THEPOWERGAME
Η επένδυση της Genepharm για την ανάπτυξη Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) στις εγκαταστάσεις της Παλλήνης, ύψους 31 εκατ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί και με δάνειο του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι μόνο μία από τις κινήσεις των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών στο χώρο της καινοτομίας. Οι ισχυροί όμιλοι του κλάδου επενδύουν αυτή την περίοδο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στη δημιουργία αντίστοιχων κέντρων έρευνας και καινοτομίας. Στόχος είναι η ανάπτυξη νέων προϊόντων που θα στηρίξουν την περαιτέρω επέκταση της διεθνούς παρουσίας τους. Παράλληλα, θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των μεγάλων ελλείψεων εξαιτίας και των προβλημάτων στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα.
Το νέο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης στην Θεσσαλονίκη εγκαινίασε η DEMO το καλοκαίρι, το οποίο αποτελεί μέρος του συνολικού επενδυτικού της πλάνου 2021-2027, συνολικού ύψους 356 εκ. ευρώ. Το R&D Center της DEMO, επικεντρώνεται στη δυνατότητα ανάπτυξης πέντε δραστικών πρώτων υλών φαρμάκων και 21 τελικών προϊόντων ετησίως. Η έρευνα σε αυτόν τον τομέα συμπληρώνει το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας η οποία κατασκευάζει μεγάλη μονάδα στη Τρίπολη για την παραγωγή πρώτων υλών και φαρμάκων. Ο όμιλος κατασκευάζει και μονάδα ανάπτυξης μονοκλωνικών αντισωμάτων στον Άγιο Στέφανο Αττικής. Στις νέες εγκαταστάσεις, θα δημιουργηθεί και Βίο-Ακαδημία Φαρμάκων, ώστε η χώρα να αποκτήσει τεχνογνωσία πάνω στη Βιοτεχνολογία. Νέοι επιστήμονες, θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν εξειδίκευση στον τομέα μέσω πρακτικής, καθώς και να απορροφηθούν στη συνέχεια στο τμήμα R&D της εταιρείας.
Τμήμα του πενταετούς επενδυτικού πλάνου της φαρμακοβιομηχανίας Rafarm, συνολικού ύψους 65 εκατ. ευρώ, αποτελεί το νέο κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης που εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο στην Παιανία. Το Rafarm Campus ειδικεύεται στο R&D στείρων οφθαλμικών και ενέσιμων φαρμακευτικών σκευασμάτων και απασχολεί μέχρι στιγμής 80 εργαζόμενους, ενώ συνολικά η εταιρεία έχει 650 άτομα προσωπικό. Η Rafarm επενδύει το 10% του καθαρού κύκλου εργασιών της ετησίως σε Έρευνα και Ανάπτυξη. Το τμήμα R&D της εταιρείας, αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στην ανάπτυξη 15 προϊόντων. «Εισάγουμε νέες τεχνολογίες στην Έρευνα και Ανάπτυξη, ξεκινάμε την παραγωγή νέων σύνθετων προϊόντων με καινοτόμες μεθόδους, αλλάζουμε τον τρόπο διακυβέρνησης της εταιρείας και αξιοποιούμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό», επισήμανε ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας κ. Άρης Μητσόπουλος στα εγκαίνια του κέντρου.
Πάρκο Βιοϊατρικής Έρευνας και Καινοτομίας με την ονομασία «Athens LifeTech Park» ετοιμάζει η ELPEN στα Σπάτα. Το κέντρο πρόκειται να λειτουργήσει στο τέλος του 2024. «Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο Έρευνας και Ανάπτυξης, το Athens LifeTEch Park στα Σπάτα. Πρόκειται για κάτι μοναδικό καθώς θα είναι το πρώτο τέτοιο κέντρο στην Ελλάδα που θα ενσωματώσει και ένα πάρκο για εταιρείες start-ups στο πεδίο της βιοτεχνολογίας αλλά και σε άλλες επιστήμες υγείας, έρευνα, και ένα κομμάτι κλινικών μελετών» είπε ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, συνδιευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κατά την διάρκεια της παρουσίασης του νέου εργοστασίου της ELPEN στην Κερατέα.
Στη ερευνητικό κέντρο μάλιστα πρόκειται να δημιουργηθούν 80 με 100 θέσεις εργασίας επιστημόνων υψηλής ειδίκευσης και νέους από το εξωτερικό. «Η αξιοσημείωτη δυναμική και η σπουδαία τεχνογνωσία που ανέπτυξαν τα «ελληνικά μυαλά» στο εξωτερικό, πρέπει επιτέλους να μεταφερθεί στη χώρα μας και να αξιοποιηθεί προς όφελός της. Οι επενδύσεις της ELPEN και συνολικά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, μπορούν όχι μόνο να αναχαιτίσουν τη διαφυγή ξένων επιστημόνων στο εξωτερικό, αλλά και να συμβάλλουν στον επαναπατρισμό τους», έχει δηλώσει ο κ. Τρύφων σε συνέντευξή του στο powergame.gr.