THEPOWERGAME
Αυξάνεται η λίστα με τις βιομηχανίες που θα χρηματοδοτήσουν μέρος των επενδυτικών τους σχεδίων με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, τέσσερα νέα επενδυτικά σχέδια, συνολικού ύψους 83 εκατ. ευρώ, πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην ελληνική βιομηχανία με χαμηλότοκα δάνεια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με ιδιωτικά κεφάλαια. Οι εν λόγω επενδύσεις αφορούν τη βιομηχανία των τροφίμων, τη βιομηχανία της συσκευασίας, καθώς και των φαρμάκων.
Η βιομηχανία τροφίμων Mέλισσα-Κίκιζας, με βασική δραστηριότητα την παραγωγή ζυμαρικών και σιμιγδαλιού, πρόκειται να πραγματοποιήσει συνολική επένδυση ύψους 18 εκατ. ευρώ για επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας παραγωγής της. Tα προϊόντα της εταιρείας διοχετεύονται κατά κύριο λόγο στην εγχώρια αγορά, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 25% του συνολικού ετήσιου τζίρου της, με παγκόσμια παρουσία σε περισσότερες από 45 χώρες.
Στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητάς της έχει και η εταιρεία κατασκευής εύκαμπτων υλικών συσκευασίας Flexopack, η οποία πρόκειται να πραγματοποιήσει γι’ αυτόν τον λόγο επένδυση συνολικού ύψους 16 εκατ. ευρώ, αξιοποιώντας πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Η κύρια αγορά της Flexopack είναι η βιομηχανία τροφίμων, με έμφαση στο κρέας, τα πουλερικά, το τυρί και τα ψάρια. Άλλες αγορές περιλαμβάνουν τη βιομηχανία εκτύπωσης/μετατροπής και τη συσκευασία προϊόντων προσωπικής φροντίδας.
Στη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής, την επέκταση του logistics center, τον ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό της στρέφεται η αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος, η οποία θα υλοποιήσει με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης επενδυτικό σχέδιο συνολικού ύψους 18 εκατ. ευρώ. Η επένδυση αναμένεται, μάλιστα, να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2024.
Από τη λίστα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο κλάδος των φαρμάκων. Η φαρμακοβιομηχανία Genepharm, η οποία επικεντρώνεται στην παραγωγή συμβατικών στερεών σκευασμάτων και ογκολογικών στερεών και ενέσιμων σκευασμάτων, μέσω συνολικής επένδυσης ύψους 31 εκατ. ευρώ πρόκειται να κατασκευάσει κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) στις εγκαταστάσεις της στην Παλλήνη. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία έτη οι φαρμακοβιομηχανίες στρέφονται όλο και περισσότερο στη δημιουργία R&D centers στην Αττική, λόγω των σχετικών κινήτρων που παρέχονται από την πολιτεία.
Με την προσθήκη αυτών των τεσσάρων νέων επενδυτικών πλάνων, οι επενδύσεις στην ελληνική βιομηχανία που προωθούνται με χαμηλότοκα δάνεια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με ιδιωτικά κεφάλαια, είναι μέχρι στιγμής συνολικού ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ. Πέρα από τον εκσυγχρονισμό, την έρευνα και την αύξηση των παραγωγικών δυνατοτήτων των εργοστασίων, οι επενδύσεις αυτές πρόκειται να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, καθώς και υψηλή προστιθέμενη αξία σε βάθος χρόνου στην πραγματική οικονομία.
Σκιαγραφώντας το είδος των επενδύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν, θα λέγαμε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης λειτουργεί ως ένα εργαλείο γεφύρωσης των κενών που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική βιομηχανία, λόγω των αλλεπάλληλων οικονομικών κρίσεων.