόβαθμων στελεχών εταιρειών, όπως είναι η Lockheed Martin προκειμένου να επιθεωρήσουν την εταιρεία στο πλαίσιο της προσπάθειας εξυγίανσης.
Σημειώνεται ότι μόλις τον Δεκέμβριο του 2021, η εταιρεία διέγραψε από το μετοχικό της κεφάλαιο το ποσό των 1,07 δισ. ευρώ με στόχο τον συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών του παρελθόντος, ένα ποσό που φυσικά κατέβαλαν οι φορολογούμενοι. Έκτοτε η εταιρεία έχει προχωρήσει σε δύο νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ, ενώ έχει καλέσει και σε νέα γενική συνέλευση μετόχων για νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 3,5 εκατ. ευρώ.
Από τους τρεις ενδιαφερόμενους, Airbus, Dassault και Lockheed Martin, η τελευταία θεωρείται το φαβορί για τη συμμετοχή στην ΕΑΒ Λειτουργιών. Η ελληνική εταιρεία υλοποιεί εργασίες σε ποσοστό 80% της Lockheed Martin, ενώ και το βασικό έργο που έχει να υλοποιήσει τα επόμενα χρόνια η ΕΑΒ είναι ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών (και όχι μόνον) F-16 σε F-16 Viper. Εξάλλου, η Lockheed Martin ήταν από τους συνιδρυτές της ΕΑΒ πίσω στη δεκαετία του 1970.