THEPOWERGAME
Μετά την αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας στο 60% στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, από το 50% που ίσχυε μέχρι χτες, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προαναγγείλουν το προσωπικό τους που θα τεθεί σε τηλεργασία ή αναστολή εργασία πριν από την έναρξη της εργασίας, στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Συγκεκριμένα, οι εργοδότες πρέπει να συμπληρώσουν το Έντυπο 4.1 «ΔΗΛΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ -ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ» της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α’ 76).
Ωστόσο, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις ήταν υποχρεωμένες να προαναγγείλουν σε τηλεργασία ήδη πριν την 1η Μαρτίου στην «Εργάνη» το 50% των εργαζομένων τους, που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση, η αναγγελία του 60% μπορεί να γίνει με δυο τρόπους:
- Με εκ νέου υποβολή του εντύπου 4.1 ώστε να δηλωθεί σωρευτικά το 60%
- Με υποβολή συμπληρωματικού εντύπου 4.1 ώστε να δηλωθεί το επιπλέον 10% και έτσι αθροιστικά να προκύψει το 60%
Και οι δυο τρόποι οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα. Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε οριστεί συγκεκριμένη χρονική προθεσμία για τις προαναγγελίες των νέων εντύπων υποχρεωτικής τηλεργασίας στο «Εργάνη», ωστόσο όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές, αυτό πρέπει να γίνει σε εύλογο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι το νέο αυξημένο ποσοστό ισχύει έως 16 Μαρτίου (προς το παρόν) και οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας έχουν εντατικοποιηθεί. Όπως υπογραμμίζουν, βέβαια, ειδικοί, το πρόστιμο των 3.000 ευρώ αφορά το 50% της υποχρεωτικής τηλεργασίας, εκτός κι αν υπάρξει τροποποιητική εγκύκλιος.
Πώς υπολογίζεται το 60%
Υπενθυμίζεται ότι χτες, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με την αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας στο 60% στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, κατόπιν πολλών ερωτημάτων που έχει δεχτεί η υπηρεσία αναφορικά με τον υπολογισμό του ποσοστού του προσωπικού των επιχειρήσεων -εργοδοτών επί του οποίου εφαρμόζεται υποχρεωτικά το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας ισχύουν τα εξής:
- Επιχειρήσεις – εργοδότες που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, υποχρεούνται, έως 31 Μαρτίου 2021, να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζομένους τους, σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών.
Το ανωτέρω προβλεπόμενο ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων των οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως, υπολογίζεται επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων της επιχείρησης και όχι ανά παράρτημα/υποκατάστημα αυτής. - Για τις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου προβλέπεται υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων ανεξαρτήτως αν αφορά ευάλωτη αυξημένου κινδύνου ομάδα. Ειδικώς στην παροχή υπηρεσιών υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό 60%. Διευκρινίζεται ότι, ειδικά στην παροχή υπηρεσιών για τις περιοχές επιπέδου πολύ αυξημένου κινδύνου, το προβλεπόμενο ποσοστό 60% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων στις περιπτώσεις όπου η τηλεργασία συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων τους, υπολογίζεται επίσης επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων της επιχείρησης και όχι ανά παράρτημα/υποκατάστημα.
Υπενθυμίζεται ότι οι περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου είναι:
αα) η Περιφέρεια Αττικής,
αβ) οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,
αγ) οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας και Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, εξαιρουμένου του Δήμου Σκύρου,
αδ) οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου,
αε) η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
αστ) η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας,
αζ) οι Περιφερειακές Ενότητες Άρτας και Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου,
αη) η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης,
αθ) η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,
αι) η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, εξαιρουμένου του Δήμου Μεγανησίου,
αια) ο Δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου και ο Δήμος Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και
αιβ) ο Δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.