THEPOWERGAME
Είναι ίσως η πρώτη φορά από το 2018 που βγαίνει ξανά, έστω και λίγος «άσπρος καπνός» στην υπόθεση της διάσωσης της παραγωγικής μονάδας της γερμανικής BSH στην Ελλάδα.
Πρόκειται για το πρώην εργοστάσιο της Πίτσος, τη διάσωσή του οποίου του επιδιώκει, όπως είχε αποκαλύψει και το powergame.gr, ο επιχειρηματίας και πρόεδρος του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου, Νίκος Μπακατσέλος. Ο τελευταίος είναι ο βασικός μέτοχος της βιομηχανικής επιχείρησης Pyramis η οποία παράγει είδη κουζίνας στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Βόρεια Ελλάδα.
Ο κ. Μπακατσέλος την περασμένη Τρίτη επισκέφθηκε και επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της BSH στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη, ενώ αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες κατέθεσε την προσφορά του στη γερμανική εταιρεία για την εξαγορά του εργοστασίου. Βεβαίως ο βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση, κάτι που αναμένεται να συμβεί στο προσεχές διάστημα.
Σε επικοινωνία που είχε το powergame.gr με την διοίκηση της BSH στην Ελλάδα, επιβεβαιώθηκε η υποβολή της προσφοράς από την πλευρά του ομίλου Pyramis.
Πηγές προσκείμενες στην εταιρεία ανέφεραν ότι η πρόταση του ελληνικού ομίλου εξετάζεται από τη γερμανική εταιρεία θετικά.
Οι επαφές ωστόσο έγιναν, τόσο με τη μητρική εταιρεία στην Γερμανία, όσο και με την τοπική ηγεσία της BSH και συνεχίζεται ακόμη. Η πρόταση Μπακατσέλου, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, συμπεριλαμβάνει την παραγωγή συγκεκριμένου αριθμού εστιών ηλεκτρικών κουζινών για λογαριασμό της BSH Γερμανίας. Μάλιστα η ελληνική πλευρά δεσμεύεται να παραδώσει στην γερμανική εταιρεία τα παραγόμενα προϊόντα σε τιμή κόστους που αγοράζει η BSH από τα ιδιόκτητα της εργοστάσια ανά τον κόσμο (Τουρκία, Πολωνία και Αγ. Πετρούπολη).
Ο κρίσιμος όρος επομένως στη συμφωνία φέρεται να είναι η ανάθεση παραγωγής τουλάχιστον 60.000 μονάδων εστιών κουζινών στο εργοστάσιο της Ελλάδας σε ετήσια βάση. Η δυσκολία δεν εστιάζεται στην παραγόμενη ποσότητα, η οποία θεωρείται σχετικά μικρή. Το εργοστάσιο στον Πειραιά στο παρελθόν παρήγαγε πάνω από 200.000 εστίες ετησίως. Η δυσκολία έγκειται κυρίως στο να προμηθευτεί η γερμανική εταιρεία από ένα τρίτο (όμιλος Μπακατσέλου) προϊόντα που παράγει η ίδια.
«Η (BSH) δίνει πολλές παραγγελίες σε τρίτους, αλλά αφορά σε μέρη και συστατικά των προϊόντων της που δεν παράγει η ίδια», λέει καλά ενημερωμένη πηγή. Έτσι, η πρόταση Μπακατσέλου προς την BSH, είναι πρωτόγνωρη στα 150 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας.
Η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο, και ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης πιέζουν ασφυκτικά. Στον «χορό» των πιέσεων αναμένεται να μπουν και οι πρώην εργαζόμενοι της BSH, οι οποίοι ετοιμάζονται να απολυθούν μαζικά μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Σημειώνεται ότι η γερμανική εταιρεία θα καταβάλει σχεδόν 25 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις σε όλους τους εργαζόμενους του εργοστασίου. Αυτό βοηθά και τον νέο επενδυτή, που μπορεί να αναλάβει μια «καθαρή» εταιρεία από υποχρεώσεις προς το προσωπικό, καθιστώντας έτσι περισσότερο βιώσιμο το εγχείρημα.