THEPOWERGAME
Η ελιά Μανάκι ενδέχεται να χαρακτηριστεί ως προϊόν Π.Ο.Π., σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστου Δήμα, στο Twitter.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει στο twitter ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων: «Η ποικιλία ελιάς Μανάκι είναι μια παραδοσιακή-διαχρονική καλλιέργεια στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας. Με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ Δήμητρα κ. Χαρουτουνιάν εξετάζουμε το ενδεχόμενο χαρακτηρισμού της ως προϊόν Π.Ο.Π. προς όφελος των καλλιεργητών».
Η ποικιλία ελιάς Μανάκι είναι μια παραδοσιακή-διαχρονική καλλιέργεια στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας. Με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ Δήμητρα @grafeiotypouelg κ. Χαρουτουνιάν εξετάζουμε το ενδεχόμενο χαρακτηρισμού της ως προϊόν Π.Ο.Π. προς όφελος των καλλιεργητών. #Κορινθία ??? pic.twitter.com/cYRf6VtKRj
— Χρίστος Δήμας (@ChristosDimas_) March 5, 2021
Ελιά Μανάκι: Τα βασικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας
Το Μανάκι είναι μία ποικιλία ελιάς που καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή της Αργολίδας στην Πελοπόννησο. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα και περισσότερο αναγνωρίσιμα Ελληνικά Ελαιόλαδα.
Η γλυκύτητα που το διακρίνει, η πλούσια γεύση του και η ήπια υφή του, χαρίζουν εξαιρετικό άρωμα κατά τη μαγειρική του χρήση.
Η ποικιλία αυτή ωριμάζει με αργούς ρυθμούς και η καλύτερη εποχή για τη συγκομιδή της είναι από το τέλος Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές του Φεβρουαρίου.
Ο καρπός της έχει μεσαίες διαστάσεις με οβάλ σχήμα. Το βάρος της ποικίλει από 2.2 έως 2.9 γραμμάρια.
Αυτό που χαρακτηρίζει το δέντρο Μανάκι είναι ότι αντέχει σε υψηλό υψόμετρο, όπου άλλες ποικιλίες εκτός από την Αθηνολιά δε μπορούν να αποδώσουν.Καλλιεργείται στην Άμφισσα, τους Δελφούς, την Ιτέα, την Αράχοβα, τη Λαμία, την Κυνουρία, την Ερμιόνη και τον Πόρο.
Πρόκειτα για ένα δέντρο αρκετά ανθεκτικό στο κρύο και στους ισχυρούς ανέμους. Συναντάται επίσης και με τα ονόματα Μανάκι, Κορινθιακή, Γλυκομανάκι, Γλυκομανακολιά.